RØROS:

Fjellbyen som gir deg julestemning

Janicke C. Moen i Stall Ardenners styrer hesten ned Kirkegata. Til vinteren er det kanefart som gjelder. Da kan du få både naturopplevelse – og julegavehandling i ett. Foto: Kristine Askvik

Røros har en million besøkende hvert år. Det er et av få steder her i landet med garantert hvit jul.

Røros:

Røros er en kommune i Sør-Trøndelag. Kommunen grenser i nord til Tydal og Holtålen, i sørvest til Os i Østerdalen, i sør til Engerdal og i øst til Härjedalen i Sverige.

Grunnstenen til Rørossamfunnet var bergverksbedriften Røros Kobberverk og byen omtales følgelig som Bergstaden . Det er store kulturminneinteresser i området, og hele Bergstaden står på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

I Røros kommune finner du to nasjonalparker, Femundsmarka nasjonalpark og Forollhogna nasjonalpark.

Røros har en kulderekord på –50,4 °C, satt 13. januar 1914, og er dermed et av de kaldeste stedene i Norge. Denne temperaturen er den laveste som er målt i Sør-Norge. Varmerekorden ble satt i juli 2008 og lyder på 30,7 grader.

Røros har 5.593 innbyggere og er nøytral i målformen.

Mer om Røros finner du på kommunens egen hjemmeside.

(Kilde: Wikipedia)

RØROS (ABC Nyheter) En hest trekker vognen i rolig tempo nedover Kirkegata. En venninnegjeng fra Sandefjord sitter under reinsdyrskinn i vognen mens de får en guidet tur i byen.

Øverst i gaten troner Røros kirke, med fargerike trehus tett i tett på begge sider nedover hovedgaten. Snart skal hestene få på seg sleder og legge til rette for en annerledes førjulstid for de som kommer på besøk.

Sjekk Destinasjon Røros sine hjemmesider.

Pippi-jul

Om du savner god gammeldags julestemning og mengder med snø, er Røros det rette stedet å dra når det begynner å nærmer seg julehøytid.

I gatene her ble vinterepisodene av Pippi Langstrømpe spilt inn.

Les også: Mange vil til London etter OL

– Det finnes ikke et sted i landet med mer julestemning. Her ligger snøen i gatene og oppetter de fargerike treveggene, det er blåtime i lufta, god mat og trivelige små butikker for julehandel, sier markedssjef Gunhild Sun Bellsli i Destinasjon Røros.

Bellsli mener Røros egner seg uansett hva slags type langhelg du er på jakt etter.

– Førjula på Røros må bare oppleves. Her er det julestemning bygget på det tradisjonelle norske og man får en fin tid sammen med sine nære og kjære, om det er familien på tur eller kjærestepar på romantisk weekend.

I månedene frem mot jul bakes det for fullt i hjemmebakeriene og kunstnere jobber lange dager for å fylle opp utstillingene før julekundene kommer.

Les også: Postkort fra Ljubljana

Utenlandske beundrere

Blant millionen som besøker Rørosregionen hvert år, er det nitti prosent nordmenn. De fleste utenlandske turistene som kommer, er fra Sverige, Tyskland og Nederland. Men ryktene om den spesielle fjellbyen har også nådd over Atlanteren.

Diane Noble har akkurat satt kofferten inn på rommet sitt på overnattingsstedet Vertshuset, som ligger i et hundre år gammelt trehus like ved kirken. Hun er reiseleder for 11 amerikanerne som besøker Røros for første gang.

– Jeg har hørt at Sissel Kyrkjebø har hatt konsert her i kirken. Tenk om vi kunne fått hørt henne, sier Diane Nobel. Hun er korleder hjemme i Minnesota i USA.

Les også: Bli med til Publin

– Vi valgte å komme til Røros fordi det er en spennende historisk by. Det er mange bygninger med spesiell historie og det er en veldig god atmosfære her, sier Noble.

Cohen og Falkberget

Inne hos keramiker Per Sverre Dahl er stemningen god.

– Åh, er det Mini Jakobsen, utbryter en kunde og ler. Og fortsetter:

– Davy Wathne, sier du?

Gjenkjennende nikk med påfølgende skrattende latter.

Les også: Her kan du synkronsvømme med pingviner

– Det bruker å være veldig god respons. Folk kommer hit igjen og igjen, forteller Dahl. Inne i et gammel trehus på gården hvor han selv vokste opp, stiller han ut keramikkfigurene sine. Her er kjente personligheter som nåtiden, og romanfigurer fra Johan Falkberget sitt univers.

Musiker Leonard Cohen troner majestetisk på en stol, med hatten på selvsagt. Rolling Stones er midt i en konsert. På det lille arbeidsrommet bak disken ligger en halvferdig mann i leire under arbeidslampen.

– Jeg liker best å bare bruke hendene når jeg lager dem. Det gir det beste resultatet, sier Dahl.

Les også: Verdens beste by

Verdensarv

De gamle trehusene i Røros rommer alt fra spesialforretninger med lokalprodusert mat og delikatesser, restauranter, kunstutsalg, klesbutikker og tradisjonsrike overnattingssteder.

Gruvedrift og jordbruk har formet byen. Røros har fått status på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv på grunn av det enestående bygninger og kulturlandskap.

Les hele begrunnelsen til UNESCO her.

Les også: Slik kan du fly til Syden med (litt) bedre klima-samvittighet

Frisk fjelluft

I 1644 ble det funnet kobbermalm i fjellene i Røros. Kobberverket var i drift frem til 1977.

Røros ligger 600 meter over havet, noe som gir en frisk fjelluft og er en garanti for bra vintervær. Det trekker mange besøkende på vinterstid.

Før jul arrangeres julemarked 7. til 9. desember. I februar er det tradisjonsrike Rørosmartnan. I 2013 arrangeres martnan for 160. gang.

Les også:

Gyllent kulturmøte

Her er alle høstens nye studier

Kaldeste desember på 110 år

Les flere reisesaker

Les flere nyheter

Personvernpolicy