Meny

Rullende residens

BOBILDILLA: Rolf Krosby, daglig leder i Norsk Caravan Club, har bare vært bobileier i tre år. Nå er han bobilfrelst.

Hva er det som er så fascinerende med å streife Norge rundt i en ettroms leilighet med ratt?

FAKTA

Bobilsalget øker fortsatt

I fjor økte salget av nye bobiler med 33 prosent. Hittil i år har det økt litt til.

Bobilsalget har økt jevnt og trutt de siste ti årene. Samtidig har salget av campingvogner gått litt nedover. Paal Lyche, president i Norges Caravanbransjeforbund, mener årsakene til denne trenden er mange og varierte.

– Først og fremst skyldes det den generelle økonomiske oppgangen i Norge. At bobilsalget er i ferd med å ta igjen campingvognsalget er en trend vi ser ellers i Europa også. Men det skyldes ikke nødvendigvis at campingvognfolket går over til bobil. Vi har fått en større kundegruppe, og mange velger bobil framfor hytte eller båt. Salget av brukte bobiler og campingvogner øker også, understreker Lyche, som også er daglig leder ved Norges eldste salgssted for caravankjøretøy, Campinggården i Lier.

Minst 150.000 mobile hjem i Norge

Det er nesten 32.000 registrerte bobiler og cirka 96.000 registrerte campingvogner i Norge, viser tall fra Opplysningskontoret for Veitrafikken (OVF).

Det totale antallet campingvogner er egentlig en god del høyere. OVF har nemlig bare statistikk over vognene med registreringsskilt, og vet dermed ikke hvor mange som står permanent på samme sted hele året – uten skilt.

– Det er ikke registreringsplikt på såkalte faste campingvogner, de som brukes som hytter. Det er umulig å si nøyaktig hvor mange det er snakk om, men jeg vil tro det er et sted mellom 30.000 og 80.000 faste campingvogner i Norge, sier Paal Lyche i Norges Caravanbransjeforbund.

Bobilfakta

* Ny bobil koster fra cirka 500.000 kroner. De største og mest luksuriøse variantene som det selges en del av i Norge, koster opptil tre millioner kroner. De mest solgte her til lands koster rundt 700.000 kroner.

* Motor og chassis i bobilene er ofte produsert av kjente bilprodusenter, som for eksempel Fiat, Ford og Mercedes. Derfra sendes de til produsenter som monterer bobilens oppholdsrom. De mest solgte bobilene i Norge i 2011 var Bürstner, Dethleffs, Challenger, Hymer, Rapido, Adria og Capron.

* Bobilene klassifiseres i tre vektklasser (tillatt totalvekt), som sier noe om hva man har lov til å kjøre. Det rekker med vanlig bilsertifikat, klasse B, for å kjøre bobiler med tillatt totalvekt opptil 3500 kilo. For å kunne kjøre bobiler mellom 3501 og 7500 kilo, trengs sertifikat klasse C1. Det finnes også store bobiler over 7500 kilo, som krever sertifikat klasse C.

* Det ble solgt 2460 nye bobiler og 3350 nye campingvogner i 2011, viser tall fra Opplysningskontoret for Veitrafikken (OVF) og Lara.no. I løpet av årets fem første måneder ble det solgt 1233 nye bobiler og 1455 nye campingvogner, ifølge Norges Caravanbransjeforbund. Hittil i år har bobilsalget økt med 3 prosent, mens vognsalget gikk ned 6,6 prosent.

* De fleste bobilene har fire sengeplasser og fire seter med sikkerhetsbelte. De minste bobilene har to sengeplasser, mens større bobiler har seks sengeplasser og seks seter med sikkerhetsbelte.

* Det er mulig å leie bobil mange steder i hele Norge. Det koster mellom 8.000 og 20.000 kroner per uke å leie en bobil, alt etter størrelse, standard, sesong og ønsket ekstrautstyr. Sjekk for eksempel: www.bobilutleie-i-norge.no og www.bobilportal.no.

* Sjekk www.nocc.no (Norsk Caravan Clubs nettsider) for tips og råd om leie eller kjøp av bobil, kjøring av bobil, lasting, nødvendig utstyr, tømmesteder for dotanken, gode campingplasser osv.

Senga er med. Det samme er dusjen, doen, spisebordet, kjøleskapet (med fryseboksdel), kjøkkenvasken, tre kokeplater koblet til en godt sikret propanflaske, TV-en (og fjernkontrollen), skapplass nok til en familie på fire og ellers det meste man måtte ønske å ta med på kjøreturen. For eksempel noen sammenleggbare hagestoler som slås opp under markisen som kan sveives ut fra bobilens høyre side.

– Hvorfor det er så fascinerende med bobil? Fordi man har så stor frihet. Her har jeg alle fasilitetene jeg trenger, bare i litt mindre skala, sier Rolf Krosby, bobileier og daglig leder i Norsk Caravan Club.

Les også: Norske bobilbrukere kjeppjages

Han kan bruke så lang tid han vil på kjøreturen uten å være nødt til å finne seg et spisested eller en seng å sove i.

– Det er bare å hoppe inn i bilen og kjøre dit jeg vil dra – og stoppe når jeg har lyst. Bobilen kan man jo sette nesten hvor som helst. Man trenger ikke å planlegge så mye. Nei, det er et herlig liv å reise og feriere med bobil. Jeg gleder meg alltid til neste tur, sier 59-åringen.

Ikke lenger trafikksinker

Han bruker om lag tre måneder av året i bobilen, inkludert helgeturer og sommerferie. Akkurat nå er han på jakt etter ny bobil. Den «gamle» har vært følgesvenn i tre år, nøyaktig like lenge som Krosby har vært bobilfrelst.

– Jeg begynte litt for sent. Dette skulle jeg gjort for lenge siden, sier han mens han kjører den 6,58 meter lange, 2,72 meter høye og 2,14 meter brede bobilen langs E6 – «den strakaste vei».

Det er to måter å komme seg inn i denne bobilen på: Enten via sjåførens dør – naturlig nok på venstre side – eller via «husets» inngangsdør – omtrent midt på høyre side. Noen bobiler, de såkalt helintegrerte, har bare én dør; den på høyresiden. Hvordan han kommer seg inn i bilen er imidlertid ikke så viktig for Rolf Krosby.

– Det beste med alle nyere bobiler er at motorene er så sterke. Det er ikke lenger sånn at vi sinker trafikken, dagens bobiler har ikke noe problem med å holde farten i oppoverbakker. Å kjøre bobil er som å kjøre personbil, rent bortsett fra at man sitter høyere og har bedre oversikt over både veien og landskapet. Og de to setene i førerhuset er virkelig behagelige å sitte i. Det blir jo ofte lange turer – til Nordkapp, Lofoten, Danmark, eller Syden for den saks skyld. Da er kjørekomforten viktig, understreker han.

Komforten øker som kjent med prisen. En ny bobil koster fra 500.000 kroner og opp til to– tre millioner. Men man kan få en grei, brukt bobil helt ned til 150.000 kroner, forsikrer Krosby.

Ikke bare for pensjonister

Opplysningskontoret for Veitrafikken opplyser at det er 31.595 bobiler med norske skilter. Ikke alle disse mobile hjemmene eies av folk som har passert 65 år. Ifølge Krosby er det nemlig en gammel myte at bobiler bare er for pensjonister.

– Vi ser at stadig flere barnefamilier skaffer seg bobil. Det gjelder særlig familier med barn som driver med en aktivitet som gjør at de ofte reiser bort på sportsarrangementer eller andre typer stevner og treff i helgene. Da er bobilen perfekt. For en hel familie blir det billigere med bobil enn å bo på hotell, og bobilen kan jo parkeres rett ved stevneområdet, påpeker Rolf Krosby.

Voksne «helsefriker» – det vil si 40– 50-åringene som deltar i sykkelritt, mosjonsløp eller lignende – også er en ganske ny gruppe bobileiere. Og mange ekstremsportere har bobil, eller leier en ved behov.

Det er riktignok fortsatt mange pensjonister som har bobil. Noen av dem bor i den hele året: Om høsten kjører de til Spania eller et annet land i sørlige strøk, og om våren kommer de tilbake for å være i Norge i sommerhalvåret, forteller Krosby.

– Men de aller fleste bruker bobilen slik jeg gjør; til ferieturer og noen helgeturer. Og de fleste holder seg til Norge, Danmark, Sverige og Finland. Årets store begivenhet for min del er det nordiske campingtreffet. I år samles vi i naturskjønne omgivelser i Bardu i Troms. 750 caravanfolk fra hele Norden har meldt sin ankomst til en uke med aktiviteter for barn og voksne, underholdning, utflukter og, ikke minst, sosial sammenkomst. Det blir stas, fastslår bobileieren.

Les mer:

Så mye kan du handle

Dette må være verdens meste spesielle overnattingssted

Smak deg gjennom Barcelona

Les mer om reise

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:27 Hvert år havner 4,5 billioner sigarettsneiper i naturen, nå tror forskere at de skader plantene våre19:11 Norsk familie saksøker Boeing etter flystyrten i Etiopia18:38 Senatet gir grønt lys til Esper som USAs nye forsvarsminister18:27 Se og hør Metallica spille «Forelska i lærer'n»!18:27 Tre personer hoppet i sjøen da båt begynte å synke i Karmøy18:24 Puerto Rico: Politiet skal granske kontroversielle tekstmeldinger18:23 Båt i ferd med å synke i Åkra i Rogaland – alle tatt opp fra sjøen18:04 Ny etappeseier for Ewan – Kristoff parkert i spurten18:00 Hydro-hopp på positiv børsdag17:58 Stoltenberg gratulerer Johnson17:43 To fengslet for tolv branner i Sverige17:19 Skaper frykt: Her er Nord-Koreas nye gigant-ubåt17:15 Skogbrann i samme område som fjorårets katastrofebrann i Hellas17:05 Strømmen begynner å vende tilbake i Venezuela17:03 Warholm tar over etter Bolt i Puma: – Det er dritkult, jeg kunne ikke vært mer fornøyd16:30 NRK: Riksadvokaten avviser Bertheussens klage på Black Box-henleggelse16:26 Krekar-saken: Sanner endrer instruksen til UDI for å kunne trekke tilbake statsborgerskap16:21 UDI sier at de ikke hadde kjennskap til terroretterforskning i Italia16:12 Forsvarsdepartementet: Norge kontaktet av Storbritannia om eskorteplaner i Persiabukta16:05 Full stopp for torskefisket i Østersjøen16:03 NRK: Svein Jemtland anker ikke dommen på 17 års fengsel til Høyesterett15:59 Kvinne skadd i fallulykke ved Lindesnes fyr15:37 Svak krone gjør utenlandsferien dyr for nordmenn15:30 Brudd i fiberkabel rammer 1.500 personer i Mo i Rana15:26 Tap for Griezmann i Barcelona-debuten mot Chelsea15:24 Storbrann under kontroll i Portugal14:57 Her fyller paret bensin før drømmereisen – få timer senere var de brutalt drept14:39 Russisk LGBT-aktivist funnet drept14:25 Tidligere kinesisk statsminister er død14:23 Klagestorm mot NRK etter Scrabble-vits14:01 EUs brexit-sjef: – Ser fram til å samarbeide med Johnson13:28 Nordmann omkom i trafikkulykke i Thailand13:22 Gilbert om luftambulansekrisen: – Uforsvarlig og uholdbar13:21 NRK: PST sier det kan bli aktuelt å opprette saker mot Krekars meddømte13:01 Bergensskole stengt etter asbestfunn13:00 Britisk statssekretær i utdanningsdepartementet trekker seg12:38 Chloe (1) falt i døden fra bestefarens hender12:24 Fengslingsmøte torsdag for 18-åring som er pågrepet for drapsforsøk i Hellas12:18 Boris Johnson blir ny britisk