Publin

FAMILIEHYGGE PÅ PUB: Olwyn (5) forteller noe som får mamma Oonagh O'Connor (i midten), tante Niamh O'Connor, storesøster Keela, lillebror Emmet (nederst til høyre) og pappa Brian Donohue til å bryte ut i latter. Familien spiser lunsj, og de voksne tar seg en Guinness, på The Palace Bar, som ligger midt i sentrum av Dublin. (FOTO: Carl Martin Nordby)
Artikkelen fortsetter under annonsen

I nesten alle land med godt øl finnes det en irsk pub. Det er spesielt mange av dem i Dublin.

Artikkelen fortsetter under annonsen
15 puber i Dublin:


* The Market Bar, 14a Fade Street (www.marketbar.ie)

* (Bar With) No Name, 3 Fade Street.

* The Workman's Club, 10 Wellington Quay (www.theworkmansclub.com)

* The Palace Bar, 21 Fleet Street (www.thepalacebardublin.com)

* The Toner's, 139 Lower Baggot Street (www.tonerspub.ie)

* Whelan's, 25 Wexford Street (www.whelanslive.com)

* The Duke, 8-9 Duke Street (www.pubs.ie/pub.asp?id=208)

* Kehoe's, 9 South Anne Street (www.louisfitzgerald.com/kehoes)

* Grogan's, 15 William Street South (www.groganspub.ie)

* O'Neill's Bar, 2 Suffolk Street (www.oneillsbar.com)

* The Porterhouse Temple Bar, 16-18 Parliament Street

(www.porterhousebrewco.com/bars-dublin-temple.php)

* Nearys Bar, 1 Chatham Street

* O'Donoghue's, 15 Merrion Row

* The Long Hall, 51 South Great George's Street

* O'Shea's Merchant, 12 Lower Bridge Street

10 ting å gjøre i Dublin

1. Glasnevin Museum. Historisk museum ved en 180 år gammel kirkegård, Glasnevin Cemetery. Museet åpnet i 2010. Ble i fjor kåret til verdens beste museum, ifølge museet selv.

2. Dublin Castle. Var fram til Irlands frigjøring i 1922 britenes regjeringssete i landet. Det meste av bygningen er bygget på 1700-tallet, men tårnet, The Record Tower, har stått i nesten 800 år.

3. The National Leprechaun Museum. Tar for seg irsk folklore og mytologi. En leprechaun, en mannlig alv med spisse ører som bor på den irske øya, er for øvrig et mytologisk vesen fra irsk folketro.

4. Kilmainham Gaol. Tidligere et stort fengsel, nå et stort museum. Forteller en viktig del av britisk historie. Her ble mange irske opprørere sperret inne, og noen henrettet, av det britiske regimet.

5. Trinity College. University of Dublins største kollegium. Opptar et stort område av Dublin sentrum. Her kan du se cricket-trening, ta en øl på studentpuben eller studere den irske nasjonalskatten Book of Kells, en bibelhåndskrift fra 800-tallet.

6. Dublin Zoo. En av verdens eldste dyrehager. Ligger i Phoenix Park, noen kilometer vest for sentrum.

7. Spire of Dublin. 121,2 meter høyt spir. Det ble reist i 2003, blant annet for å løfte inntrykket av O'Connell Street, en handlegate nord for elva Liffey.

8. National Museum Collins Barracks. Relativt nytt museum i relativt gammel militærforlegning.

9. Old Jameson Distillery. Tilbyr omvisning i destilleriets gamle lokaler, inkludert historien om Jameson Irish Whiskey. Destilleringen foregår nå i Cork, men alt startet i Dublin i 1780.

10. Guinness Storehouse. Her får man høre historien om Guinness, blant annet om bryggingen av en av verdens mest suksessrike ølmerker. Det selges årlig 850 millioner liter Guinness på verdensbasis.

Reisefakta

* Det bor om lag 530.000 innbyggere i Dublin, eller rundt 1,1 millioner om man tar med hele storbyområdet. Irland har cirka 4,6 millioner innbyggere.

* Man kan fly direkte til Dublin fra Gardermoen med Norwegian noen dager i uka, eller fra Rygge med Ryanair hver dag. Flyprisen tur/retur for en langhelg starter på cirka 3500 kroner, med bagasje, hos Norwegian nå i høst. Prisene hos Ryanair starter på cirka 1000 kroner, tur/retur, inkludert avgifter. Med SAS må du mellomlande i København. SAS-prisene starter på cirka 2200 kroner tur/retur.

* Du kommer deg lett rundt i byen med trikken (kalt Luas, som betyr 'fart' på irsk), buss, sightseeingbusser eller taxi.

* Dublin har en rekke hoteller i alle prisklasser. Ashling Hotel i Parkgate Street, i nærheten av Guinness-bryggeriet anbefales, med priser fra rundt 750 kroner per rom per natt.

* Prisene i Dublin er rundt 30 prosent lavere enn i Norge. En middag med vin koster fra cirka 250 kroner per person. En halvliter med øl koster mellom 35 og 40 kroner.

DUBLIN, IRLAND: Utenfor Irland heter de «irske» ølbulene ofte noe sånt som The Irish Pub, The Shamrock eller The Dubliner.

I Dublin har de navn som The Palace Bar, Kehoe's, O'Neills, The Duke, Mulligan's, O'Shea's Merchant, Grogans, Whelan's, The Old Stand, Toner's, McDaids, The Long Hall, Nearys Bar, O'Donoghue's og The Porterhouse Temple Bar. Felles for dem alle er at de ligger i kort avstand fra hverandre, på sørsiden av Dublin-elva Liffey. Og det er mange flere puber enn de 15 nevnte.

