Rullende residens

BOBILDILLA: Rolf Krosby, daglig leder i Norsk Caravan Club, har bare vært bobileier i tre år. Nå er han bobilfrelst.

Hva er det som er så fascinerende med å streife Norge rundt i en ettroms leilighet med ratt?

FAKTA

Bobilsalget øker fortsatt

I fjor økte salget av nye bobiler med 33 prosent. Hittil i år har det økt litt til.

Bobilsalget har økt jevnt og trutt de siste ti årene. Samtidig har salget av campingvogner gått litt nedover. Paal Lyche, president i Norges Caravanbransjeforbund, mener årsakene til denne trenden er mange og varierte.

– Først og fremst skyldes det den generelle økonomiske oppgangen i Norge. At bobilsalget er i ferd med å ta igjen campingvognsalget er en trend vi ser ellers i Europa også. Men det skyldes ikke nødvendigvis at campingvognfolket går over til bobil. Vi har fått en større kundegruppe, og mange velger bobil framfor hytte eller båt. Salget av brukte bobiler og campingvogner øker også, understreker Lyche, som også er daglig leder ved Norges eldste salgssted for caravankjøretøy, Campinggården i Lier.

Minst 150.000 mobile hjem i Norge

Det er nesten 32.000 registrerte bobiler og cirka 96.000 registrerte campingvogner i Norge, viser tall fra Opplysningskontoret for Veitrafikken (OVF).

Det totale antallet campingvogner er egentlig en god del høyere. OVF har nemlig bare statistikk over vognene med registreringsskilt, og vet dermed ikke hvor mange som står permanent på samme sted hele året – uten skilt.

– Det er ikke registreringsplikt på såkalte faste campingvogner, de som brukes som hytter. Det er umulig å si nøyaktig hvor mange det er snakk om, men jeg vil tro det er et sted mellom 30.000 og 80.000 faste campingvogner i Norge, sier Paal Lyche i Norges Caravanbransjeforbund.

Bobilfakta

* Ny bobil koster fra cirka 500.000 kroner. De største og mest luksuriøse variantene som det selges en del av i Norge, koster opptil tre millioner kroner. De mest solgte her til lands koster rundt 700.000 kroner.

* Motor og chassis i bobilene er ofte produsert av kjente bilprodusenter, som for eksempel Fiat, Ford og Mercedes. Derfra sendes de til produsenter som monterer bobilens oppholdsrom. De mest solgte bobilene i Norge i 2011 var Bürstner, Dethleffs, Challenger, Hymer, Rapido, Adria og Capron.

* Bobilene klassifiseres i tre vektklasser (tillatt totalvekt), som sier noe om hva man har lov til å kjøre. Det rekker med vanlig bilsertifikat, klasse B, for å kjøre bobiler med tillatt totalvekt opptil 3500 kilo. For å kunne kjøre bobiler mellom 3501 og 7500 kilo, trengs sertifikat klasse C1. Det finnes også store bobiler over 7500 kilo, som krever sertifikat klasse C.

* Det ble solgt 2460 nye bobiler og 3350 nye campingvogner i 2011, viser tall fra Opplysningskontoret for Veitrafikken (OVF) og Lara.no. I løpet av årets fem første måneder ble det solgt 1233 nye bobiler og 1455 nye campingvogner, ifølge Norges Caravanbransjeforbund. Hittil i år har bobilsalget økt med 3 prosent, mens vognsalget gikk ned 6,6 prosent.

* De fleste bobilene har fire sengeplasser og fire seter med sikkerhetsbelte. De minste bobilene har to sengeplasser, mens større bobiler har seks sengeplasser og seks seter med sikkerhetsbelte.

* Det er mulig å leie bobil mange steder i hele Norge. Det koster mellom 8.000 og 20.000 kroner per uke å leie en bobil, alt etter størrelse, standard, sesong og ønsket ekstrautstyr. Sjekk for eksempel: www.bobilutleie-i-norge.no og www.bobilportal.no.

* Sjekk www.nocc.no (Norsk Caravan Clubs nettsider) for tips og råd om leie eller kjøp av bobil, kjøring av bobil, lasting, nødvendig utstyr, tømmesteder for dotanken, gode campingplasser osv.

Senga er med. Det samme er dusjen, doen, spisebordet, kjøleskapet (med fryseboksdel), kjøkkenvasken, tre kokeplater koblet til en godt sikret propanflaske, TV-en (og fjernkontrollen), skapplass nok til en familie på fire og ellers det meste man måtte ønske å ta med på kjøreturen. For eksempel noen sammenleggbare hagestoler som slås opp under markisen som kan sveives ut fra bobilens høyre side.

– Hvorfor det er så fascinerende med bobil? Fordi man har så stor frihet. Her har jeg alle fasilitetene jeg trenger, bare i litt mindre skala, sier Rolf Krosby, bobileier og daglig leder i Norsk Caravan Club.

Les også: Norske bobilbrukere kjeppjages

Han kan bruke så lang tid han vil på kjøreturen uten å være nødt til å finne seg et spisested eller en seng å sove i.

– Det er bare å hoppe inn i bilen og kjøre dit jeg vil dra – og stoppe når jeg har lyst. Bobilen kan man jo sette nesten hvor som helst. Man trenger ikke å planlegge så mye. Nei, det er et herlig liv å reise og feriere med bobil. Jeg gleder meg alltid til neste tur, sier 59-åringen.

Ikke lenger trafikksinker

Han bruker om lag tre måneder av året i bobilen, inkludert helgeturer og sommerferie. Akkurat nå er han på jakt etter ny bobil. Den «gamle» har vært følgesvenn i tre år, nøyaktig like lenge som Krosby har vært bobilfrelst.

– Jeg begynte litt for sent. Dette skulle jeg gjort for lenge siden, sier han mens han kjører den 6,58 meter lange, 2,72 meter høye og 2,14 meter brede bobilen langs E6 – «den strakaste vei».

Det er to måter å komme seg inn i denne bobilen på: Enten via sjåførens dør – naturlig nok på venstre side – eller via «husets» inngangsdør – omtrent midt på høyre side. Noen bobiler, de såkalt helintegrerte, har bare én dør; den på høyresiden. Hvordan han kommer seg inn i bilen er imidlertid ikke så viktig for Rolf Krosby.

– Det beste med alle nyere bobiler er at motorene er så sterke. Det er ikke lenger sånn at vi sinker trafikken, dagens bobiler har ikke noe problem med å holde farten i oppoverbakker. Å kjøre bobil er som å kjøre personbil, rent bortsett fra at man sitter høyere og har bedre oversikt over både veien og landskapet. Og de to setene i førerhuset er virkelig behagelige å sitte i. Det blir jo ofte lange turer – til Nordkapp, Lofoten, Danmark, eller Syden for den saks skyld. Da er kjørekomforten viktig, understreker han.

Komforten øker som kjent med prisen. En ny bobil koster fra 500.000 kroner og opp til to– tre millioner. Men man kan få en grei, brukt bobil helt ned til 150.000 kroner, forsikrer Krosby.

Ikke bare for pensjonister

Opplysningskontoret for Veitrafikken opplyser at det er 31.595 bobiler med norske skilter. Ikke alle disse mobile hjemmene eies av folk som har passert 65 år. Ifølge Krosby er det nemlig en gammel myte at bobiler bare er for pensjonister.

– Vi ser at stadig flere barnefamilier skaffer seg bobil. Det gjelder særlig familier med barn som driver med en aktivitet som gjør at de ofte reiser bort på sportsarrangementer eller andre typer stevner og treff i helgene. Da er bobilen perfekt. For en hel familie blir det billigere med bobil enn å bo på hotell, og bobilen kan jo parkeres rett ved stevneområdet, påpeker Rolf Krosby.

Voksne «helsefriker» – det vil si 40– 50-åringene som deltar i sykkelritt, mosjonsløp eller lignende – også er en ganske ny gruppe bobileiere. Og mange ekstremsportere har bobil, eller leier en ved behov.

Det er riktignok fortsatt mange pensjonister som har bobil. Noen av dem bor i den hele året: Om høsten kjører de til Spania eller et annet land i sørlige strøk, og om våren kommer de tilbake for å være i Norge i sommerhalvåret, forteller Krosby.

– Men de aller fleste bruker bobilen slik jeg gjør; til ferieturer og noen helgeturer. Og de fleste holder seg til Norge, Danmark, Sverige og Finland. Årets store begivenhet for min del er det nordiske campingtreffet. I år samles vi i naturskjønne omgivelser i Bardu i Troms. 750 caravanfolk fra hele Norden har meldt sin ankomst til en uke med aktiviteter for barn og voksne, underholdning, utflukter og, ikke minst, sosial sammenkomst. Det blir stas, fastslår bobileieren.

Les mer:

Så mye kan du handle

Dette må være verdens meste spesielle overnattingssted

Smak deg gjennom Barcelona

Les mer om reise

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:57 Coop sponser ski-VM fram til 202516:49 Schumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33 Odd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26 Trump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25 Spansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16 PST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46 Airbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44 Død kvinne i Oslo var siktedes mor15:37 Jehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34 Store protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08 Heggem gir seg i Rosenborgs styre15:00 Kvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00 Tre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48 Politiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30 Tolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16 Trio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38 Tyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36 Vestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35 Bolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14 Platini dømmer VAR nord og ned13:13 Drapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45 Emirates med milliardbestilling fra Airbus12:44 Norske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44 Ungdomsskoleelever rammet av tåregass12:43 Tre smittet av svartedauden i Kina12:07 Åpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt11:57 Catalonias regionale president forklarte seg i retten11:47 Været skaper trafikkproblemer igjen på Østlandet10:58 Tyskland skal bruke mer penger på forsvar10:57 Norsk konkursalarm: – Vi nærmer oss nivået under finanskrisen10:52 En person omkom da bru kollapset i Frankrike10:30 Norske elever får en mer praktisk skole10:24 Betydelig lavere strømpris i år enn i fjor10:17 Curling-EM: Norge fratatt seier etter bruk av feil kost09:53 Småbedriftene vil ha bukt med tilsynsvelde09:39 Lagerbäck gjør fire endringer mot Malta09:38 Språkprisen til Kristin Fridtun09:22 Ronaldo avviser strid med Sarri: – Medieskapt09:20 Johannes om Johannes: – Han har giv og glød til å bli best09:08 Togreisende på Østlandet mer misfornøyd enn før08:11 Selvaag Bolig varsler utbytte på 2 milliarder kroner08:09 Demonstranter prøvde å rømme omringet universitet etter voldelig natt07:10 Fossilfunn trekker teori om oppreist gange i tvil06:40 UEFA-statistikken disser Norges ungdomsrevolusjon06:06 Politiet: Ti personer skutt på fest i California - fire av dem er døde06:00 Elvestuen smeller døra igjen – vil ikke ha innspill til klimaplan05:54 Dette skjedde i natt05:51 Lundteigen vil ta dykkersaken til Stortinget05:50 Dette skjer i dag05:47 Rouhani beskylder demonstranter for vandalisme04:59 USA fordømmer uberettiget maktbruk i Hongkong04:19 Få opplever at ledelsen tar metoo-grep før julebordsesongen04:19 Barns rettigheter blir bedre, men nye farer har oppstått03:11 Eksplosjon i rekkehus i Helsingborg03:08 Dobbelt så mange cruiseanløp ventes i Kristiansand03:07 Chiles president fordømmer politiets voldsbruk02:31 Bolivias midlertidige regjering varsler snarlig nyvalg01:48 Russland vil frigi ukrainske marineskip01:46 Florø-drapet: Politiet har ikke fått avhørt drapssiktet 27-åring01:10 Donald Tusk blir trolig ny leder for de konservative i Europa01:00 NHO mener tariffsystemet må fornyes00:59 Politi stormer universitet i Hongkong00:52 Politiet i Panama jakter gjerningsmann etter overfall mot nordmenn på seiltur23:45 Norsk politi krever brødre utlevert fra Dubai23:04 Enormt prishopp på legemidler i Danmark22:42 Nordisk ministerråd bevilger 700.000 til kvensk og karelsk ungdomsprosjekt22:28 To personer amok på pizzeria – gikk til angrep på både kunder og ansatte21:40 Feiring av Fløyelsrevolusjon overskygget av protester20:40 NRK: Familien forsøker å få IS-søstrene fra Bærum til Somaliland20:30 Venezia rammet av ny flom20:12 Maren Mjelde sikret seier og tabelledelse for Chelsea – 38.262 så Arsenal slå Tottenham19:40 Ny snøalarm og gult farevarsel: Venter 20-30 centimeter nysnø18:41 Politiet i Hongkong advarer om at de kan komme til å skyte18:22 To personer pågrepet for mishandling av kvinne i Fredrikstad18:21 Ingen visste hvem gutten på bildet var. Så kom det inn tips17:48 Britisk presse fordømmer prins Andrew etter BBC-intervju17:02 Kongle-rekord kan gi over 500 millioner skogplanter16:48 Professor garanterer at Donald Trump taper neste presidentvalg16:47 Sverige vil øke beredskapen etter svinepest-utbrudd15:59 Thingnes Bø om Fourcade-duellen: – Han har vunnet denne helgen15:09 Lagerbäck varsler endringer i laget, kritiserer betingelsene14:45 245 personer ble pågrepet under gule vester-demonstrasjoner i Frankrike14:35 Beklager oppførsel: – Utrolig uansvarlig og forferdelig dumt gjort13:29 Valgfusk og ingen reell opposisjon i valget i Hviterussland13:17 Olsbu Røiseland fikk bekreftet magefølelsen13:10 USA og Sør-Korea utsetter planlagte felles militærøvelser etter trusler fra Nord-Korea13:09 Senterpartiet vil gi 12 millioner kroner i støtte til aviser11:56 Kombinert: Krog til sykehus etter fall11:50 Dansk fjellklatrer omkom i Himalaya11:30 Kroos om EM-sjansene til Tyskland: – Jeg ser ikke oss blant favorittene11:27 Demokrat gjenvalgt som guvernør i Louisiana10:53 Frode Berg endelig gjenforent med kona – EOS-utvalget gransker saken10:19 Benzema får ikke spille EM for Frankrike: – Hans tid der er over10:06 Fløyelsmyk frihet og en forfatter som ble president10:00 Aghayev dømmer Norge på Malta09:59 Pave Frans gikk ut mot porno – så fortalte tre nye altergutter i Vatikanet om misbruk09:36 Nordisk byplanlegging møter kritikk fra utenlandske arkitekter09:26 Cuba feiret Havannas 500-årsjubileum09:12 Halsbånd med strøm brukt på hundepensjonat – to kvinner må i retten09:00 Ringvrak er Lagerbäcks sparringpartner før tittelkampen
Siste nytt
16:57SportCoop sponser ski-VM fram til 202516:49SportSchumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33PengerOdd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26VerdenTrump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25PengerSpansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16NorgePST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46SportAirbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44NorgeDød kvinne i Oslo var siktedes mor15:37NorgeJehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34VerdenStore protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08SportHeggem gir seg i Rosenborgs styre15:00NorgeKvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00NorgeTre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48NorgePolitiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30SportTolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16SportTrio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38PengerTyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36VerdenVestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35VerdenBolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14SportPlatini dømmer VAR nord og ned13:13NorgeDrapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45PengerEmirates med milliardbestilling fra Airbus12:44SportNorske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44NorgeUngdomsskoleelever rammet av tåregass12:43VerdenTre smittet av svartedauden i Kina12:07KulturÅpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt11:57PolitikkCatalonias regionale president forklarte seg i retten11:47NorgeVæret skaper trafikkproblemer igjen på Østlandet10:58VerdenTyskland skal bruke mer penger på forsvar10:57PengerNorsk konkursalarm: – Vi nærmer oss nivået under finanskrisen10:52VerdenEn person omkom da bru kollapset i Frankrike10:30NorgeNorske elever får en mer praktisk skole10:24PengerBetydelig lavere strømpris i år enn i fjor10:17SportCurling-EM: Norge fratatt seier etter bruk av feil kost09:53PolitikkSmåbedriftene vil ha bukt med tilsynsvelde09:39SportLagerbäck gjør fire endringer mot Malta09:38KulturSpråkprisen til Kristin Fridtun09:22SportRonaldo avviser