- Stiller urealistiske UD-krav

Noen ganger må du rett og slett klare deg selv og benytte deg av mulighetene i reiseforsikringen din. FOTO: Colourbox.com
Noen ganger må du rett og slett klare deg selv og benytte deg av mulighetene i reiseforsikringen din. FOTO: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmenn på reise tror at UD kan redde dem ut av de alvorligste situasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når utenlandsreisen byr på uventede problemer, er mange av oss snare med å kontakte UD for hjelp, men det er ikke alltid UD kan hjelpe. Først og fremst fordi mange har forventninger til UD som departementet verken er i stand til eller forpliktet til å oppfylle.

- Vi mottar daglig henvendelser fra publikum som har urealistiske forventninger til den bistand UD kan gi, sier Hanne Melfald, kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, til ABC Nyheter.no.

Les også: Dette angrer vi på etter ferien

Vil ha hjelp til regninger og fengselsfri

Nordmenn vil gjerne ha hjelp til alt fra å ordne flybilletter til å løse betalingsproblemer.

– Noen tror UD kan skaffe dem overnatting eller bestille flybilletter. Andre mener vi skal rykke ut og utstede nødpass søndag kveld når de i siste liten oppdager at passet er borte, sier kommunikasjonsrådgiver Svein Michelsen i Utenriksdepartementet, i en pressemelding fra Europeiske Reiseforsikring.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksstasjonene blir også møtt med forventning om at de skal betale ferierende nordmenns lege- og sykehusregninger. Eller hjelpe arresterte nordmenn ut av fengsel, heter det.

Europeiske reiseforsikring har gjennomført en undersøkelse kalt Reiseundersøkelsen 2012, hvor det kommer fram at unge mennesker har mest tiltro til UD når de er på reise. Jo eldre vi blir, jo mindre blir tilliten til departementet.

Les også: – Idioti å reise til Hellas med masse cash

- Ikke dårlig informasjon

Melfald vil ikke gå med på at UD kommuniserer sin rolle for dårlig til publikum.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Reisende kan finne mye og nyttig informasjon på blant annet www.landsider.no. Der er også brosjyren Reiseklar publisert, hvor man blant annet finner informasjon om hva utenrikstjenesten kan bistå med og hva utenrikstjenesten ikke kan bistå med, sier hun og påpeker at UD arbeider kontinuerlig med å forbedre informasjon som gis til nordmenn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I brosjyren Reiseklar spesifiserer UD at de blant annet ikke kan hjelpe til med anskaffelse av husvære, arbeid eller arbeidstillatelse, betale regninger for hotell, lege eller juridisk bistand, overta syke barn, oversette attester eller følge syke barn eller andre personer tilbake til Norge.

Både Michelsen i Utenriksdepartementet og Forbrukerrådet fremhever nødvendigheten av reiseforsikring. Nå som sommeren har kommet, råder sistnevnte deg til å tenke deg godt om før du drar på reise.

- For sent etterpå

- Jeg skjønner godt at folk ikke har lyst til å tenke på alt som kan gå galt på ferie. – Men det hender jo at idyllen forstyrres av et uhell – og da er det for sent å begynne å tenke på forsikring, sier Ingeborg Flønes, direktør for forbrukerservice i Forbrukerrådet.

Hun anbefaler reisende som ikke vet hvilken forsikringsavtale som er mest gunstig for dem om å besøke finansportalen.no. Her kan du klikke deg inn på en egen kalkulator for reiseforsikring og sammenligne priser og vilkår fra de ulike selskapene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun mener det er viktig å kjenne sine egne behov i forbindelse med reisen - både i utlandet og hjemme.

- Kanskje har du noen hjemme som trenger deg hvis de blir syke? Da bør du velge en forsikring som i så fall gir fri hjemreise. Noen vil også sette pris på en døgnåpen nødtelefon, eller hjelp fra representanter på stedet når ulykken er ute, sier Flønes.

Her kan du lese UDs brosjyre Reiseklar (PDF).

Les også:

Norske turister får psykiatrihjelp i utlandet

Nordmann fikk sykehusregning på 900.000 i USA

Slik unngår du feriemage

Les flere reisesaker

Les flere nyheter