Meny

Venezia flommer over

Turistene bader i sentrum av et oversvømt Venezia. Foto: AP / NTB scanpix.
Turister i Venezia vasser i vann. Søndag steg vannet til 1,5 meter.
Venezia

Den italienske byen Venezia har omkring 270 100 innbyggere (2009-tall). Årlig besøkes byen av 13–15 millioner turister.

Byen har over 40 km kanaler. Mest kjent er Canal Grande, som slynger seg gjennom byen i store, slake svinger, kranset av mange kirker og mer enn 200 palasser. De øvrige kanalene er smalere, ofte bare 2–3 meter brede.

Venezia er kjent som en av verdens mest særpregede kunst- og turistbyer. Den gamle bydelen, som har bevart sin plan uforandret, er bygd på trepæler og gjennomkrysses av kanaler. Kvarterene mellom kanalene er oppdelt i trange gater og er bare for fotgjengere. Trafikken ellers besørges av motorbåter og av de tradisjonsrike gondolene.

Kilde: Store norske leksikon

Vannstanden i den berømte italienske byen er den sjette høyeste som er målt siden 1872.

Den uvanlig store tidevannsbølgen har oversvømt rundt 70 prosent av Venezia og lagt Markusplassen i sentrum under vann.

Fire ganger i året oversvømmes de laveste delene av Venezia av det lokalbefolkningen kaller «acqua alta», eller høyvann. Resultatet er oversvømte butikklokaler og innbyggere og turister som må vasse i vann.

Les også: - Slik kan Venezia berges

Venezia er bygd på flere hundre småøyer, og i flomtider setter vannet fra de mange kanalene gater og plasser under vann.

Problemene med oversvømmelser i Venezia har ikke avtatt gjennom årenes løp. Byen sank omkring 12 centimeter fra 1950 til 1970, da grunnvannet ble pumpet ut til bruk i industrien.

Les også: Disse tiltakene kunne beskyttet New York

Forskere har sett på flere løsninger for å redde den berømte byen fra regelrett å synke i havet. En av løsningene man ser på er å sprøyte inn milliarder av liter sjøvann i de porøse sedimentene under kanalbyen, for å få byen til å heve seg.

For tiden arbeides det også med å lage en flombarriere som etter planen skal stå ferdig i 2014 og avverge oversvømmelser.

Reise
Populært