Meny

Ny pir i gang på Gardermoen

Oslo Lufthavn Gardermoen sparer 20.000 bussturer i året når den nye midlertidige piren for innenlandstrafikk tas i bruk mandag.

I dag må mange innenlandspassasjerer busses fordi utganger er stengt under utbyggingen av flyplassen. En ny permanent pir for både innenlands- og utenlandstrafikk skal stå ferdig i 2017.

– Vi er veldig stolte av at vi har fått ferdig denne midlertidige piren på bare ett år. Nå får vi opprettholdt samme servicenivå til passasjerene i byggeperioden, og det er vi veldig fornøyd med, sier administrerende direktør Nic. Nilsen til NTB.

Les også: Slik blir nye Gardermoen når den blir ferdig

Gangbro

Pressen fikk se den nye midlertidige Pir Syd fredag. Den er forbundet med dagens innenlandsterminal med en 250 meter lang gangbro, der de reisende får en fantastisk utsikt over flyplassen.

Det nye midlertidige terminalbygget har åtte utganger. Hver av dem har en kapasitet på 300.000 flypassasjerer per år, totalt 2,4 millioner passasjerer i året. Det betyr at den kan ta unna mellom 20 og 25 prosent av innenlandstrafikken.

Utbyggingen har tatt ett år og har kostet 160 millioner kroner.

– Vi hadde brukt akkurat like mye penger på bussing. Det har også vært et sterkt ønske fra flyselskapene å få flere gater, så dette var ingen vanskelig avgjørelse å ta, sier Nic. Nilsen.

– Så har vi jo et lite miljøaspekt her også, ved å spare så mange bussturer, tillegger Thorgeir Landevaag, direktør for driftskoordinering.

Les også: SAS-pilot slakter Gardermoen

310 meter lang

Landevaag sier at byggeperioden på ett år har gått uten problemer. Totalt er den nye piren på 5.000 kvadratmeter, og den er 310 meter lang. For passasjerene blir det lenger å gå, og Landevaag anbefaler reisende å beregne cirka fem minutter mer tid når de skal reise fra en av de nye gatene.

Det er en ganske strippet pir som møter passasjerene. Her er ingen kafeer eller butikker, og det er det heller ingen planer om. Servering blir det kun fra automater.

Hva som skal skje med den midlertidige piren når første trinn av utbyggingen er ferdig i 2017 er ennå ikke bestemt.

– Byggeprosjektet er i full gang og når det står ferdig i 2017 vil flyplassen ha en kapasitet på 28 millioner passasjerer. Fase to, som ennå ikke er besluttet, vil ta oss til 35 millioner passasjerer, sier Nic. Nilsen.I fjor reiste 21 millioner passasjerer til eller fra Oslo Lufthavn Gardermoen. Det er ventet at dette vil stige med 1 million i år.

Les mer om reiseliv

Les flere nyheter

Reise
Populært