Vaksinasjon:

Husk vaksine før ferieturen

HOLD DEG FRISK: Forebygg sykdommer ved å ta noen vaksiner før ferien. Foto: Colourbox.com
HOLD DEG FRISK: Forebygg sykdommer ved å ta noen vaksiner før ferien. Foto: Colourbox.com

Endelig er ferien her, men har du husket å få påfyll av vaksinene du trenger før du reiser til utlandet?

Vaksine før reisen? Her er noen som kan være aktuelle:

Difteri, stivkrampe, kikhoste og polio:

Anbefales oppfriskningsvaksine uansett reisemål

Gulfeber:

Mange land krever gulfebersertifikat for reisende som kommer fra land med gulfeberrisiko. Gjelder land i Afrika og Sør-Amerika

Hepatitt A:

Anbefales ved reise til alle land utenom Vest- og Sentral Europa, Kanariøyene, Nord Amerika, Japan, Australia og New Zealand

Japansk ecefalitt:

Anbefales ved opphold på 30 dager eller mer i endemiske områder utenfor storby i sykdomssesongen

Malaria:

Det finnes ikke vaksine mot malaria, men man bør ta medikamentell forebygging av malaria og myggestikkbeskyttelse dersom man reiser til en rekke land i Afrika, Asia og Sør- og Mellom-Amerika

Hepatitt B:

Vaksinasjon anbefales for reisende til mellom- og høyrisikoområder som kan komme til å ha ubeskyttet sex, injisere stoff eller dersom man kan komme i kontakt med helsevesenet eller bli utsatt for en ulykke. Barn bør vurderes vaksinert ved langtidsopphold der de kan bli smittet av barn i lokalmiljøet gjennom lek. Gjelder de fleste steder bortsett fra vest, nord og sentral Europa, Australia, Nord-Amerika og den sørlige delen av Sør-Amerika

Meningokokk:

Anbefales i store deler av tropiske Afrika - særlig for barn og unge under 25 år samt personer som planlegger lengre opphold. Påbudt med vaksinasjon av pilgrimsreisende til Saudi Arabia

Tyfoidfeber:

Vaksine anbefales til strøk der tyfoidfeber er endemisk. Anbefales i de fleste land utenfor Vest-Europa, spesielt i Afrika, Sør-Amerika og Asia

Kolera:

Oral vaksine mot kolera anbefales ved reise til område med kolera for hjelpepersonell ved naturkatastrofer og krig, samt personer som skal leve under dårlige, hygieniske forhold eller som mangler magesyre

Lurer du på hva du trenger av vaksinasjon før din reise? Sjekk det enkelt på Vitusapoteks vaksinekart.

Sommer, strand og sol kan fort få en viss bismak hvis du blir syk mens du er på ferie, og heldigvis kan en del sykdommer unngås hvis du vaksinerer deg.

Husk derfor å sjekke hvilke vaksiner du trenger når du reiser til ditt feriemål.

Også i «Syden»

Det er nemlig ikke bare hvis du skal på jungelsafari eller tur i eksotiske fjellstrøk du trenger vaksine. Også på en del vanlige feriemål finner man sykdommer vi helst vil unngå.

- I Tyrkia er for eksempel Hepatitt A en vanlig barnesykdom, og dette er et av de landene hvor flest nordmenn smittes av sykdommen. Dette kan nok ha en sammenheng med at mange tenker på Tyrkia som «Syden», og ikke tar vaksiner eller forholdsregler før de drar, sier daglig leder ved Sentrum Reisemedisin i Grimstad, Elin Bratuaset.

Det er også anbefalt å ta hepatitt A vaksine før man reiser til Albania, Bosnia-Hercegovina, Hviterussland, Ukraina, Kroatia, Kosovo, Makedonia, Montenegro, Serbia, Moldova, Romania og Russland.

Forebygg feriemage

I tillegg til vaksinasjon mot hepatitt A er også påfyll av barnevaksinene difteri, stivkrampe, kikhoste og polio anbefalt til de aller fleste reisemål. De fire sistnevnte også ved reiser i vestlige land - som for eksempel Spania og Hellas der mange nordmenn ferierer.

- En oralvaksine som forebygger mot turistdiaré kan også være aktuell å ta, mener Brautaset.

Flere faktorer

Hvilke vaksiner en trenger avhenger av flere faktorer. Reisemål, alder, helsetilstand, tidligere vaksinasjon, lengden på oppholdet og eventuelle utbrudd i området en besøker har betydning for hvilke vaksiner man bør ta.

- Type reise er også avgjørende. En forretningsreisende som oppholder seg i en storby trenger generelt færre vaksiner enn en ryggsekkturist som er lenge borte og gjerne har enkel bostandard og mer kontakt med lokalbefolkningen.

Anbefalingene vurderes derfor i hvert enkelt tilfelle, sier Brautaset.

Malaria i Hellas

- Det lønner seg alltid å sjekke om du har behov for ekstra vaksiner når du skal ut og reise. Det er egentlig en rimelig forsikring mot potensielt alvorlige sykdommer, sier Åse Storfjell-Olven ved Vitusapotek.

Også hun tror mange er uvitende om at man faktisk har egne vaksineanbefalinger også i en del europeiske land.

- Mange vet for eksempel kanskje ikke at det er malaria i Hellas. Risikoen for smitte er imidlertid liten, så Folkehelseinstituttet har ikke funnet noe grunnlag for å anbefale malariaforebygging med medikamenter, sier hun.

Syk av mygg

Malaria er heller ikke eneste alvorlige sykdommen som spres med myggen.

- Virussykdommen vestnilfeber overføres med mygg, og kan i sjeldne tilfeller gi alvorlig hjernehinnebetennelse. Folkehelseinstituttet anbefaler derfor nordmenn på reise i sørøstlige deler av Europa å beskytte seg mot myggestikk, sier Storfjell-Olven.

Det kan derfor være lurt å pakke med både myggspray og myggnett i reiseapoteket dersom ferden går til Italia, Hellas, Romania, Albania, Makedonia, Russland, Tyrkia og Israel der det er meldt tilfeller av sykdommen.

Påbudt vaksine

Beskyttelse for egen del er en ting, men det finnes også land som krever at du er vaksinert før du reiser inn.

- I en rekke land i tropisk Afrika og Sør Amerika er det påkrevd med dokumentasjon på gulfebervaksine før innreise, men også ved kortere transitt i et land med gulfeber kan de kreve at man må vise gyldig gulfeber sertifikat i passkontrollen i det landet en skal besøke, sier Brautaset.

Frisk opp vaksinene

Men hvor ofte bør man egentlig friske opp vaksinen sin?

- Vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og poliomyelitt anbefaler Folkehelseinstituttet at man frisker opp hvert tiende år. Dette gjelder uavhengig av om du skal på reise eller ikke. Sjekk derfor om du trenger påfyll av noen av disse. Barnevaksinasjonsprogrammet i Norge inneholder vaksinering med disse vaksinene, så barn opp til 17-18-års alder har tilstrekkelig beskyttelse, sier Storfjell-Olven.

Vaksine mot flått

Visste du at det også kan være aktuelt å tenke på vaksinasjon hvis du skal feriere her hjemme? Skal du reise til et område der det er mye flått, anbefales det at du tar en flåttvaksine. Dette gjelder særlig dersom du ferdes mye i skog og mark i Agderfylkene, Telemark og Vestfold og hvis du ofte blir bitt av flått.

Aldri for sent

Husk for øvrig at vaksinene bør være i boks en god stund før ferien din.

- Vaksinasjon bør starte i god tid før avreise – helst fire til seks uker i forkant av reisen. Ved for eksempel vaksinasjon mot hepatitt B, trenger en to doser med fire ukers intervall for å få optimal beskyttelse, sier Brautaset. Også malariatabletter kan være aktuelt å teste ut noen uker før avreise.

- Men det er viktig å være klar over at det aldri er for sent å vaksinere seg. Dersom en reise skulle komme brått på, vil mange vaksiner gi en god effekt selv om de er satt rett før du drar, understreker hun.

Les også:

Åtte myter om vaksine

Unngå forstoppelse i sommer

11 ting du bør vite om flåtten

Åtte tips mot dårlig feriemage

Les flere reisesaker


Les flere nyheter

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:56 Kristoff krasjet med liten gutt etter målgang i Algarve20:24 Ødegaard tilbake fra start i komfortabel Sociedad-seier20:16 Brann i bolighus i Halden19:50 Et forsvar for doen som kosta 8 millioner kroner19:49 Første resultater i Iran viser konservativ framgang19:14 Nesten 1500 passasjerer kommer seg ikke til Norge på grunn av sandstorm på Kanariøyene19:03 Tusener demonstrerer for Assange i London18:15 – Vinner vi kampen, vil vi ha bevart vår viktigste natur – Taper vi kampen, er jorda endret for alltid17:31 Haaland scoret mål nummer 40 for sesongen i Dortmund-seier16:49 Kombinert-Riiber overlegen i Trondheim: – Har vært nervøs før denne uka16:47 Eidfjord isolert til søndag etter snøskred16:06 Norsk VM-sølv på skiskytterstafetten, Frankrike vant15:55 New York-skyskraper risikerer å miste 20 etasjer15:34 Chelsea med svært viktig seier over byrival Tottenham14:45 Klæbo best i Trondheim-sprinten, Bolsjunov falt i semifinalen14:37 To menn og en kvinne tiltalt for hatefulle ytringer14:34 Falla sprintet til seier i Ski Tour13:59 – Fuglene våre er generelt på tilbakegang, i noen tilfeller katastrofalt13:34 Snøskred i Eidfjord – biler evakueres13:33 Johaug videre til semifinale, Østberg slått ut13:31 Lundby sikret ny pallplass for Norge i laghopp13:18 Ryanair-sjef mener muslimske menn bør undersøkes ekstra nøye på flyplasser12:55 Norsk VM-gull på stafetten etter oppvisning av Olsbu Røiseland12:37 Passasjer ville ikke betale for drosjen – hoppet ut i fart12:35 FN: Over 10.000 sivile drept eller såret i Afghanistan i 201912:11 Vinterferieværet: Kraftige vindkast, snøfokk, snøskredfare, kuling og stengte veier11:55 Klæbo best i prologen på hjemmebane11:15 Mann funnet nedkjølt etter å ha vært savnet på riksvei 9 ved Haukeli11:15 Demokratene kjemper om minoritetsstemmer i Nevada11:07 Ytterligere et virusdødsfall i Italia11:04 Johaug i toppform, leverte råsterk prolog10:38 Stortinget ender trolig med delt innstilling om Nav-skandalen10:29 Store snømengder stengte Bergensbanen10:14 FN slår alarm om masseflukt i Burkina Faso10:02 Helsedirektoratet: Ikke spor av koronasmitte hos hjemvendte nordmenn09:43 VM-festen overskygget av dopingrazzia mot Loginov09:30 Slik skal de stoppe pirat-kjøreskolene08:56 Flere fjelloverganger i Nord-Norge er stengt på grunn av uvær08:41 Årsaken til at 42 hunder døde i fjor høst er fremdeles en gåte08:11 1,5-gradersmålet utenfor rekkevidde – nå må Norge tilpasse seg08:05 Gjert Ingebrigtsen om Filip: – Betydelig bedre enn i fjor07:56 Over 750 virussmittede i Japan07:50 Alpint: Kristoffersen ledet, ble så offer for underlaget i Japan07:47 Ubebodd enebolig totalskadd i brann i Nordland07:42 Tomannsbolig brant ned i Florø07:35 Avtale mellom USA og Taliban har trådt i kraft i Afghanistan07:30 75 barn var bortført fra Norge til utlandet i 201907:00 Johaug om deltakelse i ski-VM i 2025: – Hå, hå, hå06:55 Enebolig overtent på Stord – festdeltakere evakuert06:53 Kraftig økning i nye smittetilfeller i Sør-Korea06:51 Bil sto i full fyr på E39 ved Kvadrat i Sandnes06:45 Mann alvorlig skadd med øks og batong under ran i Oslo06:17 Leteaksjon i Kristiansand avsluttet06:15 Nordmenn bekymrer seg mest for barna på internett06:10 Dette skjer i dag06:10 Bloomberg åpner for å skrote taushetspliktavtaler06:05 Dette skjedde i natt05:50 Zuccarello med assist da Wild slo Oilers 5–305:23 Stoltenberg avviser Macrons atomutspill05:17 Kolonnekjøring på E6 Sennalandet i Finnmark04:24 Mann til sykehus etter voldshendelse i Tønsberg04:20 Nye valg i Thüringen for å løse politisk krise03:59 Kvinne til sykehus etter slåssing på Galgeberg – to menn pågrepet03:32 Gjengen i «Friends» samles igjen02:37 Ytterligere 109 døde av covid-19-viruset i Kina02:08 Klimahysteri-gruppe og motgruppe på Facebook med over 100.000 medlemmer hver02:05 Første covid-19-dødsfall i Italia01:54 Medier: USA mener Russland prøver å hjelpe Sanders i nominasjonskampen23:57 Wells Fargo skal betale 27 milliarder kroner i forlik23:28 Color Line kansellerer avganger til Danmark og Sverige21:52 Tom Tvedt om Kina-avtalen: – Idretten ble overkjørt21:38 Aps Jette Christensen ønsker ikke gjenvalg til Stortinget21:11 Juryen i Weinstein-saken skal være uenig om voldtektsanklage20:52 Siktet: Kidnappet hvit kvinne og tvang henne til å se TV-serie om rasisme20:46 Mann fra Troms tiltalt for å ha betalt for overgrep mot barn på Filippinene20:11 To menn dømt for å ha voldtatt jente som var på rømmen fra barnevernsinstitusjon20:00 Erdogan ber Putin bremse syriske regjeringsstyrker19:51 Tre nordmenn hentet hjem fra Wuhan i Kina19:50 Snøskred, storm og uvær fører til trafikkaos i store deler av landet19:37 EU-lederne ble ikke enige om nytt langtidsbudsjett19:33 Color Line kansellerer avganger til Danmark og Sverige19:25 Frikjent i retten: Nå kan du drikke Jägermeister med god samvittighet18:51 Regjeringen sier nei til bygging av idrettsarena på matjord i Vestby18:37 20.000 protesterte med Thunberg i Hamburg18:34 Mysteriet med de forsvunne barna: Nå er mor arrestert17:57 Bil tatt av snøskred i Jølster16:25 Flertallet i Trøndelag Ap støtter Trond Giske som fylkesleder16:16 Telenors datterselskap betaler 1,1 milliarder kroner til teletilsynet i Bangladesh15:52 Oppsiktsvekkende undersøkelse: Russerne vil være venner med Vesten15:39 Sesongen over for Windingstad15:31 Fire savnede femåringer på Nesodden funnet15:20 Ytterligere to covid-19-dødsfall i Iran15:14 Norsk artist siktet for ran – varetektsfengslet i fire uker15:06 Tre menn dømt for grove trusler og mishandling i nære relasjoner14:47 Liverpool blir uten Henderson tre ukers tid14:44 To NRK-korrespondenter takker for seg14:36 Én til sykehus etter kollisjon mellom bil og snøscooter14:13 Politiet etterforsker leilighetsbrann i Kristiansund14:12 Politiet ferdig med etterforskningen av drapssaken på Kapp14:11 Fastlege skrev ut medisiner til seg selv – ga dem videre til slektninger
Siste nytt
20:56SportKristoff krasjet med liten gutt etter målgang i Algarve20:24SportØdegaard tilbake fra start i komfortabel Sociedad-seier20:16NorgeBrann i bolighus i Halden19:50NorgeEt forsvar for doen som kosta 8 millioner kroner19:49VerdenFørste resultater i Iran viser konservativ framgang19:14NorgeNesten 1500 passasjerer kommer seg ikke til Norge på grunn av sandstorm på Kanariøyene19:03VerdenTusener demonstrerer for Assange i London18:15Verden– Vinner vi kampen, vil vi ha bevart vår viktigste natur – Taper vi kampen, er jorda endret for alltid17:31SportHaaland scoret mål nummer 40 for sesongen i Dortmund-seier16:49NorgeKombinert-Riiber overlegen i Trondheim: – Har vært nervøs før denne uka16:47NorgeEidfjord isolert til søndag etter snøskred16:06SportNorsk VM-sølv på skiskytterstafetten, Frankrike vant15:55VerdenNew York-skyskraper risikerer å miste 20 etasjer15:34SportChelsea med svært viktig seier over byrival Tottenham14:45SportKlæbo best i Trondheim-sprinten, Bolsjunov falt i semifinalen14:37NorgeTo menn og en kvinne tiltalt for hatefulle ytringer14:34SportFalla sprintet til seier i Ski Tour13:59Verden– Fuglene våre er generelt på tilbakegang, i noen tilfeller katastrofalt13:34NorgeSnøskred i Eidfjord – biler evakueres13:33SportJohaug videre til semifinale, Østberg slått ut13:31SportLundby sikret ny pallplass for Norge i laghopp13:18ReiseRyanair-sjef mener muslimske menn bør undersøkes ekstra nøye på flyplasser12:55SportNorsk VM-gull på stafetten etter oppvisning av Olsbu Røiseland12:37NorgePassasjer ville ikke betale for drosjen – hoppet ut i fart12:35VerdenFN: Over 10.000 sivile drept eller såret i Afghanistan i 201912:11NorgeVinterferieværet: Kraftige vindkast, snøfokk, snøskredfare, kuling og stengte veier11:55PolitikkKlæbo best i prologen på hjemmebane11:15NorgeMann funnet nedkjølt etter å ha vært savnet på riksvei 9 ved Haukeli11:15PolitikkDemokratene kjemper om minoritetsstemmer i Nevada11:07VerdenYtterligere et virusdødsfall i Italia11:04SportJohaug i toppform, leverte råsterk prolog10:38PolitikkStortinget ender trolig med delt innstilling om Nav-skandalen10:29NorgeStore snømengder stengte Bergensbanen10:14VerdenFN slår alarm om masseflukt i Burkina Faso10:02Helse og livsstilHelsedirektoratet: Ikke spor av koronasmitte hos hjemvendte nordmenn09:43SportVM-festen overskygget av dopingrazzia mot Loginov09:30MotorSlik skal de stoppe pirat-kjøreskolene08:56NorgeFlere fjelloverganger i Nord-Norge er stengt på grunn av uvær08:41NorgeÅrsaken til at 42 hunder døde i fjor høst er fremdeles en gåte08:11Norge1,5-gradersmålet utenfor rekkevidde – nå må Norge tilpasse seg08:05SportGjert Ingebrigtsen om Filip: – Betydelig bedre enn i fjor07:56VerdenOver 750 virussmittede i Japan07:50SportAlpint: Kristoffersen ledet, ble så offer for underlaget i Japan07:47NorgeUbebodd enebolig totalskadd i brann i Nordland07:42NorgeTomannsbolig brant ned i Florø07:35VerdenAvtale mellom USA og Taliban har trådt i kraft i Afghanistan07:30Norge75 barn var bortført fra Norge til utlandet i 201907:00SportJohaug om deltakelse i ski-VM i 2025: – Hå, hå, hå06:55NorgeEnebolig overtent på Stord – festdeltakere evakuert06:53VerdenKraftig økning i nye smittetilfeller i Sør-Korea06:51NorgeBil sto i full fyr på E39 ved Kvadrat i Sandnes06:45NorgeMann alvorlig skadd med øks og batong under ran i Oslo06:17NorgeLeteaksjon i Kristiansand avsluttet06:15NorgeNordmenn bekymrer seg mest for barna på internett06:10NorgeDette skjer i dag06:10VerdenBloomberg åpner for å skrote taushetspliktavtaler06:05NorgeDette skjedde i natt05:50SportZuccarello med assist da Wild slo Oilers 5–305:23VerdenStoltenberg avviser Macrons atomutspill05:17NorgeKolonnekjøring på E6 Sennalandet i Finnmark04:24NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Tønsberg04:20VerdenNye valg i Thüringen for å løse politisk krise03:59NorgeKvinne til sykehus etter slåssing på Galgeberg – to menn pågrepet03:32KulturGjengen i «Friends» samles igjen02:37VerdenYtterligere 109 døde av covid-19-viruset i Kina02:08NorgeKlimahysteri-gruppe og motgruppe på Facebook med over 100.000 medlemmer hver02:05VerdenFørste covid-19-dødsfall i Italia01:54PolitikkMedier: USA mener Russland prøver å hjelpe Sanders i nominasjonskampen23:57VerdenWells Fargo skal betale 27 milliarder kroner i forlik23:28NorgeColor Line kansellerer avganger til Danmark og Sverige21:52SportTom Tvedt om Kina-avtalen: – Idretten ble overkjørt21:38PolitikkAps Jette Christensen ønsker ikke gjenvalg til Stortinget21:11VerdenJuryen i Weinstein-saken skal være uenig om voldtektsanklage20:52VerdenSiktet: Kidnappet hvit kvinne og tvang henne til å se TV-serie om rasisme20:46NorgeMann fra Troms tiltalt for å ha betalt for overgrep mot barn på Filippinene20:11NorgeTo menn dømt for å ha voldtatt jente som var på rømmen fra barnevernsinstitusjon20:00VerdenErdogan ber Putin bremse syriske regjeringsstyrker19:51NorgeTre nordmenn hentet hjem fra Wuhan i Kina19:50NorgeSnøskred, storm og uvær fører til trafikkaos i store deler av landet19:37VerdenEU-lederne ble ikke enige om nytt langtidsbudsjett19:33NorgeColor Line kansellerer avganger til Danmark og Sverige19:25VerdenFrikjent i retten: Nå kan du drikke Jägermeister med god samvittighet18:51PolitikkRegjeringen sier nei til bygging av idrettsarena på matjord i Vestby18:37Verden20.000 protesterte med Thunberg i Hamburg18:34VerdenMysteriet med de forsvunne barna: Nå er mor arrestert17:57NorgeBil tatt av snøskred i Jølster16:25PolitikkFlertallet i Trøndelag Ap støtter Trond Giske som fylkesleder16:16NorgeTelenors datterselskap betaler 1,1 milliarder kroner til teletilsynet i Bangladesh15:52PolitikkOppsiktsvekkende undersøkelse: Russerne vil være venner med Vesten15:39SportSesongen over for Windingstad15:31NorgeFire savnede femåringer på Nesodden funnet15:20VerdenYtterligere to covid-19-dødsfall i Iran15:14NorgeNorsk artist siktet for ran – varetektsfengslet i fire uker15:06NorgeTre menn dømt for grove trusler og mishandling i nære relasjoner14:47SportLiverpool blir uten Henderson tre ukers tid14:44KulturTo NRK-korrespondenter takker for seg14:36NorgeÉn til sykehus etter kollisjon mellom bil og snøscooter14:13NorgePolitiet etterforsker leilighetsbrann i Kristiansund14:12NorgePolitiet ferdig med etterforskningen av drapssaken på Kapp14:11Helse og livsstilFastlege skrev ut medisiner til seg selv – ga dem videre til slektninger
Populært