Nordmenn svindles for millioner

Hvert år opplever mange tusen nordmenn at kortet deres blir misbrukt. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
Hvert år opplever mange tusen nordmenn at kortet deres blir misbrukt. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmenn bruker milliarder og svindles for millioner på utenlandsferie. Som regel er det betalingskortene som misbrukes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Svindlerne opererer blant annet på hoteller, i butikker og minibanker. Noen informasjon om hvilke steder som er spesielt utsatt, er vanskelig eller så å si umulig å skaffe seg på forhånd.

Forbrukerrådet ønsker større åpenhet rundt steder der kriminelle bander herjer og sannsynligheten er stor for at noen tapper kortet ditt.

– Forbrukerne står svakt, og det er fordi de er avhengig av informasjon fra bankene, for eksempel på utsatte hoteller der det har foregått svindel gjentatte ganger, sier Jorge B. Jensen i Forbrukerrådet til NTB.

Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) anslår at rundt 20.000-30.000 nordmenn hvert år får kortet misbrukt. Men tallene spriker. Forbrukerrådet har i en undersøkelse som ble foretatt i 2010 estimert med at så mange som 130.000 nordmenn opplever dette årlig.

«Spaner» på pinkoden

– De mest utbredte metodene er at noen stjeler kortet ditt, og at de har skaffet seg pinkoden på forhånd ved å «spane» ved bruk av kortet. Også skimming, som vil si kopiering av kort, forekommer, sier Jensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forbrukeren står ofte svakt hvis kortet er tappet og det bevislig er slik at den rette pinkoden er slått inn på første forsøk.

– Når ting går galt får ikke forbrukerne den informasjonen de trenger og dermed står forbrukerne svakt. De må helt og holdent stole på banken sin som gjerne er motpart i disse sakene, sier Jensen som mener informasjonen fra bankene skal være mer tilgjengelig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Datasvindlere plager nordmenn

Kopierer kortet

Det er lett å kopiere magnetstripen, enten ved manipulerte terminaler, kopieringsutstyr påmontert minibanker eller håndholdte skimmere som kan være på størrelse med en lighter. Pinkoden registreres enten av manipulerte terminaler eller via et minikamera ved betalingsterminaler eller minibanker.

Uheldige kunder som får kortet misbrukt med pinkode, sliter hvis banken nekter å dekke tapet. Ikke bare nektes kundene innsyn i hva som faktisk har skjedd, men de kan heller ikke regne med å vinne fram i Bankklagenemnda.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nemnda legger som en regel til grunn at pinkoden ikke kan havne i kriminelles hender, uten at kunden har opptrådte uaktsomt.

Les også: Du kan bli flådd hvis du kjøper valuta på Gardermoen

Belaster for 100 milliarder

I år kommer nordmenn til å belaste kortene for over 100 milliarder kroner utenfor landets grenser.

Tall som Intrum Justitia har innhentet fra Norges Bank, viser at nordmenns bruk av betalingskort i utlandet beløp seg til 87,6 milliarder kroner i 2011. Det er en vekst på 16,8 prosent fra året før.

– Nordmenn flest får stadig bedre råd, derfor er det grunn til å tro at veksten vil bli minst like høy i år som i fjor. I så fall vil kortbruken i utlandet passere 100 milliarder kroner, sier administrerende direktør Reidun Korsnes i Intrum Justitia AS.

Av de snaut 88 milliardene som vi brukte i utlandet i fjor, var 27,1 milliarder kontantuttak. Totalt dro nordmenn betalingskort 122,9 millioner ganger i utlandet i fjor.

Les flere nyheter