Fire land i Asia på ett visum

Myndighetene i fire asiatiske land vil gjøre det lettere for turister å besøke området langs Mekong, som her i Mekongdeltaet i Vietnam.  Foto: Tor Strand
Myndighetene i fire asiatiske land vil gjøre det lettere for turister å besøke området langs Mekong, som her i Mekongdeltaet i Vietnam. Foto: Tor Strand

Fire land i Sør-Østasia vurderer å gå sammen og danne en felles visum-sone. Det vil gjøre det lettere å være turist i Vietnam, Kambodsja, Laos og Burma.

Temaet ble diskutert på et fellesmøte mellom turistministrene I de fire landene på en konferanse I Ho Chi Minh forleden.

De fire landene har den mektige Mekong-elven felles. Områdene langs elven, og på elven, tiltrekker seg store mengder internasjonale turister hvert eneste år. Målet med en felles visumsone i disse områdene er å redusere det enorme antallet visa som må utstedes til turister som reiser på kryss og tvers mellom landene langs Mekong.

Les også: Sa "ja" 22 ganger i 13 land

Også Thailand?

Turistministrene håper at slik visum-lettelse skal føre til at over 25 millioner utenlandske turister vil besøke landene mellom 2013 og 2015. Minst fire millioner av disse er beregnet å besøke minst to av de fire landene på turen.

I fjor besøkte 12 millioner internasjonale turister disse landene. Det var en økning på 14,5 prosent i forhold til året før.

Thailand vurderer å delta i den felles visum-løsningen, men må først komme til enighet med Kambodsja hvor det er en del uenigheter.

LES OGSÅ: Her kjører toget rett gjennom markedet

Forskjellige regler

I dag er det ulike visumbestemmelser i de fire landene:

Burma: Du må ha visum for å komme inn i landet. Et turistvisum gir deg anledning til å være i landet i 28 dager, og det er mulig å forlenge det med 14 dager. Visum til Burma må du få fra den nærmeste ambassaden.

Kamodsja: Som vestlig turist må du ha visum for å slippe inn. Visumet varer i tre måneder, og gir deg anledning til å være i landet i opptil 30 dager. Du kan søke om visumet via internett.

Laos: Noen nasjonaliteter kan få visum til Laos på grensa, mot en avgift på rundt 35 amerikanske dollar. Andre må kontakte nærmeste Laos-ambassade for å søke om turistvisum. Normalt innvilges det for 30 dager, med muligheten til å forlenge i 60 dager.

Vietnam: Reisende fra en del land, deriblant Norge, trenger ikke visum for å besøke landet dersom oppholdet er kortere enn 15 dager. Andre nasjonaliteter må søke på forhånd og framvise godkjennelsen når de lander på internasjonale flyplasser i Vietnam.

Det er ikke lenge siden man trengte visum for å besøke en rekke europeiske land. Schengensamarbeidet gjør nå at internasjonale turister fritt kan reise mellom 25 europeiske land i opptil 90 dager i løpet av en periode på et halvt år.

Les flere reisesaker

Les flere nyheter

Personvernpolicy