Dette anbefaler Morten Krogvold om du skal til Berlin

VARM VELKOMST: I lobbyen til Helmut Newton Foundation i Berlin møtes du av noen av mesterfotografens oppsiktsvekkende Big Nudes. © FOTO: Stefan Mueller
VARM VELKOMST: I lobbyen til Helmut Newton Foundation i Berlin møtes du av noen av mesterfotografens oppsiktsvekkende Big Nudes. © FOTO: Stefan Mueller

Helmut Newton er av vår tids største kunstfotografer. I hans hjemby Berlin kan du beundre hans livsverk på nært hold.

BERLIN, TYSKLAND: Det ypperste av moderne arkitektur, design og interiør går aldri av moten. Tenk bare på de utrolige villaene til Le Corbusier, de spenstige aluminiumsstolene til Charles Eames og arts and craft-interiørene til engelske William Morris. Dette er evergreens som nye generasjoner stadig vil la seg inspirere av.

Les også: Snart kan du bade på dronningens strand

Newton går til topps

Slik er det også med den tysk-jødiske stjernefotograf Helmut Newton (1920-2004). Han levde et omflakkende liv som portrett- og motefotograf og hadde en rekke yrker før han befestet sin posisjon som verdens førende i sin sjanger. Nå kan du se hans livsverk i Museum für Fotografie i Berlin.

Er du i Berlin ta også en titt på Michelberger Hotel signert designguru Werner Aisslinger. Dette stedet har også har et knallsterkt formuttrykk.

=Newton

VISJONÆR KUNSTFOTO: Bak den kjølige, nyklassistiske fasaden skjuler det seg fotokunst med høy temperatur. © FOTO: Stefan Mueller

2009, Newton Museum, Berlin. Fotodokumentation der Ausstellung _Sumo_=

ET NEWTON-SENTRUM. I Newton Museum i Berlin finnes det et bredt spenn av Helmut Newtons arbeider, bøker og noe av mesterens fotoutstyr. Understellet til den enorme fotoboken er designet av Philippe Starck. Den originale utgaven Sumo-boken veier 30 kg. © FOTO: Gerhard Kassner

Newton er best

– Arbeidene til Helmut Newton kan ikke settes i bås. Til det er de for unike, sier kurator, Dr. Matthias Harder i Helmut Newton Foundation / Museum für Fotografie i Berlin til Bonytt.no.

– Helmut Newtons foto krysser grenser og spenner over mer enn fem tiår. Newton flettet sammen eleganse, stil og voyerisme innen rammen av mote og glamour-fotografiet. Resultatet av denne miksen er uslåelig, mener den tyske eksperten.

Vår internasjonalt kjente kunstfotograf Morten Krogvold setter også Helmut Newtons fotokunst svært høyt.

Newtons bilder, ikke minst de av langbente kvinner utfordrer vår se- og kikkermentalitet på en ultrasofistikert måte. Disse arbeidene er så estetiske og vannvittig godt utført at de kan ikke støte noen, hevder Krogvold til Bonytt.no

=Newton

EN KUNSTNER MED STORT SPENN: Her ser du litt av hvor varierte motiver Helmut Newton arbeidet med. © FOTO: Gerhard Kassner

=Newton

SAMSPILL AV HØY KLASSE: Den herskapelige Berlin-bygningens klassisistiske interiørarkitektur danner en utmerket ramme til fotoarbeidene til byens store sønn, Helmut Newton. © FOTO: Stefan Mueller

Hemut Newton(1920-2004) © FOTO: Wikipedia Hemut Newton(1920-2004) © FOTO: Wikipedia

Er dette kunst for KrF?

– Til og med KrF-toppene ville ikke blitt provosert av fotografiene til Helmut Newton Foundation, mener Krogvold. Han utdyper at det er ekstremt stor fallhøyde når man abeider med motiver som de Newton er mest kjent for, og han opplyser også at blant kjennere regnes fotomuseet i Berlin som et av Europas flotteste.

Tysklands turistsjef i Norge, Manuel Kiese støtter vurderingene til dsse to ekspertene.

– Fotografimuseet og Helmut Newton-stiftelsen holder til under samme tak i Berlin, og nærmere et Mekka for fotoentusiaster er det vanskelig å komme. Her kan du fordype deg i fotografiets fantastiske historie, sier Kiese.

Århundrets gigantbok

Filmen om Helmut Newton, hans arbeider og gigantboken SUMO ser du her. Den veier 30 kilo og hevdes å være den største og dyreste bokproduksjonen i det 20 århundre.

Helmut Newton døde i California, men hans grav er ved Marlene Dietrichs på Städtischer Friedhof III i Berlin. Under hans begravelse i 2004 var blant annet statsmenn, skuespillere som Roger Moore og berømte moteskapere tilstede.

Hypp på mer Newton i Berlin?

Får du blod på tann etter besøket i fotografimuseet og Newton-bildene kan du fortsette til Newton Bar. Denne eksklusive nattklubben ligger ikke langt unna Brandenburger Tor. I baren heldekkes enkelte vegger av Newton-foto. Noen av dem har mesteren selv signert.

Les mer:

Smilets land med en sur bakside?

Warsawa i høyden

Se værdamenes ferietips


Les flere reisesaker


Saken er opprinnelig skrevet for Bonytt og publisert på Klikk.no.

Personvernpolicy