Meny

Vil bygge hytter langs kysten for folk flest

Homlungen fyr ved Skjærhalden åpner som Kystled-hytte 31.august, og Lasse Heimdal, generalsekretær i Friluftslivets fellesorganisasjon, ønsker at langt flere slike overnattingssteder skal komme til i årene fremover. Foto: FRIFO
Aktører innenfor friluftslivet i Norge ønsker nå å bygge ut et nettverk av nye, enkle overnattingstilbud langs kysten for folk flest. Men aktørene vil gjerne ha regjeringen med på spleiselaget.

- Dette vil bli en viktig del av fremtidens friluftsliv i Norge, spår Lasse Heimdal, generalsekretær i Friluftslivets fellesorganisasjon (FRIFO).

Satsingen går på at det skal bygges turisthytter langs kysten og i lavlandet, nær der folk flest bor. Mange av disse vil kunne bygges på tomter med fantastisk beliggenhet, og vil så leies ut til de som ønsker å bruke de.

Ifølge FRIFO er dette en unik mulighet til å bygge opp et miljøvennlig og rimelig friluftstilbud for folk flest, da mange av hyttene vil være tilgjengelig i gang- sykkel- eller roavstand fra boområder, men ifølge Heimdal gjør statens tilskuddsordninger etablering vanskelig

Les også: Ro fra hytte til hytte

Vil ha spillemidler

FRIFO mener regler for tildeling av spillemidler og andre tilskuddordninger må lempes på, slik at det blir lettere å bygge ut tilbudet.

- Vi har brukt 150 år på å bygge ut turisthyttene i Norge. For å få fart på videre bygging må staten inn. Det vil også gi mye folkehelse og være positivt for folk flest, sier han.

Staten gir per i dag kun tilskudd til hyttedrift på fjellet, og de eies også gjerne av staten. Heimdal legger ikke skjul på at han ønsker at også hytter ved kysten, nær boområder, inkluderes.

- Det er vi som vedlikeholder hyttene, så det er vi som trenger pengene, sier han.

- Skal gå til idrett og fysisk aktivitet

Statssekretær i Kulturdepartementet, Mina Gerhardsen, er imidlertid klar på hovedmålet med spillemidlene er at de skal gå til idrett og fysisk aktivitet.

- De går også til friluftstiltak som bidrar til fysisk aktivitet. Det er mye annet friluftsliv som er bra, men det er ikke idrett, sier hun.

Ifølge Gerhardsen er det ikke planer om å utvide tildelingen av spillemidler til tiltak som hytter ved kysten. Kulturdepartementet har likevel de som ikke har mulighet til særlig fysisk aktivitet i tankene når spillemidlene deles ut.

- Pengene kan gå til tilrettelegging av turstier, for eksempel, sier hun.

Les også: Påskehytter for noen hundrelapper

Åpner nye overnattingssteder

Et eksempel på satsingen som FRIFO ønsker å sette i gang er Kystleden; et nettverk av stier, båtleder og overnattingsmuligheter i fyr og hytter langs kysten, opprettet gjennom et samarbeid mellom Den Norske Turistforeningen (DNT), Forbundet Kysten, Friluftsrådenes Landsforbund og Fyrhistorisk Forening.

Planen er at flere slike områder og utleiehytter skal etableres over hele landet, og gjerne på unike plasser som ligger på tomter som hvis man bygget der selv ville kommet opp i mange millioner kroners-klassen.

Ifølge Heimdal i FRIFO kommer utviklingen til å påvirke friluftstradisjonene i Norge i årene som kommer.

- Det vil gi mye aktivitetsglede for masse mennesker å få tilgang på slike hytter. Det er ikke alle som er kompentent til å pakke ryggsekk å fly på hytta på fjellet, påpeker han.

Ett slikt sted som FRIFO ønsker flere av, Holmungen fyr, åpner forøvrig for allmennheten 31. august.

Les flere nyheter

Reise
Populært