Meny

Fotballfeber i øst

SUPPORTERE: Det nye praktstadionet i Warszawa har allerede blitt et turistmål. Disse tilreisende supporterne heier på Polen, men skal følge EM fra England, der de for tiden er bosatt. (FOTO: Carl Martin Nordby)

Det nærmer seg sommerens fotball-EM i Polen og Ukraina. De første turistene har allerede innfunnet seg.

EURO 2012
Spilles i Polen og Ukraina fra 8. juni til 1. juli.

* Gruppe A: Polen, Hellas, Russland, Tsjekkia.

* Gruppe B: Nederland, Danmark, Tyskland, Portugal.

* Gruppe C: Spania, Italia, Irland, Kroatia.

* Gruppe D: Ukraina, Sverige, Frankrike, England.

Kritikk mot Ukraina

Flere er kritiske til respekten for de demokratiske frihetsprinsippene i Ukraina. Tidligere president Julia Timosjenko er fengslet og skal angivelig ha blitt mishandlet i fengselet.

Timosjenko ble i fjor dømt til sju års fengsel for maktmisbruk, og ankesaken ble i mai utsatt til 26. juni. I midten av mai ble Timosjenko overført fra fengsel til sykehus for behandling av kroniske ryggsmerter.

EU og USA ser på dommen mot Timosjenko som et ledd i politisk forfølgelse av eksstatsministeren.

Nysgjerrige tilskuere strekker hals og ser mot Warszawas nye stolthet og Polens nasjonalarena, Stadion Narodowy. Men i dag kommer besøkende kun fram til gjerdet. Innenfor ligger anlegget der sommerens fotball-EM blåses i gang 8. juni.

– Nå gjøres de siste forberedelsene, og det skal øves til åpningsseremonien. Det som skjer der inne nå er svært hemmelig, sier pressesjef Juliusz Gluski i UEFA EURO 2012 Polen.

Nytt gress

Som én av totalt åtte byer i vertslandene Polen og Ukraina, er Warszawa i ferd med å gjøre seg klar til å ta imot horder av ivrige fotballsupportere. Gluskis mobiltelefon ringer stadig, og det er tydelig at det ennå er ting som må ordnes. Men alt skal være på stell når fløyta går, bedyrer Gluski.

– I dag legges det nytt gress. Vi kan være så vellykkede arrangører vi bare vil, men det er uansett gresset som er det viktigste. Det er gresset millioner av TV-seere kommer til å studere, sier Gluski og peker mot det røde og hvite stadionbygget som kan ses fra så mange steder i den polske hovedstaden.

– Snart er byen pyntet med dekorasjoner og bannere med EM-logoer. Men den virkelige fotballfeberen kommer med supporterne, fortsetter Gluski.

De fleste billettene er revet bort, men kampene og stemningen skal kunne oppleves også fra TV-skjermene i byens barer, puber og restauranter.

Les også: Toppløs protest mot fotball-EM

Forhåpninger

To kompiser holder polske supporterskjerf høyt i været mens de blir fotografert av en tredjemann foran Stadion Narodowy.

– Vi er hjemme på ferie nå, men må tilbake på jobb i England, der vi bor. Vi får ikke med oss noen kamper her, men skal definitivt følge kampene på TV, sier polske Marcin og Mariusz før de farter videre.

Verken Polen eller Ukraina forventes å klatre langt opp på resultatlistene i EM, men pressesjef Gluski har forhåpninger om å få se hjemlandet inn i cupspillet. Norge kom seg aldri til sommerens EM, men både Danmark og Sverige er med og forsvarer Nordens ære. God fotball kommer det uansett til å bli i løpet av de drøye tre ukene fotballfesten varer, fram til finalen i Ukrainas hovedstad Kiev den 1. juli.

– Det er første gang vi er verter for et arrangement av denne størrelsen. Men jeg tror det blir en fantastisk turnering og starten på en prosess der stor fotball trekkes østover, sier Gluski.

Les også: Pupp mot fotball

Kritiske

I tillegg til i vertslandenes hovedsteder blir det spilt EM-kamper i Kharkiv, Donetsk og Lviv i Ukraina, og Poznan, Gdansk og Wroclaw i Polen.

I forkant av turneringen har behandlingen av den fengslede opposisjonslederen Julia Timosjenko skapt internasjonal bekymring for den politiske situasjonen i Ukraina. En rekke europeiske ledere har vurdert å boikotte den ukrainske delen av turneringen.

EURO 2012 ser ikke at en boikott av kampene i Ukraina skulle ha noe for seg, forteller Gluski.

– Og fotballbegivenheten er arrangert av UEFA, ikke av politikere. Sport bør alltid holdes atskilt fra politikk, sier han.

Når vi besøker Warszawa i midten av mai, har EMs hovedsponsorer begynt å prege byen med fotballrelaterte reklamer, og det offisielle samlingsstedet for supporterne reiser seg på paradeplassen i sentrum. Landets høyeste bygg, Kultur- og vitenskapspalasset, huser en godt timet fotballutstilling.

– Vi håper at mange kommer hit for første gang og ser hva byene har å tilby. Forhåpentligvis tar de med seg familien og kommer tilbake senere, sier Gluski.

Les også: Støre om EM-boikott: - Ikke et egnet virkemiddel


Les mer om reise i ABC Nyheter

- Det er idioti å reise til Hellas med masse cash

Slik finner du billige flybilletter

Her der det best å sitte i flyet

- Den råeste av sommerfestivalene

Sommerens feriefavoritter

Nå vil vi på luksus-camping

Her er de nye attraksjonene

Slik velger du riktig gresk øy

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært