Meny

Brooklyn for begynnere

PÅ SKINNER: Brooklyn i forgrunnen, Manhattan i bakgrunnen. Veien er kort, og utsikten imponerende, hvis du hiver deg på J-toget fra nedre Manhattan. (FOTO: Pontus Höök
Brooklyn er blitt et must å besøke i New York. Og de hippeste kvarterene ligger noen små togminutter unna Manhattan.
Brooklyn

* Bydel i New York City, øst og sørøst for Manhattan

* Drøyt 2,5 millioner innbyggere, ifølge offisielle 2011-tall

* Etnisk sammensatt – 17. mai-tog forekommer fortsatt i Bay Ridge-kvarteret

* Det «røffe» imaget er sakte, men sikkert blitt erstattet av høy kulturell og kunstnerisk profil

* Williamsburg-kjernen ligger ett stopp unna Manhattan på L-banen

* Bushwick er tilsvarende lett å nå med J-, M- eller Z-banen

* Mye aktuell info i blogger som brooklynvegan.com, freewilliamsburg.com og bushwickdaily.com

BROOKLYN, NEW YORK, USA: – There's something in the air! vræler Omar Rodriguez, vokalist i bandet Veronica, på Pine Box Rock Shop i Grattan Street.

Og det er tydelig at det er noe i lufta over Brooklyn, Manhattans mindre striglede storebror i sørøst. De fleste musikerne på Platekompaniets «nice price»-liste holder til her. TV-seriene «Boardwalk Empire» og «Girls» spilles inn her. Bydelen tjener som skrivestue for stjerneforfattere som Martin Amis og Jennifer Egan – og kunstnerne og kritikerne synes enige, for en gangs skyld, om at Bushwick er blitt «det nye SoHo».

Opplev New York fra sykkelsetet

Woody vet best

Hvem er vel bedre egnet enn filmskaperlegenden Woody Allen til å beskrive utviklingen?

– Det som skjedde, var at mennesker som ikke hadde råd til å bo på Manhattan, begynte å kolonisere Brooklyn, fortalte han under lanseringen av sin foreløpig siste spillefilm, «To Rome with Love». Den er nødvendigvis satt i Italia. Selv tilbrakte Allen barneårene, som Allan Stewart Königsberg, i Flatbush- og Midwood-distriktet.

– Brooklyn er et vidunderlig sted. Det var vidunderlig allerede da jeg vokste opp der, men så ble det røft, fortsetter han.

– Nå emigrerer alle mulige folk dit, hvilket har gjort underverker. Det kommer til å bli helt fantastisk.

Oppdag det ukjente Paris

Hipsterhovedstad

Ti minutter med L-toget fra Union Square ligger Williamsburg, som nylig havnet på tredjeplass på Forbes-kartet over USAs «hippeste» urbane strøk. Der finner du vintagekostymene, den organiske iskaffen – og vår egen Sondre Lerche.

– For en som kommer fra Norge, blir jo Brooklyn på en måte et eget land, sier han.

– Det er en kaotisk oase av hverdagsliv og industri, med endeløse gater som strekker seg over veldig forskjellige nabolag hva sosiale og økonomiske forhold angår.

Etter å ha startet sitt amerikanske eksil på Manhattan, mener Lerche å ha det romsligere og mindre intenst i dag, selv om han kun må krysse East River for å være tilbake i betongjungelen.

– Jeg liker meg naturligvis i Williamsburg, der husene er lave og innbyggerne polske, puertoricanske – eller avmagrede, hvite og tilsynelatende hippe, legger han lattermildt til.

Les også: Her er britenes favorittby

Utelivssentral

Med sine barer og restauranter står Bushwick – som nås med J- eller M-banen fra Lower East Side – klar til å overta som utelivssentral. Så spørs det om tilgrensende og tradisjonelt traurige Bedford-Stuyvesant følger etter, slik enkelte spår. Eksnarkomane Edgar Fuentes tviler.

– Brooklyn er bra, så lenge du holder deg unna trøbbel. Maten er det beste her. Ta deg en pizza! anbefaler han, mens han praktiserer hip-hop-positurene sine nedover Broadway i høstsola.

Tross all Brooklyn-rosen tror ikke Woody Allen at han noen gang vil flytte hjem.

– Jeg nøyer meg med å besøke venner, tilstår han.

– Skjønt, det finnes mange spennende kvarterer, enten det er ved elva, på stranda eller inne i landet. Ja, jeg er sikker på at om ti eller 15 år vil Brooklyn være helt på topp. Og ikke glem at det er vel så digert som flere stater i seg selv.

Les mer om reise

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Reise
Populært