Åpen for alle - alltid

Fortsatt forbud mot opptjening av bonuspoeng

FORTSATT FORBUD: SAS får fortsatt ikke dele ut bonuspoeng til reisende på innenriksruter i Norge. Foto: Johan Nilsson (AP Photo)
FORTSATT FORBUD: SAS får fortsatt ikke dele ut bonuspoeng til reisende på innenriksruter i Norge. Foto: Johan Nilsson (AP Photo)
Artikkelen fortsetter under annonsen

SAS raser, mens Norwegian jubler etter at regjeringen gjorde det klart at det fortsatt ikke blir lov med bonusordninger på flyreiser innenlands.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Med dagens vedtak om fortsatt forlengelse av det unike bonusforbudet i Norge går myndighetene inn for fortsatt favorisering av Norwegian. Dette forbudet var ment som fødselshjelp under oppstartfasen av selskapet for ti år siden. I dag er Norwegian dominerende aktør på flere ruter i Norge og mer enn godt nok rustet til konkurranse, skriver SAS i en pressemelding.

Norwegian på sin side, sier de er fornøyde på forbrukernes vegne.

– Vi mener at dette er en klok beslutning fra regjeringen med tanke på å sikre fortsatt god konkurranse i flymarkedet, sier kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian til NTB.

Les også: Høyre tar opp strid om flypoeng i Stortinget

Flyselskapet har tidligere uttalt at dersom det ble åpnet for bonusopptjening innenlands, ville de måtte se på hele sitt rutenett med nye øyne, og at konsekvensen ville kunnet blitt at selskapet hadde måttet redusere kapasiteten i Nord-Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Samme betingelser

I februar leverte Konkurransetilsynet en omfattende rapport til departementet der konklusjonen var at forbudet burde opprettholdes, med unntak av de tre største rutene mellom Gardermoen og henholdsvis Bergen, Trondheim og Stavanger. Regjeringen har kommet til at forbudet bør opprettholdes også på disse rutene.

– Vi mener at hele landet bør ha samme betingelser, sier fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud (Ap).

Hun sier at regjeringen har lagt vekt på at konkurransen, særlig på ruter der trafikkgrunnlaget er begrenset, vil kunne bli redusert.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er ruter som er viktige for distriktene, sier statsråden.

Les også: SAS vil gjeninnføre bonus for privatpersoner

– Konkurranseregler skal beskytte konkurransen, ikke konkurrenter, sier Eivind Roald, konserndirektør for salg og marked i SAS.

Artikkelen fortsetter under annonsen

SAS vil bruke noen dager på å vurdere hvordan selskapet vil forholde seg til situasjonen med forlengelse av bonusforbudet på innenriks flyreiser i Norge.

Roser regjeringen

Høyre benytter anledningen til å skryte av regjeringen for å ha lyttet under høringsprosessen. Arve Kambe (H), medlem av finanskomiteen, sier til NTB at Konkurransetilsynets forslag ville medført særfordeler til de flyplassene som trengte det minst.

Kambe mener forbudet som ble innført i 2002 har vært vellykket, og at en gjennomføring av bonuspoeng ville gått ut over en samlet reiselivsnæring.

– Det ville betydd høyere priser, mindre konkurranse og færre ruter, sier Kambe.

EØS-avtalen

ESA varslet i et brev til Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet i juli at det norske bonusforbudet er i strid med EØS-avtalen. Departementet har i et brev sendt i oktober imøtegått dette, og mener at forbudet er forenlig med EØS-retten.

– Denne saken vil nå gå videre etter de prosedyrer som gjelder i EØS-avtalen, eventuelt avgjort ved en dom i EFTA-domstolen. Vi mener vi har gode argumenter for at det norske forbudet ikke er i strid med EØS-avtalen, sier Aasrud.