Meny

Reiseforsikringen dekker mindre enn du tror

SJEKK VILKÅRENE: Mange opplever stor skuffelse når de oppdager at reiseforsikringen kanskje ikke dekker alt de på forhånd hadde trodd. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Mange blir skuffet når uhellet rammer i ferien, mens de for sent oppdager at reiseforsikringen ikke strekker til.
Gode råd for å unngå skuffelse:

• Sjekk at du faktisk har reiseforsikring. Mange reiser uten

• Vurder om du har behov for utvidet dekning i form av ekstra reiseforsikring ut over å basere deg kun på kredittkortforsikring (som utløses ved betaling av reisen)

• De fleste reiseforsikringer dekker ikke skader som følge av typiske høyrisiko-aktiviteter (strikkhopp, dykking uten gyldig dykkesertifikat, motorsport osv.)

• Vær kritisk til hvor mange verdigjenstander du tar med deg. Mange reiseforsikringer har nemlig begrensning på hvor mye du får utbetalt for tapte verdigjenstander (smykker, pcer, nettbrett osv.). Kanskje trenger du en egen verdigjenstandsforsikring i tillegg?

• Skal du være ekstra lenge på ferie, må du avtale utvidet varighet. Vanlige reiseforsikringer varer i 45 eller 60 dager, avhengig av selskap og forsikring

• Ikke ta med for mye penger. Blir du frastjålet kontanter får du normalt kun dekket 3.000 kroner. 

 

(Kilde: Tryg)

Trodde du at reiseforsikringen dekker alt når du er på ferie? Da må du tro om igjen.

Reiseforsikring er både viktig og til tider nødvendig å ha når du er ute på reise. Det mange ikke vet er at den ikke dekker alt, og det er derfor en viss sjanse for at du blir skuffet om du ikke har lest vilkårene nøye nok.

Høye forventninger

– Folk har urealistisk høye forventninger til hva en reiseforsikring skal dekke. Det er mulig at forsikringsbransjen har noe av skylden i måten den har reklamert, men mye har også en bakgrunn i en generell feiloppfatning om at en reiseforsikring skal dekke «alt», sier Roald Stigum Olsen, som er pressetalsmann i forsikringsselskapet Tryg.

Les også: Dette angrer vi på etter ferien

Folk har ofte høyere forventninger til hva en reiseforsikring skal dekke enn hva den faktisk dekker. Det mange imidlertid ikke tenker på, er at dagens reiseforsikringer ofte dekker mer enn bare ferieturen. Du kan for eksempel ha rett til erstatning dersom du er uheldig og blir frastjålet lommeboken mens du for eksempel er på butikken, på treningssenteret eller på en konsert.

Les også: - Idioti å reise til Hellas

Mange klager

Forsikringsselskapene får likevel ofte klager på manglende erstatning på saker og ting som forsikringen ikke dekker.

– Klageårsak nummer én på reiseforsikringen er at folk har en forventning om at akkurat deres skade skal være dekket, når den helt klart ikke er det. Det er en utfordring å forklare et avslag til noen som mener det er selvsagt at de skulle hatt dekning, sier Bertil Søfteland, leder for Trygs interne klageavdeling.

Les også: Vit om dine flyrettigheter

Bertil Søfteland i forsikringsselskapet Tryg mener folk har urealistiske forventninger til hva en reiseforsikring skal dekke. Foto TrygBertil Søfteland i forsikringsselskapet Tryg mener folk har urealistiske forventninger til hva en reiseforsikring skal dekke. Foto Tryg

Et stjerneeksempel ifølge Søfteland er avslag etter at en mobil har blitt mistet i bakken. Reiseforsikringen dekker nemlig kun tyveri og skadeverk, ikke hendelige uhell en selv er årsak til.

– Vi opplever ofte at kunder lettere aksepterer et avslag etter en skade i hjemmet på 30-40.000 kroner på innboforsikringen, enn at en mobil til 1.500 kroner ikke blir erstattet på reiseforsikringen, sier klagesjefen.

Feiloppfatning

Han har ikke noen god forklaring på hvorfor det er slik, men tror feiloppfatningene sprer seg på folkemunne som ild i tørst gress.

– Forventningene til reiseforsikringen er stikk i strid med for eksempel hus- og bilforsikring, hvor folk gjerne forventer å bli møtt med et «vanskelig» forsikringsselskap, sier Søfteland.

Les også: Tre av fire reiseulykker skjer utenlands

Les vilkårene før du klager

Litt om hva forsikringen dekker og hva den ikke dekker. Foto: Tryg (KLIKK PÅ BILDET FOR STØRRE VERSJON)Litt om hva forsikringen dekker og hva den ikke dekker. Foto: Tryg (KLIKK PÅ BILDET FOR STØRRE VERSJON)

Selv om mye blir dekket, er det en del andre ting som en ordinær reiseforsikring ikke dekker.

Sjekk vilkårene

– Vi oppfordrer folk innstendig om å lese reisevilkårene før de reiser på ferie. På den måten vet de hva de har dekning for. Selv om reiseforsikringene har blitt mye bedre de siste 10-15 årene, er det fremdeles mye som ikke blir dekket, sier Bertil Søfteland, og legger til: 

Les også: - Det er idioti å reise til Hellas med masse cash

– For rundt 1.400 kroner i året får kundene en reiseforsikring som gir dekning for de mest økonomisk ruinerende tingene som kan skje, for eksempel sykehusutgifter i utlandet, ran og tyveri, flyforsinkelser, avbestilling og terrorevakuering. Skulle vi tilbydd dekning for «alt», ville prisen måtte mangedobles.

Les også:

Eventyrlige Georgia

Unngå økonomisk bakrus etter sommerferien

Slik klager du på flyreisen

Les flere reisesaker her

Les flere nyheter her

Reise
Populært