strid med Sarri: – Medieskapt09:20SportJohannes om Johannes: – Han har giv og glød til å bli best09:08ReiseTogreisende på Østlandet mer misfornøyd enn før08:11PengerSelvaag Bolig varsler utbytte på 2 milliarder kroner08:09VerdenDemonstranter prøvde å rømme omringet universitet etter voldelig natt07:10VerdenFossilfunn trekker teori om oppreist gange i tvil06:40SportUEFA-statistikken disser Norges ungdomsrevolusjon06:06VerdenPolitiet: Ti personer skutt på fest i California - fire av dem er døde06:00NorgeElvestuen smeller døra igjen – vil ikke ha innspill til klimaplan05:54NorgeDette skjedde i natt05:51NorgeLundteigen vil ta dykkersaken til Stortinget05:50NorgeDette skjer i dag05:47VerdenRouhani beskylder demonstranter for vandalisme04:59VerdenUSA fordømmer uberettiget maktbruk i Hongkong04:19NorgeFå opplever at ledelsen tar metoo-grep før julebordsesongen04:19VerdenBarns rettigheter blir bedre, men nye farer har oppstått03:11VerdenEksplosjon i rekkehus i Helsingborg03:08NorgeDobbelt så mange cruiseanløp ventes i Kristiansand03:07PolitikkChiles president fordømmer politiets voldsbruk02:31PolitikkBolivias midlertidige regjering varsler snarlig nyvalg01:48VerdenRussland vil frigi ukrainske marineskip01:46NorgeFlorø-drapet: Politiet har ikke fått avhørt drapssiktet 27-åring01:10VerdenDonald Tusk blir trolig ny leder for de konservative i Europa01:00NorgeNHO mener tariffsystemet må fornyes00:59VerdenPoliti stormer universitet i Hongkong00:52VerdenPolitiet i Panama jakter gjerningsmann etter overfall mot nordmenn på seiltur23:45NorgeNorsk politi krever brødre utlevert fra Dubai23:04VerdenEnormt prishopp på legemidler i Danmark22:42NorgeNordisk ministerråd bevilger 700.000 til kvensk og karelsk ungdomsprosjekt22:28NorgeTo personer amok på pizzeria – gikk til angrep på både kunder og ansatte21:40VerdenFeiring av Fløyelsrevolusjon overskygget av protester20:40NorgeNRK: Familien forsøker å få IS-søstrene fra Bærum til Somaliland20:30VerdenVenezia rammet av ny flom20:12SportMaren Mjelde sikret seier og tabelledelse for Chelsea – 38.262 så Arsenal slå Tottenham19:40NorgeNy snøalarm og gult farevarsel: Venter 20-30 centimeter nysnø18:41VerdenPolitiet i Hongkong advarer om at de kan komme til å skyte18:22NorgeTo personer pågrepet for mishandling av kvinne i Fredrikstad18:21Helse og livsstilIngen visste hvem gutten på bildet var. Så kom det inn tips17:48VerdenBritisk presse fordømmer prins Andrew etter BBC-intervju17:02NorgeKongle-rekord kan gi over 500 millioner skogplanter16:48VerdenProfessor garanterer at Donald Trump taper neste presidentvalg16:47VerdenSverige vil øke beredskapen etter svinepest-utbrudd15:59SportThingnes Bø om Fourcade-duellen: – Han har vunnet denne helgen15:09SportLagerbäck varsler endringer i laget, kritiserer betingelsene14:45Verden245 personer ble pågrepet under gule vester-demonstrasjoner i Frankrike14:35NorgeBeklager oppførsel: – Utrolig uansvarlig og forferdelig dumt gjort13:29PolitikkValgfusk og ingen reell opposisjon i valget i Hviterussland13:17SportOlsbu Røiseland fikk bekreftet magefølelsen13:10VerdenUSA og Sør-Korea utsetter planlagte felles militærøvelser etter trusler fra Nord-Korea13:09PolitikkSenterpartiet vil gi 12 millioner kroner i støtte til aviser11:56SportKombinert: Krog til sykehus etter fall11:50VerdenDansk fjellklatrer omkom i Himalaya11:30SportKroos om EM-sjansene til Tyskland: – Jeg ser ikke oss blant favorittene11:27PolitikkDemokrat gjenvalgt som guvernør i Louisiana10:53NorgeFrode Berg endelig gjenforent med kona – EOS-utvalget gransker saken10:19SportBenzema får ikke spille EM for Frankrike: – Hans tid der er over10:06PolitikkFløyelsmyk frihet og en forfatter som ble president10:00SportAghayev dømmer Norge på Malta09:59VerdenPave Frans gikk ut mot porno – så fortalte tre nye altergutter i Vatikanet om misbruk09:36NorgeNordisk byplanlegging møter kritikk fra utenlandske arkitekter09:26VerdenCuba feiret Havannas 500-årsjubileum09:12NorgeHalsbånd med strøm brukt på hundepensjonat – to kvinner må i retten09:00SportRingvrak er Lagerbäcks sparringpartner før tittelkampen
Populært