Flere leier hytter i utlandet

Vil ha hytteferie i Kroatia og Spania

FAVORITT: Nordmenn som leier feriehus i utlandet velger stadig oftere å reise til Kroatia. (Foto: Novasol)
FAVORITT: Nordmenn som leier feriehus i utlandet velger stadig oftere å reise til Kroatia. (Foto: Novasol)

Stadig flere nordmenn tar sommerferien i leid hytte utenlands, viser nye tall. Fra i fjor til i år er økningen ti prosent.

– Veksten har vært høy over flere år, så dette er blitt en tydelig trend i det norske feriemønsteret, sier Espen Hjulstad, leder for Novasol i Norge i en pressemelding.

Han tror muligheten til å variere mellom ulike reisemål kombinert med stor frihet og god anledning til å være privat, er viktige drivkrefter for denne utviklingen.

I 2011 leide om lag 40 000 nordmenn hytte gjennom Novasol, som er Europas største utleier av ferieboliger. Anslagene for i år ligger tett opp under 45 000. De aller fleste av dem tar hytteferien utenlands.

Danmark er førstevalget, med en andel på rundt 50 prosent, mens Kroatia og Spania er de klareste vekstvinnerne.

LES OGSÅ: Fant boligdrømmen i Albania

Flere til Kroatia

– Kroatia står nå for nesten ti prosent av bestillingene. Her er standarden ofte svært god, for mange av eierne har oppgradert med basseng, boblebad og lekeplass for barn. Dessuten får stadig flere nordmenn øynene opp for alt landet har å by på når det gjelder god mat og vin, sier Hjulstad.

Split, med Makarska-rivieraen og øya Brac, samt Istria-halvøya med Banjole, er populære områder. Også bestillingene til Dubrovnik øker.

I Spania er Costa del Sol, Costa Blanca og Mallorca topp tre. Blant nordmenn som leier feriehus utenlands, deler for øyeblikket Spania tredjeplassen på popularitetstoppen med Sverige. Hver av landene står for syv prosent av bestillingene.

– Sverige ligger an til en pen vekst i år. De fleste bestillingene går til Bohuslän, med Värmland og Dalsland som nummer to. Men interessen øker også for områdene Halland og Småland.

LES OGSÅ: Eventyrlige Georgia

Sverige populært

Denne veksten gjenspeiler en generelt høy interesse blant nordmenn for å feriere i Sverige, mener Thomas Johansson, Norgessjef for turistorganisasjonen VisitSweden.

– Antall gjestedøgn har økt jevnt og trutt den siste tiårsperioden og ligger nå på rundt 3,3 millioner. For nordmenn er Sverige klart i tet som turistland, så det er naturlig at dette setter spor også i markedet for hytteutleie, sier Johansson.

Nordmenn oppdager dessuten stadig større deler av nabolandet, ifølge oversikter fra VisitSweden.

– De reiser lenger inn i Sverige og til stadig flere steder. Det synes vi er flott. Samtidig er det gledelig når undersøkelser viser at blant de ting dere liker godt ved landet vårt, kommer faktisk vi svensker høyt opp på listen. Nordmenn synes svensker er hyggelige og gir bra service.

LES OGSÅ: En oase for kunstelskere på Mallorca

Newswire (NW) er et oppdragsfinansiert nyhetsbyrå.

Les flere reisesaker i ABC Nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden