Skååål! Millioner løfter glasset for Münchens oktoberfest

Skååål! Millioner løfter glasset for Münchens oktoberfest
Skååål! Millioner løfter glasset for Münchens oktoberfest

Over seks millioner begersvingere fra hele verden er ventet til München fra og med lørdag for å delta på verdens største ølfest – komplett med lederhosen, saltkringler og uendelige mengder med gyllen drikke.

BERLIN: Med det tradisjonelle ropet “O’zapft is!” – Kaggen er tappet! – klokken 11 i dag sparker borgermesteren i München i gang en 16 dager lang seidelsvingende og pølsestappende fest til akkompagnement av velkjent ompah-musikk.

Som vanlig vil også den 179. Oktoberfesten inneholde kvinner og menn i tradisjonelle bayerske klesdrakter.

Les også: Pub-til-pub-runde i Oslo

Dyr fest

Årets fest er spredt over 26 mål, med 12 000 servitører av begge kjønn som forventes å forsyne publikum med over syv millioner “mass” – de literstore seidlene tyskerne er kjent for. Aktiviteten foregår i 35 telt, det største med plass til 10 000 mennesker.

Arrangørene har forberedt seg med enorme mengder mat for at publikum skal kunne drive øltørsten videre. I fjor gikk det med 118 okser, 53 kalver og tusenvis av kyllinger.

Les også: - Menn blir smartere av øl

Euro-krisen har også rammet Oktoberfesten. I år vil det koste 10 euro – 75 kroner. Vorspielet til festlighetene har vært preget av beskyldninger om juks og prissamarbeid blant aktørene.

En gruppe preget av konspirasjonsteorier har lovet at de vil sjekke at alle kunder virkelig får en liter I glassine sine. De krever også at ingen burde kreve mer enn 7 euro, 52 kroner, for et litersglass. Gruppa krever at myndighetene begrenser prisstigningen til 15 prosent årlig. Siste tiår har prisene steget med 43 prosent.

Les også: Ny giv for ølfestivaler

Mangler tomgods

En annen festbrems er enorm mangel på tomme flasker og kasser. Krisa er så total at bryggeriene har gått ut i media med oppfordring til befolkningen i Münchens om å levere inn tomgodset sitt. Man frykter at det ikke vil bli satt ny rekord i ølkonsum under årets fest. I fjor gikk det med 7,5 millioner liter øl.

For første gang er også smarttelefoner inkludert i festen. De kan brukes til å betale for ølet, eller til å laste ned en app hvor du legger inn høyde+vekt+antall øl for å få regnet ut når sånn ca du blir edru igjen…

Eller en app for å spore opp andre single på festivalområdet for å gjøre nye bekjentskaper.

Les også: Tut og kjør gjennom Berlin

Ikke fest i koleraens tid

Dette er egentlig 202-årsjubileum for den verdensberømte festivalen. Likevel er den bare arrangert 179 ganger. Festen ble kansellert to år på grunn av kolerautbrudd, Det var opphold under de to verdenskrigene og da Napoleon invaderte Bayern. Også under hyperinflasjonen i 20-årene måtte folk klare seg uten Den Store Ølfesten.

Les også: Slik heller du øl i glasset

Oktoberfesten ble opprinnelig arrangert i oktober måned, men er framskyndet for at publikum skal ha glede av noe varmere vær. Festen startet opp i 1810 for å feire bryllupet mellom prinsen av Bavaria og prinsesse Therese av Saxony-Hildburghausen.

Tradisjonen med oktoberfest har senere spredt seg til mange andre land – også Norge. Festen varer til 7. oktober.

Og da begynner så smått julebordsesongen?

Flere reiser i ABC Nyheter

Følg ABC Nyheter/Reise på Facebook

Personvernpolicy