«I Dublin er du aldri mer enn 20 skritt fra en pint», sa forfatteren J. P. Donleavy en gang. Det er sikkert ikke så langt fra sannheten. Irlands hovedstad skal ha rundt 1000 puber.

Les også: Tenk på dette når du pakker

Med barna på pub

Denne lørdagen pøsregner det. Dublin er et fargehav av paraplyer, og pubene er fylt opp med tørste – og sultne – gjester.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På The Palace Bar sitter ekteparet Oonagh O'Connor og Brian Donohue sammen med sine tre barn; Keela (7), Olwyn (5) og Emmet (2). Tante Niamh O'Connor er også med. De voksne drikker Dublins verdensberømte mørke øl. Barna får appelsinbrus. Den eldste av barna leser i et blad, mens de to minste kappes om å fortelle om en morsom hendelse.

– Vi er innom en av våre faste puber hver lørdag. Da spiser vi lunsj og tar oss en Guinness eller to. Barna er naturligvis med. Publivet er en tradisjon her i Irland, vet du, forteller Oonagh O'Connor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Reiser med egenhodepute

The Palace Bar ble etablert i 1823. De som drakk Guinness der på den tiden, ville ha kjent seg igjen i dag. Nesten ingenting er endret i løpet av de nesten 200 årene puben har eksistert i ytterkanten av Temple Bar, som er Dublins mest kjente utelivsdistrikt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Temple Bar virker fristende – med brosteinsgater fra 1600-tallet, bevoktet av gamle bygninger og mange puber og nattklubber. Men området anbefales ikke spesielt varmt av de fastboende. Det er for mange turister og for mange fulle folk der om kveldene, sier de.

– Det er fint i Temple Bar, men jeg vil nok heller foreslå at dere stikker innom noen puber som er mindre kjent blant turister, sier Brian Donohue, som selv er fra USA.

Intet navn i liten gate

Det er ingen tvil om at Dublins uteliv inneholder mer enn det Temple Bar har å by på. Rundt Grafton Street – en av byens hovedgater, som ligger rett sør for Temple Bar og det svære universitetsområdet Trinity College – er det også en overflod av barer og puber.

Og her er det lite som vitner om at Irland sliter med økonomisk nedgang og arbeidsledighet. Det er glade og vennlige irer over alt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I den lille gata Fade Street ligger to moderne utesteder. The Market Bar er i et gammelt varehus hvor de mursteinsrøde veggene er beholdt. Den ene delen av det store lokalet er en tapasrestaurant, den andre delen en bar med avslappet atmosfære.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rett over veien ligger restauranten L'Gueueleton, som med sitt franske kjøkken og sin rustikke stil har blitt ett av Dublins mest populære spisesteder. Men det er stedet i etasjen over det nygifte ekteparet Mark og Sandra Neilan har fått øynene opp for. Fra en uanselig dør på bakkenivå geleides man høflig opp trappen av en diger dørvakt. Stedet heter enkelt og greit No Name, eller «uten navn» på norsk.

Lokalet, som består av flere rom med kunst, artige interiørdetaljer og gode stoler, har tydeligvis blitt dekorert av en interiørdesigner som har hatt stor glede av jobben.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette har blitt vårt nye favorittsted. Det føles litt som å komme hjem til noen. Og de serverer god Guinness her, sier Mark Neilan og setter fra seg ølglasset på et glassbord som hviler på vinflasker.

Kjent forfatter drakk her

Mange av de tradisjonelle irske pubene reklamerer gjerne med at stedet har vært en kjent persons favorittpub. James Joyce, som skrev «Ulysses», må ha drukket mye øl. Han skal ha vært fast gjest på pubene The Duke, Mulligan's og Davy Byrne's. Og i tillegg ble puben O'Neills nevnt i «Ulysses». William B. Yeats skal ha foretrukket Toner's. Andre puber fronter andre irske helter.

På The Duke står en gjeng bestående av fem unge menn for stemningen. De er pent antrukket i treningstøyet de selv har funnet opp. Traxedo er navnet på klærne, som er en slags dress i sportstøystoff.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Er de ikke fine? Dette skal bli en verdenssensasjon. Vi har nettopp tatt bilder, og nå skal vi feire, fastslår Ian Murphy, den ene av oppfinnerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

To av de andre i gjengen går inn i en liten bås i puben for å skrive tekstmeldinger. I likhet med Kehoe's, som ligger rett rundt hjørnet, har The Duke et «snug», et privat avlukke med vinduer av frostet glass. I gamle dager kunne presten, politimannen og kjente personer – eller kvinner, som helst ikke skulle drikke i offentlighet – sitte i avlukket og drikke sin Guinness i fred.

Stemningsnivået er naturlig nok litt lavere på The Dawson Lounge. Det skyldes først og fremst at det ikke er plass til så mange folk der. Pubens skilt, som gir plass til Carlsberg-reklame, forkynner at den sannsynligvis er verdens minste.

– Vi dro hit fordi det er verdens minste pub. Vi måtte jo inn og se. Skål! ler liverpooldama Josie Mercer-Hartharn.

Les også:

Topp ti aktivitetsferier

Sydens mest sexy hoteller

Her vil de ha sporty turister

Nå kan du få nordlysvarsel på mobilen

Norges vakreste veier

Her er nordmenns favoritt-ferieflørt

Les mer om reise i ABC Nyheter