statsminister11:56 Kollegaer hedret brannmann som omkom i trafikkulykke i Kvinesdal11:46 Børge ble 2,5 milliarder rikere på én dag11:34 Storbeslag av elfenben og skjelldyr i Singapore11:21 Funnet bak fryseren ti år etter at han forsvant11:13 Rekordmange har fått tilbud om studieplass i årets hovedopptak11:10 Trygg Trafikk: – Meningsløst å trimme elsparkesykler11:04 Demokratene vil ha svar fra motvillig Mueller10:50 Politiet frigir navn på omkommet basehopper10:48 Solskjær tok grep for å bedre United-spillernes form10:22 Sykehusene bryter tidsfrister oftere10:09 Norovirus påvist i Madlaleiren10:08 Aker BP-brønn avdekket opptil 200 millioner fat olje i Nordsjøen09:57 Ni uker satt av til straffesak mot voldtektstiltalt kulturprofil09:52 Jehovas vitner må betale erstatning til ekskludert medlem09:51 Maria Ressa for retten på Filippinene09:29 Narko-bil med milliard-last krasjet med parkerte politibiler08:42 Trump ønsker raskere utsending av folk uten lovlig opphold08:20 Oppfinner skal krysse Den engelske kanal med jetdrevet flygebrett07:48 Fakturasvindel på 97 millioner kroner ble til to års soning07:37 Johnson og Hunt venter på resultatet07:00 Aper, fisk og trær nærmere utryddelse06:45 Kaggestad tror Bernal vinner Tour de France06:30 Wiborg: – 50 prosent sjanse for at Frp går ut av regjering06:25 Sør-Korea avfyrte varselskudd mot russisk militærfly06:07 Henrik Christiansen videre til finalen på 800 meter fri i svømme-VM05:52 Sverige mener norsk politihelikopter krenket deres territorium05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:17 Studie: Multiresistent malaria sprer seg i Sørøst-Asia03:40 Elsparkesykkel tok fyr i leilighet i Lillestrøm03:28 Tony Blair vil ikke bekrefte at han vil stemme på eget parti02:48 Flere organisasjoner vil ha nye utredninger av vindkraft02:27 Venezuela hevder seg utsatt for «elektromagnetisk angrep» etter strømbrudd02:26 Norsk kart til topps i verdensmesterskapet02:03 Irans utenriksminister: – Vi søker ingen konfrontasjon01:51 Utøya-naboer reagerer på minnested – varsler søksmål01:39 Rødt og Sp varsler nei til EUs fjerde energipakke01:26 Valgekspert: – KrFs situasjon er ­overraskende bra01:17 Budsjettenighet i USA01:03 Studie: Unødvendig for friske å forebygge hjerteinfarkt med aspirin00:37 Politiet: – Avpass farten ved våt veibane23:50 Bare gutter og ingen jenter født på tre måneder i 132 indiske byer23:11 Kontroll på to kvinner som var savnet etter brann i Sandefjord22:58 Advokatkontor klager inn Mattilsynet for Landsbruks- og matdepartementet22:51 Ricky Martin og hundretusener av demonstranter krever Puerto Rico-guvernørens avgang22:47 Ghayas Zahid lånes ut til Panathinaikos22:43 Kvinne fant død hund etterlatt i en konteiner22:10 Tre personer pågrepet etter bilran på Minnesund21:49 Voldtektssaken mot Ronaldo legges vekk21:44 Fergen Oslo XI er tilbake i drift etter bryggekrasj21:28 To fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord21:09 Moxnes driver stygg politisk kommunikasjon21:05 Tre såret av bilbombe på fransk base i Mali20:59 To personer fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord20:59 Microsoft med milliardsatsing på kunstig intelligens20:24 41 personer omkom i kraftig uvær i India20:23 Real Madrid er verdens mest verdifulle fotballklubb20:08 Mulig varmerekord i Paris denne uken19:39 Utøya-naboer reager på minnested – varsler søksmål19:34 Alkohol-tragedie rammer Costa Rica – nesten 20 år etter at den rammet Norge19:21 Hunt: Europeisk eskortetjeneste skal sikre trygg ferdsel i Hormuzstredet
Siste nytt
19:27Helse og livsstilHvert år havner 4,5 billioner sigarettsneiper i naturen, nå tror forskere at de skader plantene våre19:11NorgeNorsk familie saksøker Boeing etter flystyrten i Etiopia18:38VerdenSenatet gir grønt lys til Esper som USAs nye forsvarsminister18:27KulturSe og hør Metallica spille «Forelska i lærer'n»!18:27NorgeTre personer hoppet i sjøen da båt begynte å synke i Karmøy18:24VerdenPuerto Rico: Politiet skal granske kontroversielle tekstmeldinger18:23NorgeBåt i ferd med å synke i Åkra i Rogaland – alle tatt opp fra sjøen18:04SportNy etappeseier for Ewan – Kristoff parkert i spurten18:00PengerHydro-hopp på positiv børsdag17:58PolitikkStoltenberg gratulerer Johnson17:43VerdenTo fengslet for tolv branner i Sverige17:19VerdenSkaper frykt: Her er Nord-Koreas nye gigant-ubåt17:15VerdenSkogbrann i samme område som fjorårets katastrofebrann i Hellas17:05VerdenStrømmen begynner å vende tilbake i Venezuela17:03SportWarholm tar over etter Bolt i Puma: – Det er dritkult, jeg kunne ikke vært mer fornøyd16:30NorgeNRK: Riksadvokaten avviser Bertheussens klage på Black Box-henleggelse16:26NorgeKrekar-saken: Sanner endrer instruksen til UDI for å kunne trekke tilbake statsborgerskap16:21NorgeUDI sier at de ikke hadde kjennskap til terroretterforskning i Italia16:12PolitikkForsvarsdepartementet: Norge kontaktet av Storbritannia om eskorteplaner i Persiabukta16:05VerdenFull stopp for torskefisket i Østersjøen16:03NorgeNRK: Svein Jemtland anker ikke dommen på 17 års fengsel til Høyesterett15:59NorgeKvinne skadd i fallulykke ved Lindesnes fyr15:37ReiseSvak krone gjør utenlandsferien dyr for nordmenn15:30NorgeBrudd i fiberkabel rammer 1.500 personer i Mo i Rana15:26NorgeTap for Griezmann i Barcelona-debuten mot Chelsea15:24VerdenStorbrann under kontroll i Portugal14:57VerdenHer fyller paret bensin før drømmereisen – få timer senere var de brutalt drept14:39VerdenRussisk LGBT-aktivist funnet drept14:25VerdenTidligere kinesisk statsminister er død14:23NorgeKlagestorm mot NRK etter Scrabble-vits14:01PolitikkEUs brexit-sjef: – Ser fram til å samarbeide med Johnson13:28NorgeNordmann omkom i trafikkulykke i Thailand13:22NorgeGilbert om luftambulansekrisen: – Uforsvarlig og uholdbar13:21NorgeNRK: PST sier det kan bli aktuelt å opprette saker mot Krekars meddømte13:01NorgeBergensskole stengt etter asbestfunn13:00PolitikkBritisk statssekretær i utdanningsdepartementet trekker seg12:38VerdenChloe (1) falt i døden fra bestefarens hender12:24NorgeFengslingsmøte torsdag for 18-åring som er pågrepet for drapsforsøk i Hellas12:18VerdenBoris Johnson blir ny britisk statsminister11:56NorgeKollegaer hedret brannmann som omkom i trafikkulykke i Kvinesdal11:46PengerBørge ble 2,5 milliarder rikere på én dag11:34VerdenStorbeslag av elfenben og skjelldyr i Singapore11:21VerdenFunnet bak fryseren ti år etter at han forsvant11:13NorgeRekordmange har fått tilbud om studieplass i årets hovedopptak11:10NorgeTrygg Trafikk: – Meningsløst å trimme elsparkesykler11:04VerdenDemokratene vil ha svar fra motvillig Mueller10:50NorgePolitiet frigir navn på omkommet