Mayaleder: - Nei, verden går ikke under 21. desember

SISTE FEST: 21. desember forventes 90.000 deltakere på et dommedagsarrangement i Guatemala City. Foto: Colourbox.com
SISTE FEST: 21. desember forventes 90.000 deltakere på et dommedagsarrangement i Guatemala City. Foto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens reiseselskaper arrangerer dommedagsturer og Guatemalas myndigheter arrangerer «en siste fest» 21. desember, understreker Maya-leder at det hele er en myte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens reiseselskaper arrangerer dommedagsturer og Guatemalas myndigheter arrangerer «en siste fest» 21. desember, understreker Maya-leder Felipe Gomez at det hele er en myte.

- Vi snakker nå ut mot bedrageri, løgn og forvrengning av sannheten, som omgjør våre tradisjoner til profitt. De forteller ikke sannheten om vår tidsregning, sier Felipe Gomez, leder for Maya-alliansen Oxlaljuj Ajpop, ifølge AFP Relaxnews.

Flere filmer og dokumentarer har fremmet ideen om at den gamle Maya-kalenderen spår at dommedag skal inntreffe om mindre enn to måneder, nemlig 21. desember 2012.

Kulturdepartementet har derfor bestemt seg for å arrangere en stor tilstelning i Guatemala City, i tilfelle verden faktisk går under den dagen. Der forventes det at så mange som 90.000 mennesker vil delta.

Samtidig er det flere reiseselskaper som arrangerer turer med dommedagstema.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Coca Cola kastes ut 21. desember

Mayaleder Gomez mener turistmyndighetene bør revurdere sine dommedagsmarkeringer, som han mener demonstrerer manglende respekt overfor mayakulturen.

Ifølge eksperter er det eneste som slutter for mayafolket i 2012, en av deres kalendere.

Maya-alliansen Oxlaljuj Ajpop sier i en pressemelding at dette bare «betyr at det vil komme store endringer på det personlige plan, og i familien og samfunnet, slik at det blir harmoni og balanse mellom menneskeheten og naturen».

Oxlaljuj Ajpop arrangerer det de anser for å være hellige tilstelninger i fem byer for å markere dette. Gomez mener kulturmyndighetene heller burde støtte disse ekte feiringene.

Mer en halvparten av Guatemalas nesten 15 millioner innbyggere, stammer fra innfødte med Maya-herkomst.

Mayakalenderen har 18 måneder med 20 dager hver, pluss en hellig måned, Wayeb, med fem dager. B’aktun er den største enheten i tidsregningen, med rundt 400 år.

Mayakulturens gullalder var mellom år 250-900 e.Kr.

Se også: Dette funnet avlyser Dommedag