Eurokrisens offer:Norsk kvinne mistet 756.000 etter at spansk bank gikk overende

FORTVILET: Maria Jenssen er fortvilet over at alle sparepengene er borte. Foto: Terje Aspdahl (Vikingposten)
FORTVILET: Maria Jenssen er fortvilet over at alle sparepengene er borte. Foto: Terje Aspdahl (Vikingposten)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Maria Jenssen trodde hun plasserte pengene sine på en sparekonto med god avkastning. Nå råder forbrukerøkonom nordmenn til å være forsiktige med pengene sine i utlandet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I fjor ble Maria Jenssen oppfordret av en rådgiver i CAM-banken på Orihuela Costa i Spania til å sette inn 100.000 euro, drøyt 756.000 kroner, på en sparekonto.

Jenssen ble lovet opp til syv prosent avkastning på sparepengene, og tok det «gode rådet».

Pengene Jenssen satte på sparekonto, tror hun banken har brukt til å kjøpe obligasjoner.

Det var Vikingposten som først fortalte om saken .

Nå har CAM-banken gått overende og blitt overtatt av Banko Sabadell. Jenssens sparepenger er låst i banken, og hun vet ikke om hun noensinne får de tilbake.

– Jeg trodde jeg skulle få utbetalt avkastningen fra sparekontoen hver tredje måned. Her om dagen, da jeg skulle sjekke saldoen, så jeg at det sto null kroner, sier hun til ABC Nyheter og legger til:

– Jeg er fortvilet, forbanna og sint. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre.

Kvinnen har kun en liten uføretrygd fra Norge å leve på, som ikke en gang rekker til faste utgifter.

Les også: Unngå økonomisk bakrus etter sommeren

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hjemme best

MANER TIL FORSIKTIGHET: Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. Foto: DNB. MANER TIL FORSIKTIGHET: Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. Foto: DNB.

Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB og programleder i Luksusfellen, mener gjennomsnittspensjonisten og de med lite midler ikke bør ta for store risikoer med sparepengenene - spesielt ikke i utlandet.

– Jeg ville ha vært litt mer skeptisk i utlandet enn hjemme. Det gjelder å ikke å inngå noen avtaler før du har lest igjennom alle papirene, og gjerne konferert med noen du kjenner som jobber i bank, sier Sandmæl og legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Man bør være ekstra forsiktig når man plasserer pengene i alt annet enn innskudd. Obligasjoner og andre produkter er risikofylte da de ikke er med i noen form for sikringsfond.

Det er varierende hvor risikofylt det er å plassere penger i obligasjoner. Norske statsobligasjoner er regnet som rimelig trygt, men som hovedregel bør man kunne tåle et tap om man investerer i stedet for å plassere pengene i banken, understreker Sandmæl.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Derfor setter ikke Norges Bank opp renten

Sjekk om sikringen

Sandmæl oppfordrer alle som vurderer å plassere sparepengene sine i utenlandske banker å sjekke opp sikringsordningen på forhånd.

– I Norge er du dekket av Sikringsfondet for inntil to millioner kroner, for hver plassering. Det er så å si den beste ordningen i verden. Flere andre europeiske banker har sikringsfond. Skal man plassere innskudd i en utenlansk bank bør man sjekke om den er medlem i et sikringsfond, og hvor bra det aktuelle sikringsfondet er, sier hun.

Les også: Du blir flådd hvis du kjøper valuta på Gardermoen

Les mer om reise

Les mer om økonomi

Les flere nyheter