Meny

Nye dommer i EU-domstolen:

Flyselskap må gi erstatning etter forsinkelse og streikekaos

Flykaos på Gardermoen: Du kan likevel ha rett til erstatning hvis du mister flyavgangen din. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix.
En flyplass-streik gir ikke flyselskap rett til å kansellere billetten din i dagene etterpå. Forsinkelse på tilslutningsflyet kan også gi erstatning.

To avgjørelser i EU-domstolen torsdag styrker flypassasjerenes rett til å få kompensasjon hvis de nektes adgang til flyet de har billett til:

Den ene dreier seg om situasjonen hvis du blir avvist etter en flyplasstreik, fordi streikerammede passasjerer har blitt omplassert til din avgang så flyet blir overfylt.

Den andre saken sier at en forsinkelse på et tilslutningsfly ikke gir rett til å nekte deg avreise på neste billett.

Les også: Møt opp som planlagt

Streikekaos

En streik ved flyplassen i Barcelona tilbake i juli 2006 utløste den første avgjørelsen ved EU-domstolen.

På grunn av streiken måtte det finske selskapet Finnair avlyse en avgang til Helsinki. Av hensyn til passasjerene som ble rammet, ble de omplassert til samme avgang dagen derpå.

Det igjen førte til at passasjerer som hadde billetter på avgangen, ble avvist og omplassert til senere avganger uten å få noen kompensasjon.

En av de finske passasjerene som ble avvist og ikke fikk reist hjem før samme kveld, fant seg ikke i det, og gikk til sak. Høyesterett i Finland ba så EU-domstolen om en fortolkning av reglene:

Dreier et slikt tilfelle seg om en spesiell situasjon, som streik, som fritar flyselskapet fra å gi kompensasjon til passasjerer som blir nektet avreise etter den billetten de har?

Nei, slår EU-domstolen fast. I dette tilfellet betyr det at mannen, som måtte reise kl. 21.40 i stedet for 11.40 denne sommerdagen i 2006, har krav på 400 euro i erstatning.

Les dommen her (dansk)

Les også: Høyre tar opp spørsmålet om bonuspoeng

På vei til den Dominikanske republikk

Den andre saken dreier seg om et spansk ektepar som skulle fly fra Corunna i Spania til Santo Domingo i Den dominikanske republikk. De måtte først fly til Madrid og så bytte der.

Siden flyet til Madrid ble halvannen time forsinket, ble ekteparet fratatt ombordstigningskortene sine fordi personalet ikke trodde de ville rekke Santo Domingo-flyet.

Ekteparet klarte likevel å møte fram tidsnok. Men da hadde flyselskapet gitt setene deres til andre passasjerer. De måtte ta et seinere fly som ankom 27 timer etter planlagt ankomst.

Det bør koste Iberia 600 euro per person i erstatning, fastslår EU-domstolen.

Les dommen her (dansk)

Les flere reisenyheter

Les de siste nyhetene


Reise
Populært