Meny

Ville, vakre vandringer

BLOMSTRENDE STIER: Henrik Dahl fra Danmark har funnet fram vandrestaven. Det blomstrer på Sicilia nesten hele året, men det er kanskje vakrest når engene har pyntet seg til vårfest i mai. Her fra områdene rundt Taormina på Sicilias østside. (FOTO: Fran Fernández)
Hissige vulkaner, høye fjell, fargerike blomsterenger. Vil du vandre i vakre middelhavslandskap, har Sicilia alle ingredienser.
Toppturer på Sicilia
* Arkeologisk vandring: Selinunte er en gammel bosetning som ble grunnlagt av grekere i 628 før Kristus. I dag er den en av Europas viktigste arkeologiske parker. Du kan vandre mellom det som var templer, murer og byporter på klippen over havet. – Her er det mange stier og du kan tilbringe hele dagen. Du kan også gå ned til havet og bade, forteller turguideforfatter Lise Foss.


* Vulkanen Etna : Det er flott å gå rundt Etna. Turistkontorene har fine turkart med merkede stier. Det er også mulig å ta seg opp til Etnas kratre og huler, men du må bruke guide. En rekke selskaper tilbyr forskjellige turer i og rundt Etna. Lonely Planet anbefaler Etna Experience (www.etnaexperience.com), som tilbyr både hel- og halvdagsekspedisjoner, noen med måltider inkludert. Priser fra rundt 40 euro (cirka 300 kroner). Husk varme klær og kraftig fottøy. Selskapene tilbyr skyss etter avtale.

* Naturvandring: Lo Zingaro, nordvest på Sicilia, er naturmessig mest interessant med sine vakre strender, viker, klipper, flora og fugler. Området har vært reservat siden 1980. Start ved San Vito Lo Capo eller ved Scopello, hvor det også er mange gode overnattingssteder og restauranter.

* Stromboli : Til øya Stromboli, med sitt 926 meter høye vulkanfjell, kommer man med ferge fra Milazzo, nordøst på Sicilia, og fergeselskapet Ustica Lines. Fergepriser fra om lag 10 euro (cirka 75 kroner) for voksne. For utflukt til fjelltoppen, med påkrevd guide, sjekk www.magmatrek.it . For overnatting, sjekk www.miramarestromboli.it.

Slik reiser du

* Pakkereiser: Star Tour selger pakkereiser til Sicilia, prisene starter på cirka 4000 kroner per person for fly og én uke på hotell. De tilbyr utflukter til Etna og til vulkanøya Stromboli. Star Tours spesialreiseselskap Tema har også forskjellige rundreiser der du også kan besøke Stromboli, samt naboøya Lipari.

* Fly: Ryanair flyr fra Rygge til Palermo fra cirka 850 kroner per vei. Du kan også ta rutefly til Catania fra Oslo via for eksempel Roma. Catania ligger cirka én times kjøring sør for den elegante klippebyen Taormina på Sicilias østkyst.

* Bo: Sicilia trekker turister fra hele verden og har et enormt utvalg av luksushoteller, rimelige pensjonater, private villaer, leiligheter og klostre hvor turister kan leie seg inn. Tripadvisor.com og Venere.com er gode kilder til overnatting.

* Klima: Juli og august er de varmeste månedene med cirka 28 grader i snitt, sjøen holder cirka 25 grader. Det er svalere i mai– juni og september– oktober, men badetemperaturene er ganske behagelige da også.

SICILIA, ITALIA: Engen dufter som et lite krydderskap med parfymeri plassert rett ved. Sitronmelisse, oregano og villiris vokser mellom mandeltrær og sypresser.

Visst er det tusen vakre stier å vandre langs på Sicilia, fastslår Lise Foss. Hun har skrevet en turguide til øya; «Sicilia. Til fots langs historiske stier».

