Ekstreme langhelger i vest

Her kan du fly utover om du tør. Nedenfor har du utsikt over Voss sentrum og Vangsvatnet. Foto: Henning Hegbom
Her kan du fly utover om du tør. Nedenfor har du utsikt over Voss sentrum og Vangsvatnet. Foto: Henning Hegbom

Gründerne bak Ekstremsportveko på Voss ønsker aktive turister velkommen.

Fallskjermhopper og gründer Even Rokne kommer inn på kaféen Tre Brør på Voss. Ute regner det, men Rokne har verken sko eller støvler på.

– Jeg synes det er best å gå uten sko. Jeg tror det er noe andre tenker over mer enn meg. For meg er det blitt helt naturlig å gå sånn, forteller Rokne.

Siden han var ferdig i Forsvaret har han gått rundt barbeint og er selve ikonet på hardhausene fra Voss.

Vil inspirere til mer aktivitet

For mer enn femten år siden var han en av gründerne bak Ekstremsportveko.

Nå er Rokne leder i Voss fallskjermklubb og driver selskapet Ekstrem Utvikling som skreddersyr seminarer og opplevelser for grupper og bedrifter.

Han er klar på hvilke turister og besøkende Voss ønsker seg:

– Prinsippet er at vi ønsker å få folk i aktivitet. Hvis folk ikke er interessert i å være i aktivitet, så vil vi ikke ha dem, sier Rokne spøkefullt og ler.

Men han mener det.

– Er det krav om å være barbeint også?

– Nei, det er valgfritt.

Øyvind Kindem, en av de andre gründerne bak Ekstremsportveko, mener det også kan være rom for dem som ikke er i aktivitet.

– Vi ønsker gjerne velkommen dem som ønsker å se på andre som er i aktivitet. Slik kan de jo bli inspirert til å bli aktive selv, sier Kindem.

Ekstremsportens mekka

Da de drev med henholdsvis paragliding og fallskjermhopping på 90-tallet, var det noe for de få.

Even Rokne (til høyre) og Øyvind Kindem ble først sett på som egoistiske raringer da de drev med ekstremsport på 90-tallet. Nå er de bygdas store helter. – Vi blir kalt gründere og greier, sier Rokne med et lite smil. Foto: Kristine Askvik Even Rokne (til høyre) og Øyvind Kindem ble først sett på som egoistiske raringer da de drev med ekstremsport på 90-tallet. Nå er de bygdas store helter. – Vi blir kalt gründere og greier, sier Rokne med et lite smil. Foto: Kristine Askvik

Så bestemte de seg for å starte en festival. Interessen har økt hvert eneste år siden da. Nå er Ekstremsportveko en festival som samler utøvere og publikum fra hele verden.

Daglig leder Anne Grethe Bakke i Destinasjon Voss forklarer hvorfor nettopp Voss er blitt ekstremsportens mekka:

– Voss har naturgitte forutsetninger for aktive naturopplevelser. Det er fjell, elver i verdensklasse for padling og rafting og vi har et aktivt luftsportmiljø. I tillegg bor det mange entusiaster her som bruker naturen som sin lekeplass. Mange synes også det er attraktivt å bosette seg her fordi det er så mange muligheter for utendørsaktiviteter.

Stort spekter i aktiviteter

Voss har et eldorado av aktiviteter som du kan prøve deg på både i lufta, i vannet og på fjellet. Også for barn.

– Tidligere var det ikke så mange tilbud for barn, men nå har det bedret seg. Nå er det blant annet kommet klatrepark og vindtunnel, forteller Rokne.

Han mener en ekstrem langhelg på Voss egner seg både for familier, par og vennegjenger.

I løpet av en langhelg kan man få tid til mange ulike ekstremaktiviteter. Bakke foreslår følgende program:

– Rafting tar en halv dag. Etter lunsj kan man fly som en supermann i vindtunnelen. Deretter er det mulig å ta steget videre og hoppe i tandem fallskjerm. Dag to kan være padling på Vangsvatnet eller i elv eller fjord.

Like pop vinter som sommer

– Hva er viktig for Voss som turiststed?

– Vi ønsker en posisjon som hovedstaden for utendørsopplevelser i Norge. Ekstremsport er en nisje. De fleste som kommer til Voss driver med mer myke aktiviteter som for eksempel vandring og sykkel. Voss har Stølsheimen som nærmeste nabo og vi har 400 kilometer med merkete turløyper, sier daglig leder Anne Grethe Bakke i Destinasjon Voss.

Voss er en helårsdestinasjon med to skianlegg i tillegg til en moderne skiarena for turski. Bakke forteller at det kommer omtrent like mange turister om vinteren som om sommeren.

Fremover vil Voss satse ytterligere på å bygge opp flere typer aktivitetstilbud.

Se flere reisesaker her

Personvernpolicy