Meny

Fant boligdrømmen i Albania

Annhild og Ivar Skoglund falt pladask for Vlora ved den albanske kysten. Alle foto: Ole Peder Giæver/ABC Nyheter
Albania er kanskje ikke det første landet du tenker på hvis du vurderer å kjøpe feriebolig i utlandet. Det er ikke sikkert du vet hva du går glipp av.
Finansiering
Ivar og Annhild ordnet finansiering via sin lokale sparebank, men det kan være en utfordring å få lån til bolig i utlandet. DNB har mye erfaring med nordmenn som vil ta opp lån for kjøp av eiendom i utlandet. Praksis varierer avhengig av land.


- De landene vi har aller mest forespørsel etter lån i er Sverige, Danmark, Spania og Frankrike, sier informasjonssjef i DNB, Aud Helen Rasmussen, til ABC Nyheter.

I disse landene, med unntak av Danmark, gir DNB finansiering med pant i eiendommen som skal kjøpes.

- Det betyr at man reduserer valutarisikoen betydelig, sier Rasmussen.

- Vi har også noe etterspørsel på Tyrkia, Italia og Portugal. Men her tilbyr vi per i dag ikke finansiering med pant i den lokale eiendommen, sier Rasmussen.

- I Spania, Frankrike og Sverige kan vi tilby lån i samme valuta som du skal kjøpe og selge i, men dette tilbudet har vi ikke for lån til kjøp av leilighet i Albania og andre land.

- Vi vurderer andre lån akkurat som hvis man skulle kjøpt noe i Norge, men da må man ta pant i eiendom i Norge, sier Rasmussen.

Alternativet er å gå til en lokal bank i for eksempel Albania, men da må man sette seg inn i hvordan det fungerer i det aktuelle landet.

- Språk kan være en utfordring, lovverket kan være en utfordring og så videre. For eksempel har mange land en veldig forskjellig arvelovgivning enn i Norge, som kan få økonomiske konsekvenser på lang sikt, sier Rasmussen.

DNBs råd til deg som vil kjøpe feriebolig i utlandet:

* Vær oppmerksom på at det kan være arbeidskrevende å ordne med lokal finansiering, på grunn av andre regelsett og omfattende prosesser.

* Gjør god research med tanke på lovverk, reguleringer og hvordan eierstrukturer fungerer. Her er det store forskjeller mellom landene.

* Har man inntekt og oppsparte midler i norske kroner og kjøper eiendom i utlandet med pant i egen bolig tar man en valutarisiko man må være oppmerksom på. Orienter deg om valutarisikoen, tenk langsiktighet og vær oppmerksom på hvilken risiko du tar.

* Bruk en god advokat med kunnskap om landet du skal handle i og kontrakt- og overdragelsesprosessen. Prosessene kan være svært forskjellig fra i Norge. Skatter og avgifter kan også være veldig forskjellige.

VLORA (ABC Nyheter): Vlora ligger helt nord på den albanske rivieraen. Ivar og Annhild Skoglund kjøpte sin første leilighet i byen i 2007.


Nå som de to har blitt pensjonister tilbringer de seks måneder i året her.

- Sommeren er vi hjemme, og hittil har vi også valgt å være hjemme i jula på grunn av barnebarna, sier Ivar.

Han hadde gjentatte ganger vært på Balkan som valgveileder og –observatør. I 2003 ble han langtidsobservatør i Albania og fikk ansvar for området fra Lushnje til Himara, med Vlora som base.

- Jeg forelsket meg straks i byen, sier Ivar. To år etter tok han kona Annhild med til Vlora.

- Overraskende nok følte hun det samme som meg – her kunne vi tenke oss å kjøpe leilighet. Vi brukte litt tid på å finne en vi likte til en rimelig pris, sier han.

Den første leiligheten kjøpte de i 2007, den andre i fjor. Det er en 2 roms leilighet på 121 kvadratmeter. De har investert i underkant av 700.000 kroner i leiligheten, som opprinnelig var delt i to. Siden den gang har prisene falt ytterligere, og en 2-roms ligger nå på 450-800 euro per kvadratmeter avhengig av nærhet til stranda og utsikt. I landsbyer lenger unna Vlora kommer man ned mot 350 euro per kvadratmeter.

Til sammenligning kommer en leilighet med god standard på den spanske solkysten på mellom 1,6-2 millioner kroner.

- Færre turister

- Albania er foreløpig et land hvor du kan oppleve den ekte og opprinnelige kulturen. Det er også en fordel å slippe så mange turister, sier Ivar.

Også andre nordmenn har funnet boligdrømmen i Albania, som i byene Orikum og Saranda.

- Vi tror at tida nå er inne for også nordmenn å kjøpe leilighet her nede. Tilbudet er stort og prisene er stort sett rimelige. Vi er overbevist om at det blir mye dyrere når Albania blir medlem i EU, sier Ivar.

Albania er på størrelse med noe mellom Hedmark og Nordland fylke, med omkring 3.5 millioner innbyggere.

- Avstandene gjør det mulig å oppsøke byer og landsbyer på en enkel måte, selv om veiene kan være svært dårlige når du drar utenfor hovedveiene, sier Ivar.

Les også: Drømmen er fortsatt et feriested i Spania

Albanias har hatt både ottomansk og kommunistisk styre, og det er mye interessant historie å oppleve. I tillegg finnes det romerske ruinbyer og byer fra gammel illyrisk tid.

- Det er heller ingen ulempe at prisene her er omtrent det halve av hva vi er vant til – og klart billigere enn hva vi er vant til fra de øvrige ferielandene rundt Middelhavet, sier Ivar.

Uferdige bygg

Vlora er som resten av den albanske rivieraen preget av en rivende boligutvikling, men mange bygg står halvferdige på grunn av finansieringsproblemer eller byråkratiske problemer. Under kommunismen ble mye eiendom beslaglagt og gitt til andre. De opprinnelige eierne krever nå sine eiendommer tilbake, noe som kan skape hodebry for utenlandske investorer. Som utlending kan du ikke eie tomt/grunn i Albania, men leilighet.

- Vi har ikke brukt megler, men har basert oss på kjente og folk vi betrakter som albanske venner. Vi har kjøpt direkte av entreprenører og det har ikke bydd på problemer. Vi har fått dokumentene skylddelt, men fortsatt mangler vi noen dokumenter på grunn av at ting ofte tar mer tid her enn ønskelig er, sier Ivar.

Les også: Prisras på ferieboliger

Et av de virkelig store problemene i Albania, er mangelen på et oppdatert eiendomsregister. Kommunistene eksproprierte privat eiendom og tildelte tomter til partifolk.

- Dermed har store områder blitt bebygd av mennesker som egentlig ikke eier disse tomtene. Stadig dukker det opp folk med gamle skjøter som gjør krav på både hus og store eiendommer og disse sakene må til syvende og sist avgjøres i rettssystemet, sier Ivar.

- Derfor kan det være risikofylt å kjøpe leilighet hvis du ikke «handler» med seriøse folk. Det finnes imidlertid både advokater og seriøse utbyggere man kan søke hjelp hos. Et godt tips er å be om å få se dokumentasjon på at de leiligheter som skal selges, er lovlig bygd og har alle nødvendige tillatelser, sier Ivar.

- Ikke spar på advokat

Han får støtte av ambassaderåd ved Norges ambassade i Pristina, som også har ansvar for Albania, Jon Hansen.

- Det eneste jeg kan gi råd om ved kjøp av leilighet i Albania er å ikke spare på advokatutgiftene. Gjør skikkelige undersøkelser om at alle papirene er i orden, at det er klare eierforhold og lignende, sier han.

Les også: Rekordmange vil ha feriebolig i utlandet

Albania har vært et land med streng kommunisme og mange store utfordringer etter kommunismens fall. Som Ivar er inne på har man i perioder ikke har tatt så nøye på eierskapsforhold og byggetillatelser.

- Man kan fort havne i et uføre hvis man ikke er sikker på at man investerer i noe som er helt i orden, sier Hansen.

- Ellers er Albania et fantastisk land. Det er hyggelige og snille folk og en gjestfrihet som savner sidestykke.

Les flere reisesaker.

Les mer økonomistoff

Les andre nyheter

Reise
Populært