Nord-Koreas nye stolthet kalles «verdens styggeste hotell»

Allerede i 1987 begynte byggingen av Ryugyong hotel i Nord-Koreas hovedstad. Neste år skal det ta imot de første gjestene. Foto: AFP PHOTO / Koryo Tours

Allerede mange år før hotellet ble ferdigbygget fikk det den lite ærefulle tittelen «verdens styggeste hotell» i flere internasjonale medier.

Snart åpner Nord-Koreas nye stolthet Ryugyong Hotel med 105 etasjer.

Byggingen av Ryugyong Hotel, som ligger i Nord-Koreas hovedstad Pyongyang, startet allerede i 1987. Men i 1992 ble prosjektet lagt på is og det var først i 2008 at man gikk tilbake til maskinene.

I disse dager legges siste finger på verket, og snart kan det 330 meter høye hotellet ta imot sine første gjester.

Den internasjonale hotellkjeden Kempinski bekreftet 1. november at den skal drive hotellet, som i første omgang skal ha 150 rom, i tillegg til kontorlokaler, ballsaler og restauranter.

Dørene åpner neste år, ifølge hotellkjeden.

Les også: Nå kan du besøke Nord-Korea

hotellets nettsider skrytes det av at Ryugyong Hotel er det første bygget med over 100 etasjer som er bygget utenfor USA.

Kanskje stemte dette da man først startet å bygge hotellet, men i løpet av de siste 25 årene har det kommet en rekke bygg som både har flere etasjer og er høyere enn Ryugyong.

Les også: Historisk innslipp av turister

I flere kåringer opp gjennom årene har hotellet blitt trukket frem som verdens styggeste.

Sett med 2012-øyne kan man trygt si at den gigantiske bygningen verken er pen eller trendy, men tar man på seg 1987-brillene og legger godviljen til, så kan man kanskje forstå litt bedre hva arkitektene tenkte.

Æren for byggverket, eller makkverket om du er enig med kritikerne, har arkitektselskapet Baikdoosan Architects & Engineers.

Forrige måned åpnet det nordkoreanske flyselskapet Air Koryo, som for øvrig er det eneste flyselskapet i verden med kun én stjerne, for billettbestilling på nett. Les mer om det her.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden