Der ingen ville bu

Alt av veier har fått navn og er på plass. Men ser du noen hus i California City? Kart: Google Maps.
Alt av veier har fått navn og er på plass. Men ser du noen hus i California City? Kart: Google Maps.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Veiene er på plass og tomtene er der. Men ingen ville bo i California City, byen som skulle bli større enn Los Angeles.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sett fra luften ser California City imponerende ut der den brer seg ut over landskapet, ca 120 kilometer nord for Los Angeles.

Byen har parkanlegg, en kustig innsjø og er omringet av majestetiske fjell. Over henger den varme California-solen og gir liv og energi. Et imponerende nettverk av veier deler opp byen i den gylne Mojaveørkenen og kopler California City til resten av delstaten og USA.

Det kunne altså ha vært den perfekte by. Det er først når du kommer tettere innpå at du vil oppdage at denne byen mangler noe vesentlig.

Den mangler bygninger og hus.

Ingen ville nemlig bo i California City etter at den ble grunnlagt i prærien for over 50 år siden.

Les også: De var rikest i verden

I dag er byen Californias tredje største by i utstrekning, og den 34. største i USA. Men det bor bare knappe 12.000 mennesker spredt utover det gigantiske området. Resten av byen består av et meningsløst veinett som bærer bud om en optimistisk framtid som ikke slo til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Urbant ørkenparadis

Det var den ambisiøse sosiologiprofessoren Nathan Mendelsohn, opprinnelig fra daværende Tsjekkoslovakia, som var mannen bak den den ambisiøse byplanleggingen. I 1958 kjøpte Mendelsohn et 320 kvadratkilometer stort landområde midt i Mojaveørkenen i håp om at han skulle klare å lage et urbant ørkenparadis som ville konkurrere med Los Angeles i størrelse og prakt.

Les også: Dette hullet har brent i over 40 år

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Drevet av ønsket om å tjene penger var det mange amerikanere som på femti- og sekstitallet kjøpte opp store landområder.

Planen var å regulere landet til boligområder, dele det opp i tusenvis av parseller og med stor fortjeneste selge de små tomteflekkene til nyetablerte familier ivrige etter å kjøpe selve drømmehuset.

Ofte fungerte taktikken. Mange av dagens småbyer og forsteder i USA ble grunnlagt på akkurat samme måte. Men den amerikanske drømmen om California City havarerte raskt. Hovedproblemet var å lokke industri og arbeidsplasser til byen. For uten arbeid, ingen folk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mer enn 25 år etter at California City ble grunnlagt, bodde det det så vidt 3000 innbyggere i den enorme byen uten hus.

Som skyggen av en by

Senere har innbyggertallet økt noe. Men fortsatt består det meste av byen av et voldsomt nettverk av veier - uten hus, uten elektrisitet eller vann. Som skyggen av en by som ennå ikke er bygget.

Les også: Verdens barskeste øy?

Byen huser også et fengsel med plass til 2305 innsatte, en base for det amerikanske luftforsvaret, testfasiliteter for bilprodusentene Honda, Kia og Hyundai og en gruve hvor grunnstoffet bor utvinnes.

Utsikt over det som skulle ha vært en by. Foto: Google Street View.Utsikt over det som skulle ha vært en by. Foto: Google Street View.

Les flere forunderlige historier her