basehopper10:48SportSolskjær tok grep for å bedre United-spillernes form10:22NorgeSykehusene bryter tidsfrister oftere10:09NorgeNorovirus påvist i Madlaleiren10:08PengerAker BP-brønn avdekket opptil 200 millioner fat olje i Nordsjøen09:57NorgeNi uker satt av til straffesak mot voldtektstiltalt kulturprofil09:52NorgeJehovas vitner må betale erstatning til ekskludert medlem09:51VerdenMaria Ressa for retten på Filippinene09:29VerdenNarko-bil med milliard-last krasjet med parkerte politibiler08:42VerdenTrump ønsker raskere utsending av folk uten lovlig opphold08:20VerdenOppfinner skal krysse Den engelske kanal med jetdrevet flygebrett07:48NorgeFakturasvindel på 97 millioner kroner ble til to års soning07:37VerdenJohnson og Hunt venter på resultatet07:00VerdenAper, fisk og trær nærmere utryddelse06:45SportKaggestad tror Bernal vinner Tour de France06:30NorgeWiborg: – 50 prosent sjanse for at Frp går ut av regjering06:25VerdenSør-Korea avfyrte varselskudd mot russisk militærfly06:07SportHenrik Christiansen videre til finalen på 800 meter fri i svømme-VM05:52NorgeSverige mener norsk politihelikopter krenket deres territorium05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:17VerdenStudie: Multiresistent malaria sprer seg i Sørøst-Asia03:40NorgeElsparkesykkel tok fyr i leilighet i Lillestrøm03:28VerdenTony Blair vil ikke bekrefte at han vil stemme på eget parti02:48NorgeFlere organisasjoner vil ha nye utredninger av vindkraft02:27VerdenVenezuela hevder seg utsatt for «elektromagnetisk angrep» etter strømbrudd02:26NorgeNorsk kart til topps i verdensmesterskapet02:03VerdenIrans utenriksminister: – Vi søker ingen konfrontasjon01:51NorgeUtøya-naboer reagerer på minnested – varsler søksmål01:39NorgeRødt og Sp varsler nei til EUs fjerde energipakke01:26NorgeValgekspert: – KrFs situasjon er ­overraskende bra01:17VerdenBudsjettenighet i USA01:03VerdenStudie: Unødvendig for friske å forebygge hjerteinfarkt med aspirin00:37NorgePolitiet: – Avpass farten ved våt veibane23:50VerdenBare gutter og ingen jenter født på tre måneder i 132 indiske byer23:11NorgeKontroll på to kvinner som var savnet etter brann i Sandefjord22:58NorgeAdvokatkontor klager inn Mattilsynet for Landsbruks- og matdepartementet22:51VerdenRicky Martin og hundretusener av demonstranter krever Puerto Rico-guvernørens avgang22:47SportGhayas Zahid lånes ut til Panathinaikos22:43NorgeKvinne fant død hund etterlatt i en konteiner22:10NorgeTre personer pågrepet etter bilran på Minnesund21:49SportVoldtektssaken mot Ronaldo legges vekk21:44NorgeFergen Oslo XI er tilbake i drift etter bryggekrasj21:28NorgeTo fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord21:09PolitikkMoxnes driver stygg politisk kommunikasjon21:05VerdenTre såret av bilbombe på fransk base i Mali20:59NorgeTo personer fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord20:59VerdenMicrosoft med milliardsatsing på kunstig intelligens20:24Verden41 personer omkom i kraftig uvær i India20:23SportReal Madrid er verdens mest verdifulle fotballklubb20:08VerdenMulig varmerekord i Paris denne uken19:39NorgeUtøya-naboer reager på minnested – varsler søksmål19:34VerdenAlkohol-tragedie rammer Costa Rica – nesten 20 år etter at den rammet Norge19:21VerdenHunt: Europeisk eskortetjeneste skal sikre trygg ferdsel i Hormuzstredet
Populært