Guide til badebyen Drøbak

Derfor bør du besøke Drøbak i sommer

Togfører Johansen er en ekte tryllekustner som går under navnet Eddy Marvin.

Drøbak har mye å tilby de besøkende, med festivaler både for barn og voksne. Bli med på rundtur med Tøffetoget.

Mer om Drøbak

Hvor: Drøbak, 35 km fra Oslo

Båt eller buss fra Oslo til Drøbak:

Båt: fra Aker Brygge

Buss: Rute 541/542 fra Jernbanetorget 2 ganger i timen (www.trafikanten.no)

Med egen båt : sjekk www.drobak-baatforening.com eller oscarsborggjestehavn.no

Dette skjer i sommer:

Korfestival på Oscarsborg 9. juni

Oscarsborg akustiske festival: 6. - 7. juli, med blant andre Jan Eggum og Thomas Dybdahl. Sjekk programmet her

Familiemarked lørdag 27. juli med barneleker, Espen Olafsen (aka Will-i-røret).

Egedes Tivoli på molo-b 27. og 28. juli.

Drøbak Havneblues: 27. og 28. juli, med blant andre Reidar Larsen og Texas Twisters.

Sjekk hele programmet her

Drøbak Barnefestival: I badeparken 16. september. Det blir undeholdning, konkurranser og musikk.

Rundturer med Tøffe-toget: Toget går hver lørdag og søndag fram til 25. juni. Deretter går toget daglig til 31. juli og så hver helg til slutten av august.

Priser: Voksne kr. 50,-. Barn kr. 30,-. Familiebillett 100,- Sesongkort kr. 500,- (inntil 2 voksne og 2 barn).

Verdt å besøke:

Drøbak akvarium www.drobakakvarium.no (koster 40 kroner for voksne og 15 for barn)

Tregaardens Julehus www.julehus.no

Dukkehuset Kirkegata 10 (tlf. 64935970)

Drøbak Golfklubb www.drobakgolf.no

Oscarsborg Hotell & Spa www.oscarsborghotel.no

DRØBAK, AKERSHUS (ABC NYHETER) Det går så det suser for Tøffetoget i Drøbak som i fjor tøffet 12.000 store og små gjennom byen med en 1600 folkevognmotor. Tøffetoget, som startet i 2007, har blitt en strålende geskjeft for eier og togfører, Eddy Marvin Johansen. Han er også primusmotor i Drøbak Barnefestival. (Se faktaboks.)

«Kan vi?» Et barn ser bedende på sin far. I toget sitter allerede fire små med redningsvester på, en koloni pensjonister, noen turister og lokale familier med klippekort.

Snart er det smekkfullt, togfører Johansen instruerer om togvett og den lille hvite italieneren med en hale av vogner setter ut på sin 20-minutters runde med stopp ved Akvariet for de som vil av.

– Hver lørdag i juli henter vi folk fra Seiersten gratisparkering, sier togfører Johansen, som egentlig ikke er togfører, men tryllekunstneren Eddy Marvin.

Hentingen av besøkende til byen sparer de smale Drøbaksgatene for rundt 60 sirkulerende biler når toget tøffer hver halvtime fra 12.00 til 17.00.

- Som Kardemomme by

Utenfor Julehuset er det marked med gammelt porselen, kobber, tovede tøfler fra Nepal, smykker, nips, møbler og klær.

På hjørnet der de serverer sinna reker, er det knapt en stol å oppdrive.

Jeg tar plass i førerhuset ved siden av Johansen som nettopp har overbevist noen turister med barn om at sportsvogna står trygt parkert på gresset til toget er tilbake.

– Jeg tenker meg Drøbak som Kardemomme by, sier han mens toget beveger seg gjennom Storgaten, forbi Reenskaug Hotell og ned mot Akvarium og Lutefiskmuseet etter noen uimotståelige piruetter på brygga.

Folk vinker, en mann på fortauet trekker i den imaginære fløyta og en gutt på rundt 7-8 år får tallerkenblikk når vi passerer.

Under panseret brummer en folkevognmotor som både har vært i Halden og Sverige før det havnet på et oppslag på Svinesund.

Tre yppige havfruer

I Havnegata ligger båtene til kai og vugger mens de tre yppige havfruene, skapt av Reidar Finsrud, slår Københavns ene ned i fiskehalen.

Duften av sjømat kommer fra Skipperstuen der toget svinger opp Kroketønna, kriker seg forbi dumpa med kumlokk og er snart forbi Lille Bille med barneklær og Dukkehuset som i Kirkegata 10 har dukkeklær og dukkeverksted i tillegg til stearinlys støpt på Oscarsborg festning.

Jeg vet ikke hvorfor, men jeg får en Skomaker Andersen-følelse som ikke slipper, kanskje Drøbak er sunt for sjelen.

Drøbak har en lang historie med dukkeverksted ettersom Ingeborg Lane, som døde to måneder før hun skulle fylle 100 år, startet «Den norske Dukkefabrikk» i badeparken etter krigen. Ingeborg Lane tok med seg gallionsfiguren på huset sitt da hun flyttet til England i 1963, men sendte den senere tilbake til Drøbak der den nå henger i havna som en lykkeamulett. Det er ikke overraskende at det var hun som gav Finsrud oppdraget å lage de sprudlende havfruene.

Les også: Sommerens feriefavoritter

Toger til badebukta

Når temperaturen øker, tøffer toget seg helt til Vindfangerbukta med badeliv og skyss fra Sundbrygga ut til Oscarsborg festning. Her er Festningsmuseet, tunnellsafari for barna, spa og boblebad med utsikt over sjøen og hotell.

Til slutt pruster toget opp bakken og stanser utenfor julehuset hvor man kjøper julepynt på sommeren eller får nissestempel på Julenissens postkontor rett rundt hjørnet.

Les også: - Den råeste av sommerfestivalene

Musikk i juli

I løpet av sommeren byr badebyen på festivaler for både voksne og barn.

Oscarsborg akustiske festival som går av stabelen 6.-7. juli, kan blant andre skilte med Big Bang, Alexander Rybak, Jan Eggum og Thomas Dybdahl.

Besøker man byen under havnebluesen siste helg i juli, er det familiearrangement i havna på lørdag med konkurranser, marinejegershow, boder og tur med redningsskøyta Elias. Mens byen fylles med blå toner kommer rundt 1500 besøkende for å høre blant annet Reidar Larsen og få en rocka opplevelse med Texas Twisters.

Sommeren rundes til slutt av med Barnefestival lørdag 16. september. (Se faktaboks.)

Les også:

- Det er idioti å reise til Hellas med masse cash

Unngå økonomisk bakrus etter sommerferien

Varlser hoggorm-sommer

Les mer om reise i ABC Nyheter

Personvernpolicy