Lekkert på Lipe

DRØMMEØY: Koh Lipe var lenge en av Thailands hemmelige juveler, kun besøkt av en og annen backpacker. Men i dag må du stå tidlig opp for å ha stranden for deg selv. (FOTO: Daniel Ohlsson/Folio/NTB scanpix)

Turkist vann, kritthvit strand, postkortpalmer. Øya Koh Lipe ligner selve feriedrømmen – men bare før turistene har stått opp.

Reisefakta
* Reise dit: Koh Lipe ligger nær grensen til Malaysia. Man kan fly til Langkawi i Malaysia (for eksempel med Apollo fra Stockholm) og reise videre med båt derfra. Man kan også reise til Koh Lipe fra den thailandske øya Ko Lanta (tre timer med hurtigferge). Fra Thailands fastland er båten fra Pakbarra, som tar 1,5 time, den vanligste forbindelsen. Fra Krabi (det er mange flyalternativer hit fra Norge) tar det 3,5 timer med buss til Pakbarra.


* Reise rundt: Gå! Du kommer deg rundt hele Koh Lipe på cirka to timer, og småveier forbinder de ulike strendene.

* Strender og overnatting: Sunset Beach, Sunrise Beach og Pattaya Beach er øyas hovedstrender. På Sunrise og Pattaya finner du både budsjettovernatting til en hundrelapp og eksklusive resorter til rundt 1000 kroner natten.

* Gjøre: Ved siden av ren avslapning er øyutflukter, snorkling og dykking de viktigste aktivitetene. Mange dykkerskoler kjører ut til øyene Koh Adang og Koh Rawi. Man kan også leie en privat båt en hel dag for ca. kr 300. Kajakk kan også leies.

* Spabehandlinger tilbys i ulike prisklasser. På Walking Street er det mange budsjettalternativer til rundt kr 100 i timen.

* Spise: På strandrestaurantene og Walking Street grilles havets delikatesser på bestilling for kilopris. Thailandske favoritter som massaman curry og pad thai står på menyene overalt. På Nongbank Southsea, midt på Pattaya beach, spiser du deg god og mett for 20-30 kroner. Pannekaker og fruktdrikker selges fra boder.

* Kontanter: Det finnes ingen minibanker på øya, men man kan ta ut penger via hotellresepsjoner.

KOH LIPE, THAILAND: Det er ikke lenge siden Koh Lipe hadde ord på seg for være et urørt paradis, en bit opprinnelig Thailand – attraktiv i backpacker-kretser og utilgjengelig for turister flest.

Et slikt rykte sprer seg raskt. Snart hadde både den ene og andre av naboene våre hjemme vært på Koh Lipe. Når jeg selv omsider reiste dit i år, var det i flokk og følge med både ryggsekk- og pakketurister.

Under kan du se hvordan øya ser ut med Google street view:

Behagelige dager

Rundt på øya finner man både enkle bambusbungalower og store hotellkomplekser der svømmebassenget utgir seg for å være et alternativ til selve havet. Overnattingstilbudene ligger både inne i jungelen og på den hvite drømmestranden. Her og der påkaller restauranter, småbutikker og massasjesteder oppmerksomheten vår.

Les også: Stadig flere ferierer i Thailand

(Saken fortsetter under)

LANGHALEBÅT: På Koh Lipe kan du leie en langhalebåt for 300 kroner dagen. Biler er det ikke på øya. Foto: Jennie Larsson
LANGHALEBÅT: På Koh Lipe kan du leie en langhalebåt for 300 kroner dagen. Biler er det ikke på øya. Foto: Jennie Larsson

De som drømmer om det opprinnelige Thailand, før turismen endret landet, bør følgelig reise et annet sted. Er du derimot klar for ditt livs mest behagelige ferie, kan du ha kommet til rett øy. Her finnes alt som trengs for å ha gode dager, men ikke så mye mer.

Og heldigvis: På Koh Lipe er det ikke en eneste innkaster på restaurantene, og heller ingen større ansamlinger av sarongselgere eller massasjedamer.

Eller som 22-årige Line Harstad Groven fra Grimstad uttrykker det:

– Selv om det er turistifisert her, er det ikke gjennomsyret av masseturisme slik som mange andre thailandske feriesteder.

Les også: Thailand innfører røykeforbud på strender

Best i lavsesong

NORSK FASTBOENDE: Line Harstad Groven, (22) fra Grimstad trivdes så godt på Koh Lipe at hun valgte å bli. I et halvt år har hun jobbet på en resort ved stranden. Foto: Jennie Larsson
NORSK FASTBOENDE: Line Harstad Groven, (22) fra Grimstad trivdes så godt på Koh Lipe at hun valgte å bli. I et halvt år har hun jobbet på en resort ved stranden. Foto: Jennie Larsson

Line Harstad Groven havnet her for et halvt år siden, da hun ville bort fra Bangkok, forteller hun. Vi treffer henne på Sunrise Beach, der hun slapper av i skyggen med en bok.

– Jeg likte meg umiddelbart veldig godt her, og etter hvert dukket det opp en jobb også, sier hun og peker mot treterrassen noen meter lengre opp fra strandkanten. Castaway heter resorten der hun har jobbet for kost og losji, litt lommepenger og et dykkersertifikat.

Line har sett sesongene komme og gå – med en topp i januar, da blant annet mange skandinaver innfinner seg. Mellom mai og september er det monsun- og lavsesong, noe som avspeiler seg i så vel turisttetthet og stemning som priser. En bungalow koster da ofte bare halvparten av hva den gjør i høysesongen.

– Jeg trives aller best her i lavsesongen, da er Koh Lipe virkelig en koselig liten øy, sier Line og skyver solbrillene opp på de blonde dreadlocksene.

Les også: Thailandsk ferieparadis stenges for turister

Dykking og snorkling

Koh Lipe er en bilfri øy. Men «langhalebåtene» er desto flere, og mange bestiller en dagstur på havet og til de omkringliggende øyene. Det gjør vi også. Snorkel, dykkemaske, svømmeføtter og lunsjboks inngår i dagsutfluktspakken, i tillegg til en båtfører og en guide.

(Saken fortsetter under)

FIN FISK: Mange snorkler og dykker, men selv fra båten kan du ofte beundre livet i havet rundt Koh Lipe. Foto: Jennie Larsson
FIN FISK: Mange snorkler og dykker, men selv fra båten kan du ofte beundre livet i havet rundt Koh Lipe. Foto: Jennie Larsson

Båten tøffer av gårde i rolig tempo. Vi passerer den ene jungelkledde øya etter den andre, mens guiden Anora peker ut gode snorkling- og dykkesteder. Fra båtene hopper vi nysgjerrig i havet. I det klare vannet lyser en og annen blå korall opp blant alle de brune. Fisker i ulike farger og størrelser svømmer rundt. Vakkert? Ja visst. Imponerende? Tja, de erfarne snorklerne som har svømt med skilpadder og revhai trekker litt på det. Og konkluderer med at Koh Lipe er aller best over havoverflaten.

Les også: Svømming forbudt ved flere strender i Thailand

Vel tilbake spaserer vi langs øyas eneste ordentlige gate, Walking street. Her kan man utrette viktige ærender – som å spise sjokoladepannekake, shoppe flip-flopper og la seg massere for hundre kroner timen.

Da jeg etter en klassisk thaimassasje lener meg tilbake i solstolen og bestiller kald drikke – mens solen synker bak fjellet og legger igjen et rosaskimrende skjær over øya – er latmannslivet lytefritt.

Les også:

Ti ting du ikke bør gjøre i Phuket

Reis til Sapa - det kan hende du får deg en venn for livet

Reiser med meditasjon, yoga, mindfulness

Ferieparadis vil forby plastsugerør

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden