Dette gjør deg reisesyk

UTSIKT: Blir du lett reisesyk lønner det seg å ha utsikt, enten du reiser med fly, buss, bil, båt eller tog. Foto: Colourbox.com
UTSIKT: Blir du lett reisesyk lønner det seg å ha utsikt, enten du reiser med fly, buss, bil, båt eller tog. Foto: Colourbox.com

Slik kan du unngå kvalmen.

Mer om bevegelsessyke

Bevegelsessyke, kalles også sjøsyke, bilsyke, reisesyke, er kvalme i forbindelse med bevegelse i transportmidler.

Årsaken til kvalmen er ukjent.

Bevegelsessyke opptrer særlig når det er et misforhold mellom visuelle stimuli og faktisk bevegelse, derfor er det en fordel å kunne se ut.

Plagene kan forebygges med antihistaminstikkpiller eller skopolaminplaster/sjøsykeplaster.

Har plagene allerede oppstått behandles de mest effektivt med kvalmestillende stikkpiller.

Bevegelsessyke er i seg selv ufarlig, men kan forårsake farlige situasjoner om den som styrer en båt blir indisponert, og det ikke er noen til å ta over.

De fleste kan tilvennes bevegelse, slik at problemet etter hvert forsvinner.

Det er vanskelig å si hvor vanlig reisesyke er. Men plagene er sjeldne hos barn under to år, vanligst hos barn mellom 3-12 år og vanligere blant kvinner enn menn. Forekomsten kan også øke i forbindelse med svangerskap og menstruasjon.

(Kilder: Store medisinske leksikon og Balanselaboratoriet )

Bilferien eller båtturen kan fort bli alt annet enn hyggelig dersom du selv eller barna blir kvalme og kaster opp ved hver bråe sving eller store bølge.

Og reisesyke er dessverre ikke et uvanlig reisefølge. Ett estimat sier at så mange som 90 prosent av oss vil oppleve slike plager i løpet av livet.

Plagene oppstår når det er misforhold mellom det synet og balanseorganet registrerer, forklarer lege Gunnar Hasle ved Reiseklinikken i Oslo.

– For eksempel om man er under dekk på en stor båt, så ser det ut som om alt står stille, mens balanseorganet forteller deg at alt er i bevegelse. Da kan man bli dårlig. Da bør man gå opp og ut og få alle synsstimuliene i tillegg til balansestimuliene, sier han til ABC Nyheter.

– Det er noe av forklaringen på at barn blir så dårlige i bil, mange sitter så lavt at de ikke kan se ut. Da kan det hjelpe om de sitter på en pute, fortsetter legen.

Det å sitte mot kjøreretningen kan også gjøre plagene verre, ifølge legen, men av sikkerhetsgrunner anbefaler Trygg Trafikk at barn bør sitte bakovervendt til de er minst fire år.

Les mer: Risikoen for å bli drept eller skadd er fem ganger høyere

– Ingen fordel å bli kvalm

Hasle forklarer at det er samme sykdom enten man blir dårlig i bil, på båt, fly eller tog. Alt er bevegelsessyke. Mens de to førstnevnte transportformene som regel gir mest plager, kan de mest sensitive også plages ved fly- og togreiser.

– Hvorfor noen blir kvalme vet vi ikke. Man har ingen fordel av å bli kvalm, så hvorfor evolusjonen har skapt oss slik vet vi ikke, sier legen.

Det er også slik at barn og kvinner er mer utsatt enn menn. Aller mest sårbare for kvalmen er barna (se faktaboks).

Heldigvis er det mange som kan venne seg til bevegelsene og dermed blir kvitt plagene:

– For eksempel hvis man er mye om bord på båt, kan man være mye plaget i begynnelsen og så kan det gå over etter hvert som man blir vant til å være på båt.

Pauser og medisiner

Når det gjelder bilkjøring anbefaler legen å ta gode pauser underveis for å unngå kvalme og oppkast.

– Ikke legg ut på en biltur til Frankrike om du har svært bilsyke barn. Skal man absolutt på biltur, så kan man dra på en kortere tur i stedet og ta pauser underveis, råder han.

Det finnes også reseptfrie medisiner mot reisesyke.

– Når det gjelder sjøsyke da kan man ta antihistaminer før avreise. Det nytter ikke å ta det når du allerede er kvalm. Det finnes også kvalmestillende stikkpiller og sjøsykeplaster som varer i flere dager, forklarer Hasle.

– I utgangspunktet er det å venne seg til bevegelsene det beste, men hvis du er plaget av sjøsyke og for eksempel skal ut på en hvalsafari i noen timer så er det bedre å ta et middel mot plagene, mener han.

Les også: - Det ultimate tidspunkt å bestille en reise

Nesespray fra NASA

Tidligere denne måneden annonserte NASA at de jobber med å utvikle en nesespray mot reisesyke.

Nesesprayen skal baseres på medisiner som allerede benyttes av astronauter, men skal gjennom kliniske forsøk før den eventuelt blir tilgjengelig for oss som ikke drar på utenomjordiske reiser.

– Denne nesesprayen inneholder skopolamin, som er det aktive stoffet man allerede bruker i sjøsykeplaster. Fordelen med å gi det som spray er at det da vil virke med en gang, forklarer Hasle.

Det finnes i dag ingen medisiner mot reisesyke som er godkjent i Norge for barn under seks år. Men Postafen, som tidligere var godkjent ned til ettårsalder, kan ifølge Legemiddelverket brukes av barn fra ettårsalder i samråd med lege.

Les mer om det på Legemiddelverkets nettsider.

Les også: 45 millioner har sett bilder fra Nord-Norge

Vær moderat med mat

Ifølge Hasle vil turen kunne bli mer ubehagelig hvis du er veldig varm eller utsettes for vond lukt.

Han råder også til måtehold når det gjelder mat:

– Det er viktig å drikke rikelig, men det anbefales ikke å spise en diger middag før man legger ut på lang tur.

Noen vil også ha effekt av ingefær, som kan hjelpe mot kvalme, men magnetarmbånd som markedsføres som et hjelpemiddel for reisesyke, har legen ingen tro på:

– Magnetarmbånd mot kvalme er jeg helt sikker på at bare er tull, sier lege Gunnar Hasle ved Reiseklinikken til ABC Nyheter.

Personvernpolicy