Meny

Slik kommer du på Internett i ferien

PÅ NETT: Det er mange veier til mobilt bredbånd i ferien, velg den som passer deg best. Foto: Lyd & Bilde

Slik kommer du og familien ut på nettet når dere er på reise.

I dag forventer vi å nesten alltid kunne koble oss opp på nettet. Mamma sjekker været, pappa følger med på nyhetene, sønnen sjekker sportsresultatene og datteren må på Facebook. Sitter man på toget eller i bilen, holder det som oftest bra å gjøre dette på mobiltelefonen.

Men når man kommer fram til hytta eller hotellet, og de bærbare datamaskinene eller nettbrettene dukker opp fra bagasjen, hva gjør man da? Her er fem forskjellige måter å få mobilt bredbånd på i ulike situasjoner.

1. Enkel Internett for laptopen

Er man mange som deler på en laptop, er det kanskje enklest at det er laptopen som har en egen internettoppkobling. Da er den smidigste løsningen å skaffe en USB-dongel som kan være plugget til, samme hvem som benytter maskinen. Barna kan også låne den til sine datamaskiner dersom de ikke har billige internettoppkoblinger til sine mobiler, eller dersom de synes det er for vanskelig å koble opp dataen til mobilen. Det kan dessuten være en enkel måte å få opp hastigheten til 4G uten å behøve kjøpe ny mobil.

2. Mobilens eget Internett

En gammel, hederlig løsning er ganske enkelt å benytte en ledning fra datamaskinen til mobiltelefonen og installere den som et «modem». Det har fungert i årevis, lenge før vi fikk smartmobiler, og til og med før mobilene selv hadde nettlesere verdt navnet. Har man en Android-mobil, går man inn på «Internettdeling» og slår på «USB-internettdeling». På iPhone gjøres dette under rubrikken «Internettdeling/Delt internett» i innstillingene.

Les også: Finn billige flybilletter på nett

3. Trådløs mobiloppkobling

En moderne måte å bruke mobilens internettoppkobling på, er å ikke bruke noen ledning i det hele tatt. Man slår på «Internettdeling» på sin smartmobil og kobler den deretter til datamaskinen via Bluetooth. Vips så er man ute på nettet fra dataen. Meget smidig. På Apple-enheter gjøres dette via «Internettdeling/Delt Internett» under innstillinger. På Android-mobiler holder det som oftest å koble til via Bluetooth for å komme ut på nettet.

4. Trådløst for mange

Mange moderne smartmobiler tillater internettdeling via wi-fi. Man slår på «Internettdeling/Delt Internett» som det heter i iOS, eller «Portable wi-fi-hotspot» som det heter i Android. Så logger man seg på sitt personlige nettverk med brukernavn og passord. Fra datamaskinen eller nettbrettet er det deretter bare å koble til som om det var et hvilket som helst trådløst nettverk. Fordelen er at mange kan benytte oppkoblingen samtidig, selv om det så klart går langsommere jo flere man er.

Les også: Her er fremtidens telefon

5. Proffløsningen

Med en portabel trådløs ruter slipper du å trikse med mobiltelefoner. Den får sin oppkobling ved at man setter inn et sim-kort, gjerne med ubegrenset bruk av datatrafikk. De fleste kan kjøres på batteri og deler deretter oppkoblingen via wi-fi til alle datamaskinene. Noen fungerer også mer stasjonært, med Ethernet-porter om man vil benytte ledning, og kan kobles inn på bredbånd om det finnes tilgjengelig. En universell løsning for alltid å kunne koble til nettet på best mulig måte, helt enkelt.

- Det er idioti å reise til Hellas med masse cash

Sommerens feriefavoritter

Her er de nye attraksjonene

Slik velger du riktig gresk øy

Les mer om reise i ABC Nyheter

Slik fraktes tv-bildene hjem i stua

Nye smarttelefoner og kaker til iPhone

Brettet som gir deg både i pose og sekk

Les mer om teknologi i ABC Nyheter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært