Syv drept i flom i Cinque Terre i fjor høst

Gjenoppbygger italiensk idyll

Regnflom og jordskred feide gjennom de unike turistattraksjonene italienske Cinque Terre i oktober i fjor. Syv mennesker omkom. Ødeleggelsene av de verneverdige landsbyene var katastrofale. Nå gleder innbyggere og turister seg over gjenoppbyggingen.

VERNAZZA, ITALIA (ABC Nyheter): Den svingete veien ned fjellskråningen mot Vernazza henger delvis i løse luften. Hjertet banker i halsen når vi snirkler oss kilometer på kilometer ned hårnålssvingene til landsbyen som er kilt inn i klippeprekkene nede ved Liguriakysten i Nord-Italia.

Veien er et forvarsel om enda verre ødeleggelser som fortsatt møter oss idet vi nærmer oss den ene av de fem landsbyene som tilsammen utgjør Unesco-verdensarven Cinque Terre. Tre dager med høststorm og høljeregn førte til at jordmassene i fjellskråninga ble vasket ut.

Revet i stykker

Med voldsom kraft feide vann og jord ned det trange dalføret og knuste alt som kom i veien. Hus, biler og mennesker ble skyllet på havet. Tilsammen syv mennesker omkom i de små landsbyene som ble rammet i ulik grad. Vernazza ble begravd. Nabolandsbyen Monterosso ble enda hardere rammet.

Se YouTube-video fra flommen i Vernazza her

Se YouTube-video fra flommen i Monterosso her

Katastroferestene blir tydeligere og tydeligere jo nærmere landsbyen vi kommer, den siste kilometeren må vi gå til fots. Hus og trapper er revet i stykker, små broer over elva i dalføret er vasket vekk.

Men så reiser et skinnende nybygd lite hotell seg blant restene av knust betong, leirmasser og støv. Litt lenger inn mot sentrum pågår fortsatt arbeidet med å tømme og rehabilitere kjellere.

LES OGSÅ: I kjempens land

Standhaftige innbyggere

Sakte, men sikkert gjenskaper de om lag 600 standhaftige innbyggerne paradiset sitt. Butikkene er gradvis gjenåpnet, restaurantene er kommet i drift en etter en. Togene går på skinner igjen.

Det brukes millioner på millioner av euro for å gjenskape den spektakulære landsbyen hvor gatene er knyttet sammen med trapper oppover bergsidene.

På det lille torget, over en benk hvor to eldre menn sitter i ettermiddagspassiar, henger en stor plakat - et billedgalleri som viser ødeleggelsene slik de var rett etter naturtragedien. De fleste har nå kunnet flytte hjem igjen.

Jo nærmere sjøkanten vi kommer, jo mer ferdig restaurert er landsbyen. Helt ned i havna, på torget Piazza Macaroni, er det umulig å se at dette for bare syv måneder siden var et forvridd inferno av kjøretøyer, båter og bygningsrester.

LES OGSÅ: Virkelighetens Kardemomme-by

Ren idyll

Her er alt idyll mellom restaurantbord som er forventningsfullt pyntet med hvite duker, barn som sparker fotball, turister som rusler bedagelig rundt eller ligger og slikker sol og iskrem om hverandre i solsteiken.

Det er her nede de fleste turistene får sitt første møte med Vernazza når de kommer i båter fra større turiststeder som La Spezia, Lerici i sør eller Portofino i nord.

Le Cinque Terre trenger flere turister for å få sving på økonomien igjen.

Les flere reisesaker

Personvernpolicy