Arkitekttegnet murhus i Hellas

Bygget seg hytte på gresk øy

MASSIV SJARM: Det boksaktige feriehuset på Lesvos er signert eierne, arkitektparet Lars Frank Nielsen og Helle Starch. © FOTO: Lars Frank Nielsen
MASSIV SJARM: Det boksaktige feriehuset på Lesvos er signert eierne, arkitektparet Lars Frank Nielsen og Helle Starch. © FOTO: Lars Frank Nielsen

Dette paradisiske feriehuset henvender seg hundre prosent til sola og sjøen.

Hellas og det glitrende Middelhavet byr på utallige feriemuligheter for soltilbederne, og dette arkitektprosjektet på Lesvos viser hvordam man selv kan skape seg drømmestedet på en av de utallige, idylliske greske øyer.

Byggherrens solide bakgrunn

Mannen bak denne kompromissløst renlinjete bygningen er den danske arkitekt Lars Frank Nielsen, e n av gründerne og tidligere partner i et av nordens ledende arkitektkontorer, 3 X N.

Han er også møbeldsigner og har sammen med One Collection innredet Arkitektenes Hus i København og den danske ambassaden i Berlin.

Les også: Sommerhytta alle drømmer om

Arkitekter tenker kreativt

Hans spektakulære feriested på Lesvos kan for øvrig minne oss litt om Can Bovet-prosjektet på Mallorca signert det norske firmaet Jarmund & Vigsnæs arkitekter.

Les også: Her vil folk flest ha hytte

Så etter drømmetomten

- Det hele startet i 2003 da jeg reiste til byen Plomari på Lesvos for å finne meg et klassisk byhus, forteller Nielsen til bonytt.no.

- Det var mange interessante byhus å finne der, men alle manglet det lille ekstra som jeg ønsket meg; en villa med rause uterom og panorama over det glitrende, asurblå havet.

Arkitekten bega seg, nærmest ved en innskytelse, i følge med en eiendomsmegler ut i det kuperte terrenget som omgir Polmari, og kom der over et gammelt gjeterhus som lå på en fascinerende tomt med storslått utsikt over Egeerhavet.

Les også: Denne hytta er bygget av søppel

Gjeterhuset ble en perle

Han falt pladask for stedet, kjøpte det, og rehabiliterte det gamle gjeterhuset til gjestehus. Og via dette oppussingsprosjektet høstet arkitekten nyttige erfaringer om hva de lokale håndverkere kunne og ikke kunne.

Sammen med sin kone, arkitekten Helle Starch, tegnet han så dette toetasjers stein- og betonghuset. Det utmerker seg med et delvis overbygde dekk, et uterom på toppen av huset. Dette gir eierne enorm utsikt over sjøen.

Les også: Se forfatterens kreative skrivestue og ferieparadis

Samspill med lokale krefter

- De lokale fagfolkene var kyndige i ulike typer steinarbeider og i sikring av huset mot skader ved eventuelle jordskjelv. Det betød at jeg kunnne konsentrere meg om å tilføre prosjektet min moderne, byggtekniske viten, sier byggherre Frank Nielsen.

Les også: Her får du «samme hytte» til en tredel av prisen

Et fritt liv i et stupbratt landskap

Denne nye feriboligen ligger på en hylle i en bratt skråning og inneholder i fronten to hovededrom; et oppholds- og et soverom. De ligger på hver sin side av et stort gårdsrom. Dette himmelske atrium har utsikt over både oliventrelunder omkring på tomten og et blinkende, indre Middelhav i horisonten.

Les også: 13 fantastiske uteplasser

I bakkant av den kompromissløse murklossen ligger servicerom: kjøkken, bad, sovenisjer og oppbevaringssoner.

Vi ønsket i utgangspunktet et hus med utpreget stramme linjer, og vår feriedrøm skulle fungere som et sted hvor vi vekselvis oppholdt oss ute og inne.

- Nettopp slik er det blitt, avslutter Lars Frank Nielsen.

Les også:

Leiligheten som ble så kule at arkitekten flyttet inn

Slik forlenger du levetiden på Tivoli-radioen

Så smart kan en fjellhytte bli

Smart løsning på smal leilighet

Les flere saker om bolig

IDYLL: Det er slike kritthvite hus mot blått hav vi forbinder med Hellas. © FOTO: Lars Frank Nielsen IDYLL: Det er slike kritthvite hus mot blått hav vi forbinder med Hellas. © FOTO: Lars Frank Nielsen

HYGGE MOT HAVET: Terrassen med det svale betonggulvet og den vidstrakte utsikten er et yndet oppholdssted. © FOTO: Lars Frank Nielsen HYGGE MOT HAVET: Terrassen med det svale betonggulvet og den vidstrakte utsikten er et yndet oppholdssted. © FOTO: Lars Frank Nielsen

HAVBLIKK: Fra tomten har familien en utrolig utsikt over Lesvos og havet. © FOTO: Lars Frank Nielsen HAVBLIKK: Fra tomten har familien en utrolig utsikt over Lesvos og havet. © FOTO: Lars Frank Nielsen

PANORAMAHUS: Her ser du hvordan store, delvis overbyggete atriet med betongtak åpner huset og gir eierne full utsikt mot havet. © FOTO: Lars Frank Nielsen PANORAMAHUS: Her ser du hvordan store, delvis overbyggete atriet med betongtak åpner huset og gir eierne full utsikt mot havet. © FOTO: Lars Frank Nielsen

INNERST I HUSET: De såkalte servicerommene som kjøkken og boder ligger i bakkant av huset. © FOTO: Lars Frank Nielsen INNERST I HUSET: De såkalte servicerommene som kjøkken og boder ligger i bakkant av huset. © FOTO: Lars Frank Nielsen

Grunnplan © TEGNING: Lars Frank Nielsen Grunnplan © TEGNING: Lars Frank Nielsen

Grunnplan © TEGNING: Lars Frank Nielsen Grunnplan © TEGNING: Lars Frank NielsenPersonvernpolicy