Ecuador vil bygge 1600 meter høyt hus

Dette bildet av "Midten av verden"-monumentet i Ecuadors hovedstad Quito ble tatt mandag. Guvernøren i provinsen ønsker å bygge verdens høyeste hus akkurat på den imaginære linjen som deler verden i to.
Dette bildet av "Midten av verden"-monumentet i Ecuadors hovedstad Quito ble tatt mandag. Guvernøren i provinsen ønsker å bygge verdens høyeste hus akkurat på den imaginære linjen som deler verden i to.

Guvernøren i Pinchincha-provinsen i Ecuador planlegger å bygge verdens høyeste skyskraper midt på ekvatorlinjen. Bygget skal bli 1,6 kilometer høyt!

Horder av turister reiser årlig til den lille byen Ciudad Mitad del Mundo ikke langt fra ecuadors hovedstad Quito for å la seg avbilde mens de skrever over en strek som er etset i grunnen.

Da har de nemlig en fot på hver side av ekvator. Linjen går gjennom byen som på norsk bærer navnet " Halve Verden-Byen". Den ligger bare 13 kilometer fra Quito.

Les også: Nå lokker Libya på turistene

Urfolk oppdaget ekvator

I dag står det en 30 meter høy obelisk på stedet. Rundt 900 000 turister besøker stedet årlig. Men guvernøren ønsker å bygge verdens høyeste bygning akkurat her.

- I tillegg til at verdens høyeste bygning vil trekke til seg mange flere turister, vil bygget også ære Quitu-Cara-folket. Det er urfolket som er blitt de første som definerte linjen som er "jordens magebelte", sier viseguvernør Marcela Costales.

Europeiske investorer

Her er de høyeste bygningene i verden. Grafikk: AFPHer er de høyeste bygningene i verden. Grafikk: AFP

De som nå kjemper for ideen, regner med at et slikt bygg vil koste 200 millioner dollar - en milliard kroner. Hovedforkjemper for bygget er guvernør Gustavo Baroja i Pichincha-provinsen. Hovedstaden Quito ligger i denne provinsen.

- Vi har etablert kontakt med mulige investorer i USA og Europa. Det har også vært en delegasjon fra Qatar her som er interessert i tårnet, sier Costales.

Obelisken som i dag står på stedet ble bygget i 1979 til ære for en fransk ekspedisjon som i 1736 reiste rundt for å studere størrelsen og formen på Jorden.

- Dette monumente var et produkt av sin tid. Men i det nye årtusenet hvor mennesket våkner og leter etter nye energier,representerer Halve Verden-Byen større verdier enn det, sier Costales.

Les også: Snart åpner «verdens styggeste hotell»

Solens tårn

Guvernør Baroja setter ord på drømmen slik:

- Vi ønsker at det blir et globalt ikon som gjenspeiler hva vi er!

Byggverket skal få navnet "Tower of the Sun" - Solens tårn. Den uruguayanske arkitekten Rafael Vinoly har allerede laget en første modell av det planlagte landemerket.

Verdens høyeste bygning per i dag er Burj Khalifa i Dubai. Det er 828 meter høyt. Planene om å reise et dobbelt så høyt bygg i Ecuador, blir ikke bare møtt med jubel.

- Hele ideen ligner på en Dubai-aktig urban rullebane-utvikling som vil gå på bekostning av respekten for naturen, sier president Alberto Andino i Pichinchas arkitektur-forening.