Spania-ferien blir dyrere

DYRERE: Spania ser seg nødt til å skru opp momsen på en rekke næringer, noe som igjen vil gjøre det dyrere å væe turist i landet. (Foto: Elin Høyland)
DYRERE: Spania ser seg nødt til å skru opp momsen på en rekke næringer, noe som igjen vil gjøre det dyrere å væe turist i landet. (Foto: Elin Høyland)

Til høsten økes momsen i Spania, og det kan gå utover turismen.

Spanske myndigheter øker momsen på overnattinger, mat og drikke med en fjerdedel til høsten som et av regjeringens tiltak for å kutte budsjettunderskuddet med 65 milliarder euro innen 2014, skriver Dagens Næringsliv.

Momsøkningene kan imidlertid føre til tap av over 15 milliarder av kroner og 18.000 arbeidsplasser i den eneste sektoren i spansk økonomi som kan vise til vekst – turistindustrien.

Turismen står nå for 11 prosent av verdiskapningen i den spanske økonomien, og i juni tok Spania imot seks millioner turister. Økningen på nesten fem prosent fra ifjor står i sterk kontrast til resten av økonomien, der veksten ventes å falle med halvannen prosent i år.

Kan true turismen

Regjeringen øker merverdiavgiften for blant annet hoteller, spisesteder og barer fra åtte til ti prosent, en økning på 25 prosent, fra august – september. For resten av næringslivet heves satsen tre prosentpoeng til 21 prosent.

Dette er den andre momsøkningen på to år. I 2010 ble den generelle satsen hevet fra 16 til 18 prosent. Turistsektoren ble den gang ikke berørt.

Les også: Dette er Europas rimeligste reisemål

Milliardtap

Bransjeforeningen for turistsektoren i Spania beklager økningen sterkt, og sier ifølge nyhetsbyrået Reuters at næringen er nøkkelen til å få fart på den spanske økonomien.

Beregninger fra bransjeforeningen viser at hvert prosentpoeng økning i mva-satsen vil føre til tap av over 9000 jobber og én milliard euro, ifølge nyhetsbyrået.

«Dette vil bremse forbruket ytterligere siden spanske familier allerede er sterkt berørt av krisen,» skriver foreningen, OCU, i en pressemelding.

Spanske bilprodusenter, som også rammes av avgiftsendringen, regner med å selge 20.000 til 25.000 færre biler de neste fem månedene som en følge av økningen.

Les også:

Avis: - Spania risikerer umiddelbar finansiell kollaps

Spanias BNP falt

Opprørspoliti mot demonstanter i Spania

Les flere reisesaker

Les flere nyheter

Personvernpolicy