Besøk Dalís bisarre verden

I hagen i Púbol strekker flere av de berømte Dalí-elefantene hals blant trær og busker.

Surrealisten Salvador Dalí var et vandrende kunstverk. I hans hjemlige trakter i Catalonia kan du gå i hans fotspor.

CATALONIA, SPANIA (ABC Nyheter) En isbjørn med store sølvsmykker omkring den hvithårede halsen ønsker gjestene velkommen i Salvador Dalís hus i Port Lligat ved Middelhavet i Spania.

Her i sitt tidligere hjem utstilte surrealisten med snurrebarten både dyr, fugler, fabelvesen og seg selv. Det blir raskt klart at Dalí var en stor del av kunsten sin og at kunsten var en stor del av hans liv og boliger. Huset i Port Lligat er ett av tre museer i den nordlige delen av Catalonia som alle er viet Dalís liv og kunst.

Les også: Her blir det forbudt å prompe

Fascistflørt

Det er umulig å besøke museene uten å tenke over hvordan Dalí senere har inspirert kunstkolleger som Jeff Koons og Damien Hirst, samt popdronninger som Madonna og Lady Gaga - alle mestere i iscenesettelsens fag. I sin samtid ble den katalanske kunsteren muligens kun slått av New Yorks Andy Warhol, som forøvrig var en stor fan av Dalí.

Men til tross for verdensberømmelsen var Salvador Dalí en overraskende hjemmekjær kunstner. Francos diktatur plaget ikke den fascistflørtende surrealisten og etter 1948 bodde han hele livet i Catalonia.

Les også: En plaza for alle

Hjem til fødebyen

Huset til Dalí og hans kone og muse – Gala – ligger bortgjemt i en liten bukt på Cap de Creus; en nasjonalpark som strekker seg ut i Middelhavet. Det steinete og dramatiske landskapet her har inspirert Dalí i mange av hans bilder.

Den opprinnelige fiskerhytta er en labyrint satt sammen av et ti-talls hus, omringet av en hage med svømmebasseng og et hvitt tårn med gaffellignende dekorasjoner. Men huset er gammelt og besøkstallet er sterkt begrenset. Det er derfor smart å bestille billetter på nett på forhånd her.

Les også: Her er europas beste shoppingbyer

Ga bort museum

Salvador Dalis eget museum i Fugueres regnes som verdens største surrealistiske kunstverk.Salvador Dalis eget museum i Fugueres regnes som verdens største surrealistiske kunstverk.

Figueres med sine 20.000 innbyggere fire mil øst for Port Lligat blir som en storby å regne sammenlignet med den lille fiskelandsbyen på Cap de Creus.

Her ble Dalí født i 1904 og da byens borgermester på 60-tallet spurte den verdenskjente kunstneren om han kunne donere ett av sine verk til det lokale museet, svarte Dalí at han sagtens kunne donere et helt museum. Som sagt, så gjort.

I 1974 stod Teatro-Museo Gala-Dalí ferdig i fødebyen Figueres. I dag er museet Spanias fjerde mest besøkte med 1,2 millioner gjester i året.

Les også: Se Lanzarote fra ubåt

Et bankende hjerte

Museets dyprøde fasade er dekorert med hundrevis av klatter formet som gyldne brødbiter. Den gamle teaterruinen er like surrealistisk som kunstneren selv og bygningen går for å være verdnes største surrealistiske kunstverk. På taket vipper eggeformede skulpturer, og astronautfigurer og hvite riddere overvåker hovedinngangen.

Senest når man kommer innenfor blir det klart at dette ikke er et museum i klassisk forstand. Her henger ikke bildene pent og pyntelig på veggene, men gjenstander, malerier, kitsj, nips, møbler og biler er en del av en større helhetsopplevelse.

Les også: Vil lage hotell-fjell i Barcelona

Bankende hjerte av gull

Museet er spekket med enorme vegg- og takmalerier, samt mindre raritetskabinetter av ulik sort. Mest kjent er arkitekt Oscar Tusquets Blancas tredimensjonale kopi av Dalís berømte maleri av Mae West, hvor filmdivaens fjes er satt sammen av ulike møbler.

En egen avdeling i museet viser Salvador Dalís smykkeproduksjon. Den gir et innblikk i en mer ukjent, men ikke mindre seriøs, del av hans arbeid som kunstner. Det ubestridte høydepunktet er et - bokstavelig talt - bankende hjerte fra 1953 bestående av gull, rubiner, smaragder og safirer.

Les også: Kraftopplevelser fra Valencia

Kjærlighetsslottet

I 1969 kjøpte den styrtrike kunstneren et middelalderslott i den søvnige og pittoreske landsbyen Púbol, noen mil sør for Figueres.

Slottet var en gave til Gala og Dalí gikk straks i gang med ombyggingen. Med tiden ble residensen i Púbol et refugium for hans russiskfødte kone og hennes mange yngre elskere, som Dalí visste om og aksepterte.

Siden 1996 har slottet vært åpent for publikum og her får man et innblikk i en mer privat del av det eksentriske ekteparets liv.

Etter Galas død i 1982 flyttet en utrøstelig og skrøpelig Dalí inn i slottet for å være nærmere sin elskede kone, som ligger begravd i slottets krypte.

Salvador Dalí døde syv år senere og ble mot sin vilje begravd i museet i Figueres. Han tapte kanskje kampen om sin siste iscenesettelse, men hans ånd lever videre i Catalonia.

Flere reisetips hos ABC Nyheter

Følg ABC Nyheter/Reise på Facebook


Personvernpolicy