– Her finnes det hav, ville fjell, flott natur og hyggelige mennesker. Derfor elsker jeg å være her, sier Foss, som også har skrevet flere andre vandreguider.

– Sicilia er også kulturelt interessant. Her er det 3.000 år gamle kulturminner etter de mange folkene som har bodd her. På Sicilia har det vært både fønikere, grekere, romere og spaniere som alle har slåss om makt og områder.

Les også: IKEA satser på lavbudsjett hotellkjede

Dame med svovelånde

Vulkanen Etna er et av favorittstedene til Lise Foss. Sicilia er geologisk sett en fortsettelse av Apenninene på Italias fastland og de nordafrikanske Atlasfjellene, og det er stor seismisk aktivitet her.

Etna, som reiser seg 3.323 meter over havet, refereres til som «hun». Etna er nemlig fullstendig uforutsigbar og eksploderer i små og store branner når hun føler for det. Det mener italienerne er typiske kvinnelige egenskaper. Til tross for sin påståtte feminitet, har Etna en fæl svovelånde. Røyken hun slipper ut, gjør at luften kjennes som å ha en fyrstikk i munnen. Og selv om Etna ligger midt i Middelhavet, føles vinden som om ha klesklyper i øreflippene.

Les også: Verdens råeste hotellbasseng

Kanskje blir man ørlite grann høydesyk også. Men det er intet hinder. De tilreisende er i hvert fall imponert over det svarthvite landskapet.

Men hva skjer hvis Etna plutselig spyr ut ild slik hun har gjort flere ganger i år? Ifølge ekspertene skal Etnas lava være av den seige typen, så den rekker ikke ta liv før den størkner. Sånn sett minner Etna kanskje mer om en grinete gammel gubbe. En gammel gresk myte sier også at Tyfon, alle monstres far, er begravet i Etna.

Utbrudd hvert 20. minutt

Er du av typen som elsker nyttårsraketter, er øya Stromboli nord for Sicilia, stedet for deg. Stromboli er simpelthen en vulkan med to små landsbyer festet i skjørtekanten. Her bor det til sammen cirka 400 mennesker.

Straks du setter føttene dine i havna, braker Stromboli ut i et utbrudd som får bakken under deg til å riste og lavaelvene til å sukle i små bekker. Her er det nemlig utbrudd hvert 20. minutt hele døgnet. Og nei, vulkanen hviler ikke om natten.

Les også: Her er det rimeligst å overnatte i Spania

Folk kommer hit med ferge fra havnebyen Milazzo på Sicilia, og de fleste vil opp til vulkanens topp. Det er strengt forbudt å gå opp på egen hånd, men flere turselskaper på Stromboli arrangerer kveldsvandringer. Det er nemlig flottest å ta seg opp hit når Stromboli står i lys lue om natten. Hjelm er påbudt, men det låner guideselskapet ut.

Øya har et par tre restauranter som serverer deilig nytrukket sjømat. Det er også et par enkle overnattingssteder, blant annet Hotel Miramare.

Piknik i engen

Det beste med de mange turmulighetene på Sicilia er de mange spisestedene. Det er aldri langt til en trattoria eller ristorante som serverer rause porsjoner pasta, couscous (araberne er ikke langt unna), risotto, blekksprut, fisk, kaker og vin. For ikke å snakke om butikker og markeder.

Mat er en av Sicilias store attraksjoner, og brorparten av det du finner i utsalgene er lokalproduserte lekkerier. Ta med deg godt brød, pølser, skinke, frukt og vin fra markedene i en av byene – og en duk. Brett ut, server og nyt.

Les også: Leger advarer mot drinker i Sørøst-Asia

Det blomstrer på Sicilia også i januar, men ifølge Lise Foss er det aller vakrest i april og mai.

– Da er det friskt og frodig med stor blomsterflod, frister hun.

Men Sicilias natur er tilgjengelig og vakker også på høsten.

Les mer reisestoff

Reise
Populært