Smak deg gjennom Barcelona

TRADISJON FOR NYSKAPNING: Østers og svinekinn slik du aldri har sett det presentert før. Chef og innehaver av Alkimia, Jordi Vilà, legger siste hånd på verket. (FOTO: Fran Fernández)

Barcelona er byen der både arkitektene og kokkene får frie tøyler. Du blir like overrasket over det du får på tallerkenen, som av de fabelaktige byggverkene.

Gode spisesteder

Alkimia: Restauranten er minimalistisk, men sofistikert innredet. Fjortenretters menyer til cirka 80 euro. Én Michelin-stjerne. (Carrer Indústria 79, www.alkimia.cat)

Abac: To Michelin-stjerner har chef Xaver Peillicer fått for sin elegante restaurant. Stive priser, også etter norsk standard, men gå for en «menú del día» (Avinguda Tibidabo 1, www.abacbarcelona.com)

Santa: Omfattende lunsjmeny (cirka klokken 13– 16) fra rundt 17 euro. Innehaverens andre restaurant, Santa Maria, er røffere. (Avinguda Meridiana 2, www.santamania.biz)

Fishop: Sprellfersk fisk står i sentrum i dette etablissementet, som er både en fiskeforretning og en restaurant. Ta med mat og vin hjem, eller spis på stedet. Høy

Kjendisfaktor. (Passeig de Gràcia, 54, www.grupofishop.com)

Pastelería Hofmann: Suffleer, trøfler og lekre kaker i like lekkert lokale ved Santa María del Mar-kirken. (Calle Flassaders 44, www.hofmann-bcn.com)

Tapas:

Bilbao Berria : Fantastiske munnfuller på spyd. Trendy klientell, men beliggenheten rett ved bykatedralen gjør at det også er mange turister i lokalet. Lave priser. (Plaça Nova 3, www.bilbaoberria.com)

La Bombeta: Erketradisjonell og kjempegod hjemmelaget mat i lite lokale i Barceloneta nær stranden. Stedet er berømt for sine frityrstekte bombas (fisk- og potetboller). Ingen bordbestilling og lang kø som vertene forsøker å holde orden i (Calle Maquinista 4).

Xampanyet: Livlig hull i veggen-sted, vis-à-vis Picasso-museet i Born. Spesialist på ansjos og cider. Herlig sted for lunsj. Høy stemning på kveldstid. (Carrer Montcada 22).

Ferran Adriàs Barcelona

Den verdensberømte kokken har to nye steder i Barcelona, 41° og Tickets bar, som ligger vegg-i-vegg. I cocktailbaren 41° viderefører han sin eksperimentelle linje og serverer tapa med champagne og cocktails. Prisen er høy, og du må bestille bord måneder i forveien. Tickets serverer høykvalitetstapas i et lokale som er like overraskende som maten. God fornøyelse! (Avinguda Paral. lel 164, www.41grados.es og www.ticketsbar.es)

(UNDERSAK 3) Kjøp med deg maten hjem

Alimentacio Forcada: Sherry, cava eller Rioja? Ansjos, skinke, ost eller nøtter? Denne butikken, som slo opp dørene for 135 år siden, har flotte varer til en overkommelig pris. (Mallorca 246, www.jordiforcada.com)

Mercat Santa Caterina: Hver bydel har egne markeder, og det mest berømte er Boquería på Las Ramblas. Men prøv gjerne noe nytt, for eksempel Santa Caterina som ble renovert for få år siden. Under det kuperte, gule taket selges pata negra fra Guijuelo, oster, fisk, skalldyr, kaker og godis. Blir du sulten, finnes det flere steder å spise (Av. Francesc Cambó 16, www.mercatsantacaterina.net)

Vincon: Siste skrik i kjøkkenutstyr får du i denne forretningen som ser ut til å være hentet fra en film av den spanske regissøren Pedro Almodóvar (Passeig de Gràcia 96, www.vincon.com)

BARCELONA, SPANIA: – Katalanerne har en kultur for gastronomi, og er mer kreative enn folk i resten av landet, påstår Paco Guzmans, innehaver av restauranten Santa Maria.

Da Barcelonas tekstilindustri vokste seg stor rundt 1900-tallet, viste man verden sin sans for stil og nyskapning. Opp langs avenyene lot industrimagnater som Eusebi Güell fantastiske arkitekter – som Antoni Gaudí – få uttrykke sin kreativitet. Ingenting er forandret, også i dag får arkitektene lov til å boltre seg. Sånn er det også på byens mange kjøkkener. Til tross for økonomisk krise går restaurantene så det suser. Det var derfor Guzman valgte seg Barcelona da bedriften han jobbet i gikk konkurs for mange år siden, og han måtte flytte fra hjembygda.

– Her går det an å drive restaurant.

Tradisjon og innovasjon

Catalonia i det nordøstlige Spania består av ville fjell og heier, åkrer, skog og en lang kyststripe. Det kommer til uttrykk i kosten. «Mar y muntanya» kalles tradisjonen, det betyr at det kommer råvarer fra både fjell og hav på tallerkenene. Fisk fylt med spekeskinke, og tapa av kjøttboller og blekksprut, er typisk. Men hånd i hånd med tradisjonen eksperimenterer chefene med råvarene. Guzman serverer både klassiske retter og de reneste spillopper – som roquefort-is til salaten.

– Det skal være som en dressing, bare friskere, sier han. – Jeg lager eklektisk samtidsmat.

Selv har han ingen Michelin-stjerner, men hele 22 restauranter i Barcelona har stjerner i den prestisjefylte Guide Michelin. En av dem er Alkimia, som ligger ved katedralen Sagrada Familia.

– Jeg jobber med teksturer og lave temperaturer, sier innehaver Jordi Vilà.

Les også: Her legger norske turister igjen mest penger

Vilà er en av representantene for den såkalte nye katalanske bølgen, der Ferran Adrià regnes som den fremste. Adrià er innehaver av El Bulli som ble regnet som verdens beste restaurant inntil han nylig stengte den.

– Barcelona er nyskapende fordi vi har en kultur som handler om at vi ønsker å forandre ting, sier Vilà.

Han serverer kun en fjortenretters smaksmeny. Her bruker han essensen i mar y muntanya-tradisjonen, men presser den til det ytterste. Retten han er mest stolt av, er marinerte østers og glaserte svinekinn. Om det er dyrt å spise seg gjennom en fjortenretters? Regn med 80 euro per person pluss vin.

God mat dagen lang

Du behøver ikke å besøke stjernespekkede restauranter for å spise godt. Allerede om morgenen slipper konditoriene ut sine kaloristenkede dufter, og da er det bare å svinge innom for kaffe og et syndig frokostbakverk.

På formiddagen tar katalanerne en sandwich. Rundt ett starter siestaen og rushtiden på restaurantene. Det er vanlig å spise en treretters, og mange steder har en prisgunstig «menú del día» (dagens meny), der du kan velge mellom noen retter på hver etappe. Vin er ofte inkludert. Frykt ikke restauranter som ikke ser fasjonable ut. Små familiedrevne restauranter kan ha super mat – er det fullt i lokalet, vil maten være bra. Husk at restaurantene avslutter rundt 15.30, etter den tid er det umulig å få et anstendig måltid før kvelden kommer.

Les også: Disse flyselskapene får flest klager

Sent på ettermiddag får barn og bestemødre et mellommåltid, og da klirrer det igjen i porselenet på byens konditorier. Rundt ni starter kveldsskiftet på restaurantene. Da er dagens meny fjernet, og du kan velge à la carte.

Baskiske spyd

Mellom måltidene dytter folk i seg tapas. Mange nordmenn er bevandret i spanske tapas, men de egentlige verdensmesterne i denne grenen er baskerne. Deres tapas kalles pintxos (spyd). På de små «tannpirkerne» fester de små smaksrike kunstverk – for eksempel friske, salte ansjos med chili, som hos den populære Bilbao Berria rett ved Barcelonas middelalderkatedral.

– Pintxo er en kombinasjon av to eller flere råvarer festet på et spyd. Du kan spise pintxoen uten bestikk. Vi mener at den står for både tradisjon og innovasjon. Med globaliseringen får vi nye smaker, dufter og teknikker som åpner en hel ny verden av kreativitet. Å spise pinxto skal være en morsom sansereise, sier eierne av Bilbao Berria på sitt nettsted.

Les også: En oase for kunstelskere

Hvis du er bekymret for vekten din, kan du være glad det alltid skjer noe nytt i Barcelona. De siste årene har politikerne bygget om byen til fordel for fotgjengerne. Guideselskapene bytter nå ut bussene og tar overmette turister ut på sykkel eller rollerblades. Og etter en tur på hjul er du selvsagt klar for et nytt, overraskende måltid.

Les mer om reise

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden