PUBER I OSLO:

Pub til pub-runde?

OLYMPEN: Flotte lokaler for godt øl. Foto: David Løite
OLYMPEN: Flotte lokaler for godt øl. Foto: David Løite

Dette er de beste ølpubene i Oslo. Tur for bytur?

I mars 2009 ble en ølpubguide publisert på klikk.no. Siden den gang har det skjedd voldsomt mye på ølfronten, også når det gjelder serveringssteder. Derfor er det på tide med en oppdatert topp fem-liste for byens ølhunder.

1. Schouskjelleren mikrobryggeri

Trondheimsveien 2

SCHOUSKJELLEREN: Godt ølutvalg. Foto: David Løite SCHOUSKJELLEREN: Godt ølutvalg. Foto: David Løite

Schouskjelleren mikrobryggeri har allerede etablert seg som en ølinstitusjon i Oslo og får testens topplassering. Høsten 2010 åpnet bryggeripuben inne i kvartalet som i gamle dager utgjorde Schous bryggeri. Inngangen kan være litt vanskelig å finne, men når du kommer deg inn og ned, blir du møtt av bryggeutstyret som Schouskjelleren produsere sine egne øl med.

Selve puben har svært flotte lokaler. Vegger samt buede tak i rød murstein og behagelig belysning gjør at stedet formelig oser av ølstemning.

SCHOUSKJELLEREN: Schouskjellerens interiør. Foto: David Løite SCHOUSKJELLEREN: Schouskjellerens interiør. Foto: David Løite

I løpet av den korte tiden siden de åpnet, har de laget ca 70 forskjellige oppskrifter og til enhver tid serveres fem-seks av deres egne typer fra fat. For å supplere med typer de selv ikke lager og ha et godt utvalg, finnes syv-åtte gjestekraner.

Med høy frekvens av utskiftninger, finner man til enhver tid et godt utvalg av mikrobrygget øl fra blant annet England, Danmark, Sverige, Italia, Nederland, USA og Norge. Her er det alltid noe spennende å få.

I tillegg finnes en god flaskemeny som også får jevnlig tilskudd av nye importøl. Det eneste som trekker litt ned er vanskelig akustikk slik at det blir fryktelig bråkete når det er mye folk.

2. Håndverkerstuene

Rosenkrantz gate 7

HAANDVERKERSTUENE: Pub med bra utvalg på øl i Oslo. Foto: David Løite HAANDVERKERSTUENE: Pub med bra utvalg på øl i Oslo. Foto: David Løite

Håndverkerstuene var tidligere ikke noe ølsted, men sent i 2009 var det nyåpning med nytt konsept. Ølet var nå sentralt og for første gang i Oslo kunne man smake flere øl på fat fra «de tre store»: Nøgne Ø, Haandbryggeriet og Ægir.Totalt har de ti kraner som rullerer på øl fra mikrobryggerier - derav alltid en kran med belgisk surøl. Flaskemenyen er stor og fin, med godt over 200 typer!

Håndverkerstuene har et veldig godt kjøkken som vektlegger øl til mat og øl i mat. Det er veldig moro å se noen ta mat/øl så alvorlig.

HAANDVERKERSTUENE: Sett innenfra. Foto: David Løite HAANDVERKERSTUENE: Sett innenfra. Foto: David Løite

Håndverkerstuene har også arrangert to

ølfestivaler der spennende småbryggerier har deltatt.

3. Amundsen Bryggeri & Spiseri

Stortingsgaten 20

AMUNDSENS BRYGGERI: Pub med bra utvalg av øl. Foto: David Løite AMUNDSENS BRYGGERI: Pub med bra utvalg av øl. Foto: David Løite

For cirka ett og et halvt år siden åpnet Amundsen Bryggeri & Spiseri. De brygger eget øl i bryggeriet som ligger inne i lokalene. De egne ølene som stort sett er på menyen, er gode øl, men kanskje litt uspennende. Amundsen har vært flinke til å brygge samarbeidsøl med gjestebryggere fra andre bryggerier - og det har som oftest resultert i mer spennende typer.

Det som trekker Amundsen godt opp, er det øvrige fatutvalget; til tross for en del uinteressante industriøl, er det alltid mye annet å velge i, blant annet norske mikrobryggerier og utenlandske gjesteøl.

AMUNDSENS BRYGGERI: Sett innenfra. Foto: David Løite AMUNDSENS BRYGGERI: Sett innenfra. Foto: David Løite

Men stedets ess i ermet er kjellermenyen. Da stedet åpnet var det allerede et fint utvalg med lagringsøl, men menyen blir bare sterkere og sterkere. Nå finnes mye spennende og svært sjeldent å få kjøpt. Når du legger sammen kjellermenyen med den vanlige flaske- og fatmenyen, er det nesten 300 forskjellige øl å velge i!

Amundsen er også flinke til å ha små eventer der du kan treffe bryggere fra småbryggerier og smake deres øl. Det som trekker ned er turistfaktoren - det blir litt sportsbar-feeling og «serveringsmaskineri» over det.

4. Olympen

Grønlandsleiret 15

OLYMPEN: Ligger på Oslos beste Østkant. Foto: David Løite OLYMPEN: Ligger på Oslos beste Østkant. Foto: David Løite

På forrige liste lå Olympen («Lompa» på folkemunne, red.anm.) på førsteplass. Stedet har ikke blitt noe dårligere, men slås av nye steder med et tydeligere ølkonsept. Fortsatt er Olympen et virkelig bra ølsted. Seks kraner med stadig nye håndverksøl koblet til og en god flaskemeny. Flaskemenyen oppdateres stadig og her finnes mange godbiter, spesielt fra USA og Belgia.

Kjøkkenet til Olympen er fortsatt veldig bra. Rustikk mat av høy kvalitet er på menyen, men Olympen kan med fordel være tydeligere med ølanbefalinger til rettene.

5. Grünerløkka brygghus

Thorvald Meyers gate 30b

Befinner du deg på Grünerløkka og er en ølhund, er dette stedet å gå. I de hyggelige

OLYMPEN: Flotte lokaler for godt øl. Foto: David Løite OLYMPEN: Flotte lokaler for godt øl. Foto: David Løite

publokalene finner du et godt ølutvalg. Her kan du velge blant 14 øl fra fat, med mikroøl i flertall. En av to fine «hus-IPA-er» (brygget av Nøgne Ø) er alltid på menyen. De heter Kjell Pop Singel Hop og

Double Hop.

Det finnes mye godsaker i den relativt store flaskemenyen også. De er også gode til å få inne interessante nyheter på flaske. Stedet for pluss for den gode maten. Her får du tradisjonell kvalitetspubmat, som bangers & mash, fish & chips og burger i rause posjoner.

Spesielt verdt å nevne

GRÜNERLØKKA BRYGGHUS: Et nytt sted som ser ut som det alltid har vært der. Foto: David Løite GRÜNERLØKKA BRYGGHUS: Et nytt sted som ser ut som det alltid har vært der. Foto: David Løite

Rett utenfor topp fem-lista finner vi stedet med den spesielt flotte uteserveringa, nemlig: Gaasa. Det er ikke lenge siden Gaasa åpna i de gamle (og nå nennsomt restaurerte) lokalene i Storgata 36, men stedet har definitivt etablert seg som et kvalitetssted. Ølmenyen er foreløpig ikke av de største, men består av nøye utvalgte varer. Fire håndverksøl på fat, hvorav en er det flotte husølet Gaasa IPA, brygget av Schouskjelleren mikrobbryggeri.

Nytt og spennende rett rundt hjørnet

Folkene bak blant annet People's og Laundromat skal i høst åpne en ny bryggeripub i sentrum. I de gamle lokalene til Zorba i Torggata kommer Crowbar. Her skal det brygges eget øl på stedet og det blir også gjestekraner.

TRIVELIG PÅ GRÜNERLØKKA BRYGGHUS: God atmosfære på brygghuset. Foto: David Løite TRIVELIG PÅ GRÜNERLØKKA BRYGGHUS: God atmosfære på brygghuset. Foto: David Løite

Beer Palace på Aker brygge lå jo lenge i ølfronten i Oslo, men har falt langt etter. Dette skal det gjøres noe med, og i høst er det nyåpning og fatølutvalget blir dramatisk større; drøyt 30 kraner skal i sving!

For å se på ølmenyene til de forskjellige stedene kan du bruke alehunt.com.

Les også:

Slik blir det tre forretter av en salmalaks

Dette er det beste brødet du kan bake

Her er alle ukemenyene

Denne kyllinggryta lager du i dag

Les flere reisesaker


Les flere nyheter

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no.

Personvernpolicy