Meny

Kloakk blir snø

Skianlegget Snowbowl i Arizona satser på å lage kunstsnø av spillvann. Illustrasjonsfoto: Shutterstock.com

Et skisenter i Arizona skal dekke fjelltoppene med avløpsvann.

Skisenteret Snowbowl i Flagstaff, Arizona, blir det første i verden til å bruke 100 prosent spillvann til å lage kunstig snø, slik at folk kan stå på ski mellom november og april, melder Relaxnews.

The New York Times meldte nylig at Snowbowl ville bli «det første skisenteret i verden som bruker 100 prosent avløpsvann til å lage kunstig snø».

Området der skisenteret ligger eies av den amerikanske Skogstjenesten, som har gått god for sikkerheten ved bruk av den kunstige snøen. Ifølge gruppen vil det bearbeidede vannet, som det er vanlig å bruke på golf- og fotballbaner, møte de høyeste standarder.

Les også: Rivieraen på tvers del 1 og 2

Kvaliteten på vannet er rett oppunder drikkevannskvalitet. Skisenteret har hevdet at bedre snø vil trekke til seg flere gjester, og dermed komme hele lokalsamfunnet til gode.

Men den nyskapende ideen har blitt kritisert av miljøvernsgrupper som bekymrer seg for at den kunstige snøen kan påvirke folks helse. Stammer av amerikansk urbefolkning, som betrakter området der skisenteret ligger som hellig, er også motstandere av planen.

I august 2011, etter at senteret inngikk en avtale med byen om kjøp av 5,7 millioner liter avløpsvann fra et lokalt renseverk, gikk Arizonas Hopistamme til sak på vegne av 13 ulike stammer. De hindret avløpsvannssnøen fra å bli brukt sesongen 2011-2012. Nå synes striden å være over, etter at en føderal ankedomstol dømte i skisenterets favør i februar.

Les også: Dette er Europas beste turistattraksjon

Dermed kan Snowbowl ta ibruk avløpsvannet denne sesongen, som etter planen tar til i november og varer til april. De siste årene har vintrene i Arizona og USA vært varmere og kortere, og det har kommet mindre mengder snø og kortere skisesonger.

Ifølge Denver Post fører værforholdene til at antall skiturister stupte til 51 millioner i sesongen 2011-2012, det laveste antallet siden 1991-92.

Det minste snøfallet på 20 år førte til en 15,7 prosent nedgang fra fjorårets rekordbesøk med 60,5 millioner skiturister.

Les også: Aldri mer tunge kofferter

Andre metoder for å lage menneskeskapt snø inkluderer en prosess der man tvinger vann og luft under trykk gjennom en snøkanon på skibakkene. Denne er utbredt i skianlegg for å styrke påliteligheten til snømengdene.

Andre muligheter inkluderer tørre skibaker: kunstige skibakker som etterligner snø ved bruk av plast. Dette brukes blant annet i England og Nederland der naturlige skibakker ikke er tilgjengelige.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært