Meny

Her kan du gå på en stjernesmell

San Sebastian er rammet inn av to bukter med hver sin sandstrand. Her går surferne ned til vannet på Playa de la Concha.

San Sebastian byr på gourmet og glamour av ypperste klasse.

Lenker

Lenke til Michelin-guiden:

www.viamichelin.com

Lenke til restauranter:

www.restauranteoquendo.com

www.rekondo.com

www.arzak.es

Lenke til filmfestivalen:

www.sansebastianfestival.com

SAN SEBASTIAN (ABC Nyheter): Små fjellknauser omkranser den berømte bukta - La Bahia de la Concha - i San Sebastian. Fra disse grønnkledde toppene har du utsikt over den baskiske byens berømte sandstrender og gamlebyens mange kirketårn.

El Monte Igueldo er en av knausene, men herfra er det ikke bare utsikten som lokker. En av verdens beste vinkjellere - Rekondo - ligger her.

Under føttene til den tradisjonsrike bodegaen glitrer lysene fra byen i mørket. Her har restauranteier Txomin Rekondo samlet på vin i 40 år.

LES OGSÅ: Her får du bot for å spise på gata

En gråhåret herre

Over 100.000 flasker gjemmer seg i kjelleren her. Det anerkjente vinmagasinet «Wine Spectator» kåret i fjor samlingen til å være blant verdens fem beste.

Plutselig reiser damen fra nabobordet seg. Hun tar sikte på en gråhåret herre som akkurat er ankommet restauranten med sitt følge.

Mannen viser seg å være Dustin Hoffman. Hollywoodstjernen deler velvillig ut autografer og stiller smilende opp foran kameraet til den spanske señoritaen.

LES OGSÅ: Verdens første museum for italiensk iskrem

Stjernekvalitet

 Hotel Maria Cristina ved elva Urumea er stedet hvor stjernene bor og mingler under festivalen. Hotel Maria Cristina ved elva Urumea er stedet hvor stjernene bor og mingler under festivalen.

Dustin Hoffman er i byen i forbindelse med den årlige filmfestivalen i september. Mange stjerner har gjestet Donostia Zinemaldia – som festivalen heter på baskisk - gjennom tidene. Sophia Loren, Susan Sarandon, Pénelope Cruz, Meryl Streep og Julia Roberts er noen av divaene som har posert for fotografene på den røde løperen her.

I år feiret filmfestivalen sitt 60. jubileum med brask og bram. Men også resten av året har San Sebastian såkalt stjernekvalitet.

Målt i antall Michelinstjerner er San Sebastian i verdenstoppen, befolkningen tatt i betraktning. Byen er på er på størrelse med Trondheim, men har et gigantisk forsprang på trønderhovedstaden når det kommer til gourmetutvalg.

LES OGSÅ: Sex-bar kun for kvinner

Verdens beste kvinnelige kokk

San Sebastian kan skryte av hele ni stjerner fordelt på seks restauranter, blant dem den berømte Arzak, hvis chef – Elena Arzak - i år ble kåret til verdens beste kvinnelige kokk.

I tillegg ligger ytterligere 12 Michelin-restauranter innenfor en avstand på 50 kilometer fra byens sentrum. Her er det bare å velge og vrake blant de beste stedene innenfor det verdenskjente og avantgardistiske baskiske kjøkkenet.

LES OGSÅ: Her er verdens første pizza-museum

Baskisk tapas

Men det er ikke bare dyr gourmetmat som står på menyen i San Sebastian. Pinxtos er en annen – og billigere – måte å smake seg frem på i det baskiske kjøkkenet.

Pinxtos er baskernes egen variant av tapas. Ofte er det et stykke hvitt brød med oppfinnsomme dekorasjoner av sjømat, oster, skinke og fritterte grønnsaker på toppen.

Især i gamlebyen frister restaurantene med et stort utvalg av pinxtos på bardisken. Stjernenes favoritt under filmfestivalen er Oquendo, som ligger i gata bak luksushotellet Maria Cristina.

LES OGSÅ: Her er Oslos nye mathall

Surfer i skjønnhet

De staselige bygningene og de brede boulevardene gir San Sebastian en sjelden glamour til en så liten by å være. Broene som svinger seg over elva Urumea er med på å forsterke inntrykket av en spansk miniutgave av Paris.

Men byen er helt sin egen. Her promenerer finkledde ektepar side om side med barbente surfere, som tusler fra Playa de la Concha til Playa de Zurriola, de to brede sandstrendene som rammer byen inn på hver sin side av sentrum. I San Sebastian går menneskeskapt luksus hånd i hånd med naturskapt skjønnhet.

Dagen etter bodegabesøket hos Rekondo var Dustin Hoffman også en overbevist fan av byen innerst i Biscayabukta.

- San Sebastian har en unik hjertelighet, konkluderte Hollywoodstjernen på pressekonferansen til sin nyeste film.

Les flere reisesaker hos ABC Nyheter

Følg ABC Nyheter/Reise på FacebookTakk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært