Dette er Europas beste partybyer

Ibiza troner på toppen som kanskje verdens fremste partyplass. Her danser turister på et diskotek i Sant Antoni de Portmani, den neste største byen på øya. Foto: Scanpix / AFP PHOTO / Jaime Reina
Ibiza troner på toppen som kanskje verdens fremste partyplass. Her danser turister på et diskotek i Sant Antoni de Portmani, den neste største byen på øya. Foto: Scanpix / AFP PHOTO / Jaime Reina
Er dansing, drinker og sjekking synonymt med ferie for deg?

Feriepengene og skattepengene er på konto, og mange har ennå ikke booket sommerferien. Mens mange velger å senke skuldrene i ferien, er det nok av de som går etter høy partyfaktor når de bestemmer reisemål i sommer.

Bookingselskapet Hotels.com har laget en oversikt over drømmereisemålene for de som vil bruke ferien til alt annet enn å slappe av.

– Hvis din drømmeferie ikke består av rolige dager på stranden, bedagelig tempo og intime familierestauranter, er denne listen noe for deg. Disse byene kan by på pulserende stemning, sjekking og svært høy partyfaktor. Vi har prøvd å sette sammen en liste som tilbyr noe for enhver smak og dekker de fleste av Europas hjørner, sier Yvonne Bonanati fra Hotels.com.

Les også: Oppfordrer nordmenn til å unne seg luksus

Ibiza - Partydronningen

Ibiza troner på toppen som kanskje verdens fremste partyplass - på godt og vondt. I snart 30 år har det vært en sammenhengende fest på den lilla øya utenfor Spanias Middelhavskyst. Øya var i en årrekke særlig kjent som hovedsete for house, trance og tekno samt berømte DJer på gigantiske klubber som Amnesia, Space og Privilege.

Les også: Begynte med ecstasy på Ibiza

I 2005 forekom imidlertid en endring i Ibizas partyprofil, da rockefestivalen Ibiza Rocks ble arrangert for første gang. Siden den gang har navn som Arctic Monkeys, Vampire Weekend, LCD Soundsystem og Kaiser Chiefs trukket til seg et mer rockeinteressert publikum. I tillegg kan Ibiza skilte med legendariske Café del Mar, hvor folk drar for å nyte solnedgangen og chill-out musikk.

Amsterdam – Klubb-klassikeren

Amsterdam er Nederlands ubestridte partyhovedstad, og dette skyldes ikke bare byens posisjon som reisemål for de seksuelt frilynte og de med et liberalt forhold til narkotiske stoffer. Men byen har også mye å by på for de som foretrekker heftig, men mer tradisjonell festing.

Les også: Amsterdam åpner filmmuseum idet tulipanene blomstrer

Amsterdam er særlig kjent for sine nattklubber, spesielt i områdene Rembrantplein og Leidseplein, hvor man finner trendy nattklubber som Jimmy Woo, Escape og Rain. Helgen i Amsterdam starter allerede på onsdag og varer til og med søndag.

St. Tropez – Ikke for den gjerrige

St. Tropez er de rike, berømte og bortskjemtes lekegrind. Den lille byen på Den Franske Rivieraen er ikke noe for de med et trangt feriebudsjett, og man må sørge for at det er god dekningen på kontoen før man kaster seg ut i det ville nattelivet med jetsetterne.

I St. Tropez er det nattklubbene Caves du Roy, Papagayo og VIP Room som gjelder. Sistnevnte ble av Karl Lagerfeldt beskrevet som verdens beste nattklubb, men ikke regn med å komme inn med mindre du er stamgjest.

Les også: Her er de hotteste ferieboligstedene

For de som ønsker å oppleve hvordan de fester på livets solside uten å bruke opp alle feriepengene, kan det være en idé å innlosjere seg i Cannes eller Nice og bruke det som utgangspunkt for en en-natts utflukt til rikmannsmekkaet. Det sier sitt at dette er et billigere alternativ.

Ios – Party på studentbudsjett

Den greske øya Ios ligger i øygruppen Kykladene og har ikke mer en snaut 2000 fastboende. Her er i praksis ikke annet enn en havn, nydelige strender og det som ser ut som en typisk vakker og søvnig gresk by. På nattestid eksploderer imidlertid det lille bytorget i en vanvittig fest både inne på barene og utendørs. De smale gatene og bratte trappene kan være en utfordring for sene natterangler.

Les også: Slik kommer du på Internett i ferien

Siden øya ikke har noen flyplass, må man fly til naboøyer som Naxos, Paros eller Mykonos og ta ferge derfra. Dette har også ført til at Ios først og fremst er backpackernes partysted, en posisjon øya har hatt helt siden 70-tallet. I høysesongen risikerer man å bli nektet ombordstigning på fergen med mindre man kan vise til hotellreservasjon.

Les også: Bygget seg hytte på gresk øy

Til gjengjeld kan man oppleve å bli servert et par velkomst-shots ved innsjekking på hotellet, og glede seg over svært overkommelig priser på hotell, mat og drikke. Ios kan også skryte av dikteren Homers grav, uten at særlig mange av de besøkende ser ut til å få det med seg.

Newcastle – Langhelg med gutta

England definitive partyhovedstad er Newcastle som ligger på landets nordøstkyst. Her finner du puber og nattklubber som perler på en snor, høylytte engelskmenn og jenter som selv midtvinters fryser seg blåfrosne i minimale topper og miniskjørt. Newcastle er særlig populært som åsted for utdrikningslag, og siden det er både både fly- og fergeforbindelse fra Norge har byen har i flere år tiltrukket seg tørste nordmenn.

Les også: Her kan du møte den rette

Flest utesteder finner du i områdene The Bigg Market og Quayside. De som ønsker en litt mer sofistikert byrunde, bør søke til Collingwood Street, populært kalt Diamantstripen på grunn av de dyrene barene og nattklubbene som ligger i området. Newcastle er kanskje ikke den mest sofistikerte partybyen, men at det er høy stemning er det liten tvil om.

Tel Aviv – Kosmopolittisk og kult

Israels nest mest folkerike by ligger på Middelhavskysten og tilrekker seg omlag 2,5 millioner turister hvert år. Byens strender blir stadig ranket blant verdens beste. Tel Aviv kalles ofte for ”byen som aldri stopper opp,” og var lenge beryktet for sine ville strandfester.

Les også: Kjærlighetslåsen får feste i Europa

Dette har i de senere år blitt slått ned på av myndighetene, men det har ikke stoppet den evige festen fra å fortsette på byens utallige nattklubber og barer, som for eksempel TLV Club, Haoman 17 og Block.

Nattelivet i Tel Aviv har blitt beskrevet som et mekka for verdensvante hedonister. Men det kan lønne seg å smøre seg med tålmodighet. Køen foran de hippeste klubbene kan være veldig lang.

Les også: Husk vaksine før ferieturen

Budapest – Party under åpen himmel

Ungarns hovedstad seiler opp som Øst-Europas ubestridte partysentrum. Byen har blitt veldig populær som destinasjon for utdrikningslag av begge kjønn, mye på grunn av de mange nattklubbene og de lave prisene. Det ideelle stedet å begynne kvelden er på en av de elegante barene og kaféene omkring Liszt Ference Torget. Dersom du ikke er tilfreds med den rolige og kultiverte atmosfæren her, kan du vende nesen mot en av byens mange klubber.

Les også: Så lenge kan du fly med baby i magen

Mest berømt er A38, et ombygd skip som siden 2003 har kunnet skryte av å være verstskap for en rekke kjente artister og DJ’er innenfor sjangre som reggae, hip hop og electronica. Uten tvil Budapests hippeste utested. Du finner A38 på elven Donau på Buda-siden av Petofi-broen. Andre klubber med høy partyfaktor er Klub Vittula, E-Klub og ikke minst byens berømte utendørsklubber som The Buddha Beach Club og Mokka Cuka.

Reykjavik – Hipt, dyrt og nordisk

Til tross for sine bare 120 000 innbyggere kan Reykjavik smykke seg med den uoffisielle tittelen ”Nordens nattelivshovedstad”. Islendinger fester på samme måte som nordmenn. Det er helgen som gjelder, og siden alkoholprisene holder nordisk nivå, så er vorspiel normen for festglade islendinger og stemningen tar seg ikke opp på byen før etter midnatt. Da er det gaten Laugavegur som gjelder. Her ligger de fleste av byens 100 caféer på rekke og rad, og på kveldstid endrer de seg til barer.

Les også: Island kåret til beste reisemål

Det islandske ordet for pub-til-pub runde er rúntur, og det er nok å velge i. Islands eldste bar er Gaukur á Stong, og her er det alltid stinn brakke. For de som ønsker å danse til house, techno og disco, så er det Thorvaldsens eller den treetasjes klubben Nasa som gjelder. Gode tips er å møte opp før midnatt, dersom du ikke ønsker å kaste bort mesteparten av kvelden i kø. Og ta på deg hippeste du har. Kleskoden kan være brutal.

Åpningstidene er nordiske sammenlignet med mange av de andre partybyene. Halv fem eller fem i helgene og ett på hverdager. Øl var faktisk forbudt på Island frem til 1989, men har siden blitt svært populært blant øyas yngre befolkning.

München – Fra Biergarten til klubbing og homseklubber

München slår selv Berlin når det kommer til partyfaktor, mye på grunn av byens store andel unge mennesker og det store spennet i utelivstilbudet. Her starter kvelden på bierhallen eller biergarten, hvorav den største, Hirschgarten, tar så mange som 8000 gjester. Når disse stenger rundt midnatt, går turen videre til nattklubbene. Her finner man noe for enhver musikksmak. Blant de mer kjente klubbene finner man P1, som er stedet for de rikeste, vakreste og mest trendy.

Les også: Store prisfall på hotell-luksus

Byens ellers uformelle kleskode gjelder definitivt ikke her. Klangwelt er en gigantisk nattklubb som dekker mer enn 3000 kvadratmeter, og inneholder en rekke ulike dansegulv med ulike musikkstiler. Den lille klubben Atomic Cafe spiller indy-musikk og tiltrekker seg et klientell av studenter, musikere og alternative unge mennesker. München er et populært reisemål for homofile partyløver, og området Glockenbachviertel huser en rekke homse- og lesbeklubber.

Istanbul – Eksotisk mellom øst og vest

Med sine mer enn 13 millioner innbyggere, og en fot i Europea og en fot i Asia, er Istanbul en opplevelse av de sjeldne. Også på utelivsfronten. Men med så mye å velge mellom, er det lurt å vite hvor man skal. På den europeiske siden av byen er det gaten Istiklal Caddesi og dens sidegater som har størst konsentrasjon av barer og utesteder, men også områdene omkring Galata-broen og Sultanahmet kan skilte med høy stemning. På asiatisk side er det områdene Kadikoy og Caddebostan som gjelder.

Les også: Slik kan du trene hjernen i sommerferien

I sommerhalvåret er forstaden Ortakay hovedsete for råeste dansestedene. Nattklubben Anjelique ligger i et treetasjes herskapshus ved Bosporosstredet , og egner seg like godt til dansing som til å nyte utsikten med en cocktail. SuAda stiller i en særklasse der det ligger på en egen øy i Bosporosstredet, og kan i tillegg til nattklubb skilte med seks restauranter og eget svømmebasseng. Båtturen er gratis og tar femten minutter. The Jolly Joker tilbyr live musikk med kjente og mer lovende tyrkiske artister, og er et godt alternativ til de som ikke ønsker å danse seg svette eller drikke seg blakke.

NB: ABC Nyheter gjør oppmerksom på at denne saken er skrevet av NTB Info på oppdrag for Hotels.com.

Les også:

Ikke gå i «time share»-fella

Sommer i kofferten

Her kan du feriere naken

Lei av lettkledde turister

Her er de beste strendene

Les flere reisesaker

Annonse
Populært