Lettet over å kunne komme til Norge

RISIKERTE Å GÅ TIL ØSTERSJØEN: Cruiseskipet «Sebourn Sojourn» er ett av fire skip som la til kai i Stavanger torsdag. Foto: «Seabourn»
RISIKERTE Å GÅ TIL ØSTERSJØEN: Cruiseskipet «Sebourn Sojourn» er ett av fire skip som la til kai i Stavanger torsdag. Foto: «Seabourn»

Hadde ikke losstreiken blitt avblåst, ville 8.000 cruisepassasjerer blitt nødt til å dra et annet sted enn Stavanger. Staff Captain på «Seabourn Sojourn», Sigurd Darbakk, puster lettet ut.

Torsdag la fire store cruiseskip til kai i Stavanger, og 8.000 cruisegjester inntok ifølge tv2.no oljebyen. Hadde ikke losstreiken blitt avblåst, ville ikke skipene hatt mulighet til å komme til Norge i det hele tatt.

Staff Captain (overstyrmann, red. anm) på «Seabourn Sojourn», Sigurd Darbakk, sier til ABC Nyheter at skipsledelsen har fulgt streiken tett den siste tiden.

Les også: Siste streiken i offentlig sektor avsluttet

– Vi har holdt kontakt med agenten daglig. Hvis ikke streiken hadde blitt avblåst, måtte vi ha gått en annen plass. Backup-planen var Østersjøen, men da hadde nok ikke gjestene blitt helt fornøyde, sier Darbakk.

«Sebourn Sojourn» er et cruiseskip i ultraluksussegmentet. Skipet tar opptil 450 gjester, og har nesten en ansatt per gjest.

Skryter av Norge

Store deler av ledelsen om bord i «Sojourn» er norske, og Darbakk pleier ofte å skryte av de norske fjordene når han spiser middag med gjestene. Derfor var det en ekstra lettelse når streiken ble avblåst.

NORSK: Sigurd Darbakk skryter alltid av Norge til sine gjester, og var derfor svært glad for å kunne legge til kai i Norge. Foto: PrivatNORSK: Sigurd Darbakk skryter alltid av Norge til sine gjester, og var derfor svært glad for å kunne legge til kai i Norge. Foto: Privat

– De fleste gjestene har gledet seg masse til å se de norske fjordene og resten av landet. Jeg snakket med et par som hadde vært i land i Stavanger og de var kjempefornøyde, sier Darbakk.

Les også: Disse turistene bruker minst i Norge

Hadde ikke losstreiken blitt avbrutt, ville gjestene fått et brev fra rederiet med en beklagelse om at de ikke fikk se Norge - i hvert fall ikke denne gangen.

– Vi ventet med å gi gjestene beskjed til vi var helt sikre på at vi kunne komme til Norge, selv om vi hadde en liten feeling på hva som kunne skje. De visste jo at det var en mulighet for at de ikke gikk, sier Darbakk.

Les også: Oslo er ikke dyrest for turister

Har alltid en plan-B

Darbakk understreker imidlertid at det ikke ville ha vært første gang «Sojourn» måtte gå et annet sted en planlagt.

– Vi er avhengige av forhold vi ikke kan kontrollere til enhver tid. Noen ganger tillater ikke været at vi legger til kai, andre ganger må vi gå til andre plasser enn planlagt på grunn av demonstrasjoner. Derfor har vi alltid en god, solid backup-plan, sier Staff Captain Sigurd Darbakk.

Les også: Her må du snart ut med turistskatt

Her kan du lese alt om streiken

Les flere nyheter om reise


Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden