Reisetabbene som koster deg dyrt

Mye kan gå galt om man planlegger reisen selv. Foto: COLOURBOX ( Illustrasjon)
Mye kan gå galt om man planlegger reisen selv. Foto: COLOURBOX ( Illustrasjon)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selvgjort er ikke alltid velgjort. Nordmenn på tur glemmer reiseforsikring og leser ikke avtaler, ifølge ekspert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når vi velger bort pakketurene mister vi automatisk sikkerheten forbrukermyndighetene gir oss gjennom pakkereisedirektivet. Men det er ikke den eneste fellen nordmenn på tur går i.

– Jeg mener derfor myndighetene burde stille strengere krav til de enkelte flyselskapene og hotellene slik at det blir større marginer for de reisende, sier Fred Nilsen, fagsjef for skadeforebygging i SpareBank 1, til ABC Nyheter.

Vet ikke om de har reiseforsikring

Han mener den aller største feilen nordmenn på tur gjør er å reise uten reiseforsikring.

– Jeg vil anta at så mange som 40 prosent av alle nordmenn ikke har reiseforsikring, sier han og legger til:

– Det kan koste deg dyrt. Her om dagen hadde vi et tilfelle med en fyr som falt ned en trapp i Israel. Hadde ikke han hatt reiseforsikring, ville det kostet han 780.000 kroner.

Nilsen poengterer at det er forståelig at det oppstår forvirring når det gjelder reiseforsikring. Betaler du reisen med enkelte kredittkort er du automatisk forsikret, men det gjelder ikke alle typer kort.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I en fersk undersøkelse fra DNB kom det også fram at mange ikke er klar over at forsikringselskaper ikke gir erstatning for tap som skyldes streik.

Les også: Mor og barn forsvant på rullebåndet

Beregn god tid

Anne Stine Enger Mollestad, skadeleder i DNB Skadeforsikring, påpeker i en pressemelding at nordmenn også har en tendens til å beregne alt for liten tid når de skal mellomlande.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Skulle det oppstå en forsinkelse som fører til at man ikke rekker neste avgang, så er reisende verken dekket av reiseforsikring eller har krav på erstatning fra flyselskapet. Det er du selv som er ansvarlig for å rekke neste fly. Prisen blir ofte tre- eller firedoblet når man må kjøpe ny billett på flyplassen, og ofte er det få ledige avganger i ferietider, sier Eger Mollestad.

Les også: – Idioti å reise til Hellas med masse cash

Artikkelen fortsetter under annonsen

Unngå økonomisk bakrus etter sommerferien

Hun mener det er lurt å booke hele reisen med et flyselskap eller innenfor en allianse. På den måten er du sikret fly hele veien, selv om et fly blir forsinket eller innstilt.

Nilsen i SpareBank 1 mener også det er mye å tjene på å faktisk lese avtalen man inngår med flyselskapene og hotellene.

– På den andre siden kunne det vært fornuftig av operatørene å liste opp de fem viktigste punktene i avtalen slik at det ble enklere for forbrukeren, sier Nilsen.

Les også: Ikke gå i «time share»-fella

– Bestill parvis

Nilsen gikk nylig i en reisefelle selv. Han og kona skulle på sykkelferie med en vennegjeng til Mallorca, men så måtte de avlyse etter kona brakk beinet.

– Siden vi bestilte turen sammen med vennegjengen, og ikke parvis, fikk vi ikke flyttet turen eller avbestilt, sier han og legger til:

– Et godt råd er at hver person eller hvert par bestiller sin billett. På den måten er man bedre sikret om noe skulle skjære seg.

Les flere økonominyheter

Les flere nyheter om reise