La GPS-en vise vei

GPS: Det er GPS-en som har gjort geocaching mulig. Nøyaktigheten gjør at man kan sette ut og finne cacher i ødemarka så vel som i travle byer. (FOTO: Jerry McCrea / Star Ledger / Corbis / NTB scanpix).

Reis til den norske fjellheimen, til Antarktis, Paris, Mbabane eller Houston. Jakter du på en geocache, er du uansett på rett plass.

Tar du en titt på kartet, ser du at det finnes en nær deg. Vi snakker om geocaching, som uttales «geokæsjing» og er i ferd med å bli en folkesport. I USA, der det hele startet, men også i Europa og Norge.

– Det er en fin måte å være turist på. Det får deg til plasser der du ikke er så kjent, sier lærer og ivrig geocacher Gunnhild Berre Aasprang.

Rett som det er tar hun elevene ved Karlsrud skole på Lambertseter med ut på jakt etter nye cacher, eller poster om du vil.

Verdensfenomen

Geocaching er kort fortalt orientering ved hjelp av GPS-koordinater. I USA ble den første cachen lagt ut i 2000, kort tid etter at det ble åpnet for nøyaktige, sivile GPS-er. Nøyaktige GPS-er hadde tidligere vært forbeholdt militæret.

Les også: Flere enn før går seg vill på fjellet

En cache kan være stor eller liten, og nesten umulig eller lett å finne. Den kan ligge midt i en storby eller i en avsides krok, på et fjell eller til og med under vann. Den kan være innholdsrik eller nesten tom. I en loggbok kan finneren skrive navnet sitt.

– Hvem som driver med dette? Alt som kan «krype og gå», det vil si alle som vil, sier Bjørge Stavik, ansvarlig for gcinfo.no, et norsk nettsted for informasjon om geocaching.

I dag er over 1,8 millioner cacher spredt over hele verden, så det vil alltid være nye utfordringer. Bare i Norge kom det rundt 7.300 nye cacher i fjor. Til sammenligning var tallet 18 i 2001, året det startet her til lands. Koordinatene får du på nettstedet geocaching.com når du registrerer deg som bruker. I tillegg finnes det programvare for datamaskin og mobil.

Bra for barn

Når du vet hvilken cache du vil finne, plott inn GPS-koordinatene og start letingen. Funnet, eller mangel på funn, kan du logge på nettsiden når du er ferdig.

– For barn på tur er cachene en skikkelig gulrot. Cacher som inneholder ting du kan bytte til deg, er spesielt egnet for barna. Her kan du finne alt fra en rosa blyantspisser til langt kulere ting, forteller Aasprang.

Les også: Facebook trekker kontroversiell app

Regelen er at du skal bytte likt eller opp i verdi, slik at det finnes noe fint der til nestemann også.

Geocachingen har også en nytteverdi for elevene hun tar med på tur, mener Aasprang.

– Man lærer om kart og blir kjent med nærområdet, siden det ofte også står litt om stedet der cachen er, sier hun.

Aasprang er på norgesferie med familien når vi snakker med henne, noe som betyr cachejakt på Rognan i Nordland så vel som på Geilo i Buskerud og Gyl i Møre og Romsdal. Med en toåring i baksetet er noen cacheturer underveis også et velkomment avbrekk fra bilkjøringen.

Skjult perle

Ofte kan cachen lede deg til en skjult perle, da personen som har lagt den ut, har noe han eller hun ønsker å vise fram. Og andre ganger kan du altså få en bit lokalhistorie på kjøpet. Et eksempel på dette er cachen «Max Manus – Catch #77», som er plassert i nærheten av huset der Max Manus hoppet ut av vinduet for å komme seg unna tyskerne under andre verdenskrig. På nettet finner du sammen med GPS- koordinatene litt fakta om Max Manus og hendelsen.

– Jeg foretrekker cacher med god utsikt eller med noe å lære bort. Jeg har hatt opplevelser der jeg har tenkt: «Jøss! Finnes dette her?», sier Stavik i gcinfo.no.

– Og det kan være morsomt å gå på en offentlig plass og sette seg ned med cachen mens det vrimler av folk omkring deg. Eller å se det ikke andre folk legger merke til: Noen på leting etter det samme som deg. Å møte på andre kan man gjøre i både skog og by.

En venn på reise

I noen geocacher kan du finne en «travel bug», eller reisevenn, som det kalles på norsk. Dette er en gjenstand som fungerer som en slags haiker, siden poenget er at finneren tar den med videre til en ny cache. Reisevennen er merket med et serienummer, slik at reisen kan spores på en nettside når finneren skriver en logg.

– Jeg fant en travel bug på Rognan, og den har jeg tenkt å legge i en cache på Geilo, sier lærer og geocacher Gunnhild Berre Aasprang.

– Ikke stol blindt på GPS-en

Brukere kan også sende egne travel bugs ut på reise. Dette skal Aasprang og klassen gjøre under en skoletur til høsten.

– Vi skal lære om Europa på skolen, og kan skrive at vi ønsker at gjenstanden får en rundtur i Europa, sier Aasprang.

Geocaching i Norge

Første norske geocache ble lagt ut i Bergen i 2001. Den nasjonale interessen har vokst med eksplosiv kraft fra omkring 2008-2009, med mange nye cacher og brukere.

Antall brukere som har funnet geocacher i Norge, uavhengig av nasjonalitet:

2001: 15

2007: 2.212

2011: 14.590

Hittil i år: 10.800

Antall cacher utplassert i Norge:

2001: 18

2011: 7.300

Så langt i år: 6.700

Norske cacher med flest funn:

«A Doll's House» (2304), Oslo sentrum

«Geopol #22 – Rådhusplassen» (1897), Oslo sentrum

«Oslo Opera House – Catch #43» (1838), Oslo sentrum

«PPJ #90 City Hall (Oslo rådhus)» (1764), Oslo sentrum

«Hanging from the gates» (1526), Frognerparken i Oslo

(Per 20.07.12)

(Kilde: gcinfo.no)

(UNDERSAK 3) Ord og uttrykk

* PT (Power Trail): En lengre serie cacher som er lette å ta etter hverandre

* Mugler eller gomp: En person som ikke driver med geocaching

* BYOP (Bring Your Own Pen): Ta med deg egen penn, cachen har ingen

* DNF (Did Not Find): Logg-ord som betyr at man ikke fant cachen

* Daytrading: Geocaching hvor man finner minst en cache daglig

* FTF (First To Find): Den første som finner cachen

* TFTC (Thanks For The Cache): Kort takk i loggen

* Spoiler: Noe som avslører noe om cachen

* Mystery: Cache som krever at man må løse en oppgave for å kunne logge den

* Multicache: Cache der man må finne flere steder for å få koordinater til finalecachen

(Kilde: gcinfo.no)

Les også:

Her prøver han på en «Eli Hagen»

50 smarte sommer-apper

Sommerens kuleste gadgets

Les flere reisesaker

Personvernpolicy