Meny

Mikromuseet i Kiev: Dette skipet er tre milimeter

Denne seilbåten av gull måler 3,5 millimeter og er utstilt på mikromuseet i Kiev.
På museet for mikrokunst finner du kunstverkene du må bruke mikroskop for å se.

KIEV, UKRAINA (ABC Nyheter) Du finner kanskje ingenting du kan henge på veggen her, men mikromuseet i Ukrainas hovedstad Kiev vil garantert gi deg store øyne.

Her er det nemlig de små tingene som teller. Eller hva sier du for eksempel til en bok på 0,6 kvadratmillimeter - fullt utstyrt med 12 sider med tekst og bilder? Eller en balalaika med strenger 40 ganger tynnere enn hårstrået fra et menneske?

På Kievs mikromuseum har de både dette og et par titalls andre gjenstander umulig å se for det blotte øye. Alt sammen signert den ukrainske kunstneren Nikolai Sjadristy - som for øvrig har skrevet sin egen signatur på enden av et hårstrå, som den minste inskripsjonen noen gang gjort med hånd.

I mer enn fire tiår har den nå 75 år gamle kunstneren spesialisert seg på kunst som for utrenede øyne fortoner seg som en prikk.

Rose i hårstrå

Blant hans mest kjente verk er en rose drillet inn i et hult hårstrå og en 3,5 millimeter seilbåt av gull, bestående av både seil, rep og alle detaljer.

Les også:  I disse byene er det billigere med hotell enn Airbnb

ABC Nyheter var så heldig å få treffe Nikolai Sjadristy da vi besøkte museet hans i Kiev. På gebrokken tysk fortalte mikrokunstneren at miniatyrverkene hans har vært utstilt over hele verden, i alt fra Budapest til Stokmarknes i vårt hjemlige Norge.

Det er imidlertid i Kiev at den permanente utstillingen befinner seg. 

Les også:  Hvor tok ravkammeret veien?

Jobber mellom hjerteslagene

I alt har han i skrivende stund laget rundt 100 mikrogjenstander. Og arbeidet er tidkrevende og utfordrende.

– Det tar cirka en måned å lage en miniatyr. Når jeg arbeider forsøker jeg å holde pusten og bare røre ved verkene mellom hvert hjerteslag for å unngå at hånden min skjelver, forteller Sjadristy.

Mikromuseet i Kiev er åpent klokken 09.00-19.00, bortsett fra fredager hvor de holder åpent mellom 09.45 og 19.00.

Les også:

Norge er det tryggeste landet å besøke i 2018

– Dette er verdens beste øyer

Reis til Sapa - det kan hende du får deg en venn for livet

Her kan du bade naken

Reise
Populært