Meny

Måtte bytte flysete fordi han var mann

31-årige David McCluskie måtte bytte flysete fordi Qantas Airlines ikke lar menn sitte ved siden av barn som reiser alene. Hendelsen gjorde at han følte seg stemplet som pedofil. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Australias største flyselskap, Qantas Airlines, er ett av flere flyselskap som ikke lar menn sitte ved siden av barn som reiser alene. Nå høster flyselskapene kraftig kritikk fra kunder, som mener praksisen er kjønnsdiskriminerende.

Det australske flyselskapet Qantas ble kåret til verdens 15. beste flyselskap i en stor kåring av World Airline Awards tidligere i år.

Flyselskapet falt imidlertid kraftig på rangeringen, fra en 8. plass året før, og det kan tenkes at tilbakemeldinger fra forulempede passasjerer som australieren Daniel McCluskie har noe med saken å gjøre.

McCluskie (31) ble nemlig bedt om å si fra seg sitt sete i flyet fordi han var så «uheldig» å sitte ved siden av ei 10 år gammel jente som reiste alene, melder The Sydney Morning Herald.

Les også: Reisetabbene som koster deg dyrt

Overgriper, jeg?

McCluskie, som jobber som sykepleier på et lokalsykehus i en forstad i Sydney, sier han føler seg utpekt som «kiddie fiddler», et engelsk uttrykk som vanskelig lar seg oversette til norsk som annet enn pedofil, etter hendelsen på Qantas-flyet.

Før avgang ble nemlig McCluskie bedt av en i kabinpersonalet om å bytte sete med en kvinne som satt i raden over midtgangen. Etter at flyet var i luften ønsket han en begrunnelse for hvorfor han var blitt bedt om å bytte sete, og henvendte seg igjen til kabinpersonalet.

Begrunnelsen han fikk var at det var flyselskapets politikk å ikke la menn sitte ved siden av barn som reiser alene.

En tilsvarende hendelse skjedde på en flygning med selskapet Virgin Airlines i år, da en brannmann, Johnny McGirr, fikk beskjed om å flytte seg fordi han satt ved siden av to små gutter som reiste alene.

Virgin Airlines, som eies av den eksentriske eventyreren og milliardæren Sir Richard Branson, har i kjølvannet av den saken lovt at de vil se nærmere på praksisen med å ikke la menn sitte ved siden av barn som reiser alene, etter å ha mottatt en klagestorm fra kunder som mener selskapet diskriminerer mot menn. 

Les også: Slik klager du på flyreisen

Fritt fram for barn og mann, side om side

Informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS sier han aldri har hørt om noen flyselskaper som har det som praksis å ikke la menn sitte ved siden av barn som reiser alene.

90.000 barn reiste alene med SAS siste 12 måneder, og Johansen er klar på at det i det hele tatt går veldig smertefritt for seg, og at det blir satt pris på av andre passasjerer.

– Vi praktiserer ikke en slik policy som du beskriver. Jeg skjønner hvorfor du stiller spørsmålet, men vi har ingen rapporter om at vi har hatt noen problemer i en slik sammenheng, sier han til ABC Nyheter.

Johansen mener det må ha vært episoder som ligger til grunn for at Qantas og Virgin har lagt seg til en slik praksis.

– Det er mange sider og dimensjoner ved å ta på seg et slikt ansvar (for barn som reiser alene, journ. anm), men vi vet at kabinpersonalet er opptatt av hvordan barn har det på turen.

Johansen forteller at kabinpersonalet er godt trent til å forebygge uønskede hendelser med barn på fly.

– Kabinpersonalet i SAS tar grep basert på en eventuell situasjon eller de er proaktiv ved at de med trenet blikk og erfaring fra tidligere flygninger bedømmer enkelte situasjoner og gjør grep hvis det skal være nødvendig å flytte passasjerer, sier han. 

Les også: Kjos har planen klar for å knuse SAS

Qantas forsvarer praksisen

David McCluskie forteller til videre til The Sydney Morning Herald at han opplevde stort ubehag resten av flygningen med Qantas.

– Det var folk som så på under den faktiske flyttingen og en mann foran meg fortsatte å glo på meg, og åpenbart ble jeg paranoid av det, sier han.

– Etter at flyet hadde tatt av takket flyvertinnen kvinnen som hadde flyttet, men ikke meg, noe som på en måte såret meg og gjorde meg forbannet. Det virket som jeg hadde gjort noe galt, fordi det virket som jeg hadde et skilt jeg ikke kunne se over hodet der det stod barnemishandler eller pedofil, mens hun gjorde den vennlige tingen og flyttet for å beskytte barnet, sier McCluskie.

Qantas forsvarer praksisen ovenfor The Sydney Morning Herald, og sier det er sjeldent at de må be folk bytte sete.

– Praksisen reflekterer foreldres bekymringer og behovet for å maksimere barns sikkerhet og velbehag. De få gangene en mannlig passasjer er plassert ved siden av et barn som reiser alene må flyselskap vise omsorg når de flytter passasjerer for å forsikre at det blir gjort diskret og med respekt, sier en talsmann for Qantas.

Talsmannen forteller at Qantas forsøker å forhåndplassere barn på de mest passende stedene i flyet. Men noen ganger må de, på grunn av sene bookinger, også flytte barn for å få de til å sitte på et mer passende sted.

Qantas og Virgin er ikke de eneste flyselskapene som har praktisert den beskrevne praksisen.

I 2010 forandret British Airways sin praksis med at menn ikke kan sitte ved siden av barn som reiser alene, etter at de ble tatt til retten for å gå imot en britisk lov om kjønnsdiskriminering, ifølge BBC.

Les også:

Forsker: Hackere kan hjemsøke global flykontroll

Flygelederfeil førte til nesten-ulykke

- Å reise langt dobler risikoen for å bli syk

Les flere nyheter


Reise
Populært