Frost og regn rammer vinhøsten

BEDRE TIDER FØR: En vinhandler viser stolt frem 2009-årgangen av Beaujolais Nouveau-vinen på «Beaujolais Nouveau-dagen» i Paris 19. november 2009. Årets innhøsting virker ikke like forlokkende ifølge franske vineksperter. Arkivfoto: Christophe Ena (AP Photo)
BEDRE TIDER FØR: En vinhandler viser stolt frem 2009-årgangen av Beaujolais Nouveau-vinen på «Beaujolais Nouveau-dagen» i Paris 19. november 2009. Årets innhøsting virker ikke like forlokkende ifølge franske vineksperter. Arkivfoto: Christophe Ena (AP Photo)

Årets tradisjonelle Beaujolais Nouveau-vin henger i en tynn tråd.

PARIS (ABC NYHETER): Vingårdene i det franske vindistriktet Beaujolais mister halvparten av avlingen på grunn av dårlig vær sist vinter.

Halvert på et år

To uker inn i innhøstingen, som bør fortsette ut i første halvdel av oktober, mener fagfolk at vinmarkene i år kun gir halvparten av gevinsten sammenlignet med samme periode i fjor, melder Le Monde.

Les også: Krangler om amerikanske «slott»

Andre eksperter er imidlertid ikke like pessimistiske, og anslår at tapene fra årets innhøsting vil ligge på et sted mellom ti og 30 prosent.

– Så dårlig som dette har det aldri vært før, sier Jean Boujarde, administrerende direktør for organisasjonen av franske vingårder, Inter-Beaujolais, til avisen.

Ødelagt av frost og regn

– Dette lille området nord for Lyon er verdenskjent for sitt klima og sine Beaujolais-viner. Men frosten som rammet området i februar har skadet gamle vinstokker. I tillegg har det kommet mye nedbør, blant annet i form av hagl, fra april til august, noe som har ødelagt enkelte vingårder i området. Om ikke det skulle være nok, så har regnet i tillegg forsinket utviklingen av de gjenværende røttene.

Les også: Høst i polhyllene

En av vingårdene i området vil kunne produsere i overkant av 400.000 hektoliter vin i år, mot 852.512 hektoliter i fjor.

– Vi ønsker å varsle markedet umidelbart om denne situasjonen, sier Boujarde.

Satser på lagervare

– Vi har fortsatt en del 2011-årgangsvin på lager, men grossister og leverandører som ønsker vin fra 2012-sesongen, må forberede seg på mindre utvalg.

Ifølge en talsperson for næringen vil dette automatisk føre til høyere priser på vin fra Beaujolais-området.

Les også: Himmelsk kombinasjon

– Men den vil fortsatt være rimelig og merkevaren vil styrkes igjen, legger Boujarde til.

Den magre avlingen kan også gå ut over kvaliteten på den reduserte mengden vin som blir produsert.

Går ut over smaken

– Værforholdene har ført til at vi i år høster små druer, noe som kan gi svært konsentrerte smaker.

Vinprodusenter i området vil dermed kunne bli tungt straffet økonomisk etter årets sesong.

– Dette har vært et svært vanskelig år, innrømmer Jean Bourjade.

Les også: Piker, vin og sang i La Spezia

– For hvem tåler vel et fall i omsetningen på 50 prosent?

Frykter konkurser

Han legger til at vinbønder som har reserver på lager av tidligere årganger likevel kan få opp omsetningen litt, men frykter at årets sesong kan bety døden for mindre vingårder i distriktet.

Lanseringen av Beaujolais Nouveau-vin foregår på tradisjonelt vis på den såkalte «Beaujolais Nouveau-dagen» som finner sted hver tredje torsdag i november. Lanseringen får årlig stor kommersiell oppmerksomhet i Frankrike, men det spørs om årets oppslutning blir like omfattende som normalt etter den labre 2012-sesongen.

Les også: Så mange kalorier inneholder glasset ditt

Les mer om mat og drikke

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden