Meny

Leger advarer mot drinker i Sørøst-Asia

ADVARER: De senere årene har det vært en rekke tragiske hendelser forbundet med inntak av drinker i Sørøst-Asia. Leger advarer på nytt etter at 19-åring nylig mistet synet. (Foto: Colourbox.com)
Jente (19)som besøkte Bali ble nylig blind etter å ha drukket metanolholdig sprit. Leger advarer nok en gang reisende mot drinker i Sørøst-Asia.

En amerikansk ryggsekkturist mistet nylig synet etter at hun drakk en rekke drinker, som viste seg å inneholde metanol, under et besøk på den indonesiske øya Bali.

Kvinnen (19) drakk 8-10 drinker på to ulike barer på Bali. Da hun 35 timer senere ankom New Zealand var hun kortpustet og hadde begynt å få problemer med synet, melder The Sydney Morning Herald.

Hun ble innlagt på sykehuset i Christchurch i New Zealand og der ble det konstatert metanolforgiftning. Fire uker senere forsvant synet helt.

25 døde

De senere årene har det vært en rekke tragiske hendelser forbundet med inntak av drinker i Sørøst-Asia. Hele 25 mennesker mistet livet etter å ha drukket spriten Arrack blandet med fruktjuice på Bali i 2009, ifølge Sydney Morning Herald.

Arrack er en sprit basert på kokosnøtt, blomst, ris og sukkerrør, og blir produsert både lovlig og ulovlig i Indonesia. Tidligere i år fikk en 25 år gammel australsk turist hjerneskade og nyresvikt etter å ha drukket Arrack som var iblandet metanol, skriver Aftenposten.no.

Nå advarer leger nok en gang mot drinker i Sørøst-Asia.

De første symptomene opptrer vanligvis 12-24 timer etter inntak. Men legene skriver i tidsskriftet Emergency Medicine Australasia at det ikke er uvanlig at det tar så mye som 50 timer før symptomene på metanolforgiftning inntreffer.

Les også: 80 personer døde av gin

Skader synsnerven

Ubehandlet vil metanolforgiftning kunne gi permanente synsskader, kollaps og koma, ifølge Norsk helseinformatikk.

Den mest kjente skadevirkningen av metanol er at man kan bli blind av å drikke det. Årsaken er skader som oppstår i synsnerven.

Tidlig i forløpet kan pasienten oppleve litt tåkete syn, som etter hvert forverres slik at man mister synet i deler av synsfeltet, og til at man blir helt blind. Denne blindheten kan drives tilbake ved rask og riktig behandling, men ofte er resultatet likevel at man blir varig blind.

Metanol er uten spesiell farge eller lukt, dermed er det ikke mulig for den som drikker drinken å oppdage at en alkoholholdig væske også inneholder metanol.

Les også:

Din guide til det ukjente Bali

Frykter ny metanolskandale

Norges vakreste veier

De beste hotellene i verden

Les mer om reise i ABC Nyheter

Les flere nyheter

Reise
Populært