Meny

Turistene strømmer til Myanmar

Kapasiteten ved Myanmars hovedflyplass i Yangon er sprengt og klarer ikke hanskes med hordene av turister. Nå ber landets luftfartsmyndigheter om hjelp fra næringslivet til å få oppgradert flyplassen som per i dag bare er litt større enn Tromsø Lufthavn. Foto: Sverre Bjørstad Graff.
Kapasiteten ved Yangon International Airport er sprengt etter at turistene strømmer til det nyåpnede landet. Nå vil myndighetene bygge nytt og større.

Etter å ha vært en lukket og brutal juntastat i flere tiår, har Myanmar (Burma) de siste par årene tatt de første stegene mot et mer åpent demokrati.

Reformene har ført til en voldsom vekst i antallet turister som ønsker å besøke landet hvor fredsprisvinner Aung San Suu Kyi satt i husarrest i 20 år.

Selv om vekst i turistnæringen er gode nyheter for Myanmar, byr den økende trafikken også på store utfordringer for det lutfattige landet med omlag 60 millioner innbyggere.

Kapasiteten ved Myanmars hovedflyplass og den internasjonele huben i den tidligere hovedstaden Yangon er sprengt og klarer ikke hanskes med hordene av turister.

Nå ber landets luftfartsmyndigheter om hjelp fra næringslivet til å få oppgradert Yangon International Airport, som per i dag bare er litt større enn Tromsø Lufthavn.

- I år kommer vi til å passere grensen på 2,7 millioner passasjerer, derfor er en økning av kapasiteten prekært, sier sjef for Myanmars luftfartsmynigheter, Tin Naing Tun, til nyhetsbyrået AFP.

Av til sammen 2,8 millioner forventede passasjerer i 2012, er 1,7 millioner beregnet å være internasjonale, mens 1,1 millioner dreier seg om lokale passasjerer.

Til sammenligning hadde Gardermoen 21,1 millioner passasjerer i 2011.

Flyselskapene kjemper allerede mot overfylte rutetabeller, som ofte fører til at passasjerene blir strandet om flyselskapet ikke klarer å overholde tidsplanen.

Luftfartsmyndighetene i landet oppfordrer lokalt næringsliv og utenlandske investorer til å samarbeide om å oppgradere flyplassen i Yangon. Planene om en ny internasjonal hovedflyplass har allerede blitt fremskyndet.

Ifølge planene skal den nye flyplassen være ni ganger større enn dagens flyplass og ligge 80 kilometer utenfor den tidligere hovedstaden. Arbeidet med flyplassen er planlagt å starte i juni 2013. Går alt som det skal, kan den nye flyplassen stå ferdig i 2016.

Les flere reisenyheter her

Reise
Populært