Meny

En oase for kunstelskere

På innsiden av Centro Cultural Andratx ligger en fredelig patio med palmer og fontener (Foto: Ida Svingen Mo).
Gjemt bort i Tramuntana-fjellene på Mallorcas vestkyst ligger Centro Cultural Andratx (CCA), en kunstperle av internasjonal rang.

MALLORCA (ABC NYHETER) I en irrgrønn dal med palmer og appelsintrær ligger Centro Cultural Andratx (CCA) skjult under Tramuntanas fjellhyller. Det store komplekset er bygd i tradisjonell mallorkinsk stil med sandfarget naturstein og en patio i midten av bygningen.

Det danske galleriekteparet Jacob og Patricia Asbæk åpnet i 2001 dørene til det visjonære kultursenteret, som huser både et galleri, en kunsthall, kafé, bibliotek og butikk, samt flere kunststudioer.

Les også: - Det er idioti å reise til Hellas med masse cash

De siste elleve årene har høyprofilerte kunstnere som Elmgreen & Dragset, Martin Paar, Jonathan Meese, Cindy Sherman og Yoko One utstilt sine verker i lokalene utenfor byen Andratx, en halvtimes kjøretur fra Palma de Mallorca.

Ifølge kunstbibelen «Contemporary Europe Art Guide» er CCA ett av Spanias mest spennende steder for nyskapende og radikal samtidskunst.

Donerer kunstverk

Allikevel er kunstoasen i Andratx fremdeles litt av en underdog på Mallorca. -Vi har holdt en lav profil og for det meste henvendt oss til kunstere og samlere. Det er viktig for oss at CCA skal fungere som et refuge for kunstnere som kommer hit for å arbeide, sier Patricia Asbæk til ABC Nyheter.

Kunstnere kan søke om å få plass i ett av senterets fire studioer i en periode på tre til seks uker. Tilsammen har over 600 kunstnere fra hele verden bodd og jobbet på CCA siden åpningen i 2001.

Les også: Fant boligdrømmen i Albania

Når arbeidsoppholdet er over står de fritt til å donere et verk til det private danskdrevne senteret. Disse blir senere utstilt og på den måten får publikum muligheten til å se verkene som blir skapt i de vakre naturomgivelsene utenfor Andratx.

Vanlige besøkende kan også sjekke inn blant kunsten. CCA leier ut leiligheter til de som ønsker å tilbringe mer enn bare én dag i Tramuntana-fjellene.  

Kjent i København

I København er Jacob og Patricia Asbæk et kjent navn i kunstkretser. Helt siden 1975 har de drevet Galerie Asbæk ved Kongens Nytorv, hvor flere av Danmarks mest kjente kunstnere har vært representert. Nå har sønnen Martin Asbæk tatt over mesteparten av galleridriften, mens ekteparet ønsker å bruke mer tid på Mallorca.

-Drømmen min er at vi skal spille en vesentlig rolle i kunstverdenens elitedivisjon, forteller Patricia Asbæk om CCA.

Les også: Så vakkert at du kan svime av

-Vi holder et høyt internasjonalt nivå og jeg elsker å finne og stille ut unge spennende kunstnere. Det er det jeg lever for, sier 67-åringen.

CCA tar i mot 25. 000 besøkende i året og Patricia Asbæk legger ikke skjul på at det godt kan bli flere. Men størrelsen tatt i betraktning hører de allerede hjemme i elitedivisjonen.  Med sine 4000 kvadratmeter er bygningen en av de største for samtidskunst i Europa.

Kunst fra Mallorca

I senterets kunsthall organiseres tre til fire internasjonale utstillinger hvert år. Frem til 23. september henger «Collaborations & Interventions», kuratert av berlinbaserte Friederike Nymphius, på veggene i Andratx.

Utstillingen tar for seg ulike kunstneriske samarbeid og viser blant annet verk av Rodney Graham, Gregor Hildebrandt og Elmgreen & Dragset.

I galleriets lokaler utstilles derimot kunstverk som Patricia Asbæk har brukt flere år på å samle og som er til salgs. Her kan man blant annet beundre bilder av den legendariske pop art-kunstneren Peter Blake – som laget coveret til The Beatles' Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band - og den fremadstormende Rachel Howard, Damien Hirsts tidligere assistent.

For de som interesser seg for lokal kunst har CCA et eget rom spesielt dedikert til kunstnere med balearisk tilknytning, kalt Espai.

Et bibliotek med kunstlitteratur, en butikk og et eget rom til barn, hvor de kan utfolde seg med blanke ark og fargestifter, står også åpent for de som tar turen til den bortgjemte kunstperlen.

Les mer om reise på ABC Nyheter

Les flere nyheter fra ABC nyheter

Reise
Populært