Vaksinasjon:Husk vaksine før ferieturen

HOLD DEG FRISK: Forebygg sykdommer ved å ta noen vaksiner før ferien. Foto: Colourbox.com
HOLD DEG FRISK: Forebygg sykdommer ved å ta noen vaksiner før ferien. Foto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Endelig er ferien her, men har du husket å få påfyll av vaksinene du trenger før du reiser til utlandet?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Vaksine før reisen? Her er noen som kan være aktuelle:

Difteri, stivkrampe, kikhoste og polio:

Anbefales oppfriskningsvaksine uansett reisemål

Gulfeber:

Mange land krever gulfebersertifikat for reisende som kommer fra land med gulfeberrisiko. Gjelder land i Afrika og Sør-Amerika

Hepatitt A:

Anbefales ved reise til alle land utenom Vest- og Sentral Europa, Kanariøyene, Nord Amerika, Japan, Australia og New Zealand

Japansk ecefalitt:

Anbefales ved opphold på 30 dager eller mer i endemiske områder utenfor storby i sykdomssesongen

Malaria:

Det finnes ikke vaksine mot malaria, men man bør ta medikamentell forebygging av malaria og myggestikkbeskyttelse dersom man reiser til en rekke land i Afrika, Asia og Sør- og Mellom-Amerika

Hepatitt B:

Vaksinasjon anbefales for reisende til mellom- og høyrisikoområder som kan komme til å ha ubeskyttet sex, injisere stoff eller dersom man kan komme i kontakt med helsevesenet eller bli utsatt for en ulykke. Barn bør vurderes vaksinert ved langtidsopphold der de kan bli smittet av barn i lokalmiljøet gjennom lek. Gjelder de fleste steder bortsett fra vest, nord og sentral Europa, Australia, Nord-Amerika og den sørlige delen av Sør-Amerika

Meningokokk:

Anbefales i store deler av tropiske Afrika - særlig for barn og unge under 25 år samt personer som planlegger lengre opphold. Påbudt med vaksinasjon av pilgrimsreisende til Saudi Arabia

Tyfoidfeber:

Vaksine anbefales til strøk der tyfoidfeber er endemisk. Anbefales i de fleste land utenfor Vest-Europa, spesielt i Afrika, Sør-Amerika og Asia

Kolera:

Oral vaksine mot kolera anbefales ved reise til område med kolera for hjelpepersonell ved naturkatastrofer og krig, samt personer som skal leve under dårlige, hygieniske forhold eller som mangler magesyre

Lurer du på hva du trenger av vaksinasjon før din reise? Sjekk det enkelt på Vitusapoteks vaksinekart.

Sommer, strand og sol kan fort få en viss bismak hvis du blir syk mens du er på ferie, og heldigvis kan en del sykdommer unngås hvis du vaksinerer deg.

Husk derfor å sjekke hvilke vaksiner du trenger når du reiser til ditt feriemål.

Også i «Syden»

Det er nemlig ikke bare hvis du skal på jungelsafari eller tur i eksotiske fjellstrøk du trenger vaksine. Også på en del vanlige feriemål finner man sykdommer vi helst vil unngå.

- I Tyrkia er for eksempel Hepatitt A en vanlig barnesykdom, og dette er et av de landene hvor flest nordmenn smittes av sykdommen. Dette kan nok ha en sammenheng med at mange tenker på Tyrkia som «Syden», og ikke tar vaksiner eller forholdsregler før de drar, sier daglig leder ved Sentrum Reisemedisin i Grimstad, Elin Bratuaset.

Det er også anbefalt å ta hepatitt A vaksine før man reiser til Albania, Bosnia-Hercegovina, Hviterussland, Ukraina, Kroatia, Kosovo, Makedonia, Montenegro, Serbia, Moldova, Romania og Russland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forebygg feriemage

I tillegg til vaksinasjon mot hepatitt A er også påfyll av barnevaksinene difteri, stivkrampe, kikhoste og polio anbefalt til de aller fleste reisemål. De fire sistnevnte også ved reiser i vestlige land - som for eksempel Spania og Hellas der mange nordmenn ferierer.

- En oralvaksine som forebygger mot turistdiaré kan også være aktuell å ta, mener Brautaset.

Flere faktorer

Hvilke vaksiner en trenger avhenger av flere faktorer. Reisemål, alder, helsetilstand, tidligere vaksinasjon, lengden på oppholdet og eventuelle utbrudd i området en besøker har betydning for hvilke vaksiner man bør ta.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Type reise er også avgjørende. En forretningsreisende som oppholder seg i en storby trenger generelt færre vaksiner enn en ryggsekkturist som er lenge borte og gjerne har enkel bostandard og mer kontakt med lokalbefolkningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Anbefalingene vurderes derfor i hvert enkelt tilfelle, sier Brautaset.

Malaria i Hellas

- Det lønner seg alltid å sjekke om du har behov for ekstra vaksiner når du skal ut og reise. Det er egentlig en rimelig forsikring mot potensielt alvorlige sykdommer, sier Åse Storfjell-Olven ved Vitusapotek.

Også hun tror mange er uvitende om at man faktisk har egne vaksineanbefalinger også i en del europeiske land.

- Mange vet for eksempel kanskje ikke at det er malaria i Hellas. Risikoen for smitte er imidlertid liten, så Folkehelseinstituttet har ikke funnet noe grunnlag for å anbefale malariaforebygging med medikamenter, sier hun.

Syk av mygg

Malaria er heller ikke eneste alvorlige sykdommen som spres med myggen.

- Virussykdommen vestnilfeber overføres med mygg, og kan i sjeldne tilfeller gi alvorlig hjernehinnebetennelse. Folkehelseinstituttet anbefaler derfor nordmenn på reise i sørøstlige deler av Europa å beskytte seg mot myggestikk, sier Storfjell-Olven.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kan derfor være lurt å pakke med både myggspray og myggnett i reiseapoteket dersom ferden går til Italia, Hellas, Romania, Albania, Makedonia, Russland, Tyrkia og Israel der det er meldt tilfeller av sykdommen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Påbudt vaksine

Beskyttelse for egen del er en ting, men det finnes også land som krever at du er vaksinert før du reiser inn.

- I en rekke land i tropisk Afrika og Sør Amerika er det påkrevd med dokumentasjon på gulfebervaksine før innreise, men også ved kortere transitt i et land med gulfeber kan de kreve at man må vise gyldig gulfeber sertifikat i passkontrollen i det landet en skal besøke, sier Brautaset.

Frisk opp vaksinene

Men hvor ofte bør man egentlig friske opp vaksinen sin?

- Vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og poliomyelitt anbefaler Folkehelseinstituttet at man frisker opp hvert tiende år. Dette gjelder uavhengig av om du skal på reise eller ikke. Sjekk derfor om du trenger påfyll av noen av disse. Barnevaksinasjonsprogrammet i Norge inneholder vaksinering med disse vaksinene, så barn opp til 17-18-års alder har tilstrekkelig beskyttelse, sier Storfjell-Olven.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vaksine mot flått

Visste du at det også kan være aktuelt å tenke på vaksinasjon hvis du skal feriere her hjemme? Skal du reise til et område der det er mye flått, anbefales det at du tar en flåttvaksine. Dette gjelder særlig dersom du ferdes mye i skog og mark i Agderfylkene, Telemark og Vestfold og hvis du ofte blir bitt av flått.

Aldri for sent

Husk for øvrig at vaksinene bør være i boks en god stund før ferien din.

- Vaksinasjon bør starte i god tid før avreise – helst fire til seks uker i forkant av reisen. Ved for eksempel vaksinasjon mot hepatitt B, trenger en to doser med fire ukers intervall for å få optimal beskyttelse, sier Brautaset. Også malariatabletter kan være aktuelt å teste ut noen uker før avreise.

- Men det er viktig å være klar over at det aldri er for sent å vaksinere seg. Dersom en reise skulle komme brått på, vil mange vaksiner gi en god effekt selv om de er satt rett før du drar, understreker hun.

Les også:

Åtte myter om vaksine

Unngå forstoppelse i sommer

11 ting du bør vite om flåtten

Åtte tips mot dårlig feriemage

Les flere reisesaker


Les flere nyheter

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no.