Syden har blitt større

I mai kan man ha strender langs rivieraen helt for seg selv. I juli-august tykner det til. Foto: Ole Peder Giæver/ABC Nyheter.
I mai kan man ha strender langs rivieraen helt for seg selv. I juli-august tykner det til. Foto: Ole Peder Giæver/ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oppdag den albanske rivieraen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
LANGS DEN ALBANSKE RIVIERAEN

Noen attraksjoner langs den albanske rivieraen (man rekker nok ikke over alle disse i løpet av en ukes strandliv, men det kan være noe å ta utgangspunkt i).

Butrint står på UNESCOs verdensarvliste, og regnes som et av de arkeologiske høydepunktene på Balkan. Bosetning som skriver seg helt tilbake til førromersk tid, med interessante ruiner.

Gjirokastra. Vakker middelalderby, som også er den tidligere kommunistdiktatoren Enver Hoxhas fødeby. Også på FNs verdensarvliste. Fikk status som «museumsby» av albanske myndigheter i 1961.

Dhërmiu. Vakker landsby med en av de skjønneste strendene på den albanske kysten. Livlig natteliv sommerstid.

Llogoraja nasjonalpark. Et fjellpass på mer enn 1000 meters høyde, med nasjonalpark omkring. Muligheter for skogturer og andre aktiviteter.

Kilde: The Bradt Travel Guide

VLORA, ALBANIA (ABC NYHETER): Den albanske riveriaen starter i Vlora og slynger seg ned langs sørvestkysten av landet, til byen Saranda.


Det tar bare en drøy halvtime å komme seg til Saranda fra Korfu med hurtiggående båt. Hvis man lander i hovedstaden Tirana er det et par timer og en del tvilsomme forbikjøringer frem til byen Vlora, lengst nord på rivieraen.

Rivieraen er en av de vakreste i hele det ioniske hav.

- Det finnes fremdeles mange jomfruelige strender langs kysten, og mange urørte områder, sier Rezart Allijaj, som driver eiendomsutvikling i Vlora til ABC Nyheter.

I ethvert annet land ville rivieraen ha blitt fullstendig overbygd av digre hotell på 70-tallet, men landets isolasjon og fattigdom under kommunismen bidro til å hindre en slik utvikling.

Men Albania er i ferd med å ta igjen for tapt tid ved å utvikle de nydelige strendene så raskt som overhodet mulig. For tiden pågår det en rivende utvikling langs kysten, men det er ikke alle steder hotellutbyggingen har kommet like langt, og man kan fremdeles finne helt uberørte strender og bukter. Her går det for eksempel an å slå opp telt, og Albania regnes som et trygt land å reise i.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Taxituren varte i over et år

Nesten hver bukt har nå en veitilknytning og cafeer og restauranter langs stranda. Alle landsbyene langs kysten har rom til leie og midlertidige campingplasser om sommeren på mange av strendene. Prisene øker sterkt om sommeren, og det kan være klokt å reservere i forkant. Det er viktig å ha med seg tilstrekkelig kontanter, da det er få minibanker i området og få av hotellene aksepterer kredittkort. Det kan bli svært fullt på strendene i høysesongen juli-august.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Allijaj tror det kan være mulig å bevare deler av rivieraens urørte preg.

- Det er et spørsmål om å være velorganisert. Man må tenke helhetlig, med prosjekter for større områder. Det har kommet på plass bedre regler for eiendomsutvikling de siste åra, sier han.

- Alt kan bli ødelagt om det ikke administreres på rett vis.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Allijaj tror ikke man vil se den samme utviklingen som for eksempel langs kysten av Spania

- Jeg ser ikke for meg en tilsvarende urban utvikling. Jeg tror det vil være mer familieorientert forretningsdrift, små hoteller drevet av familier. Det ville være en bedre måte å redde kysten på.

Utbygging

Den øvre delen av byen Dhërmiu, som tiltrekker seg mange festglade ungdommer om sommeren. Foto: Ole Peder Giæver/ABC Nyheter.Den øvre delen av byen Dhërmiu, som tiltrekker seg mange festglade ungdommer om sommeren. Foto: Ole Peder Giæver/ABC Nyheter.

Langs kysten er det mange uferdige bygg og byggeprosjekter, som bærer bud om vanskeligheter med å få spikret finansiering. Det har i liten grad vært tradisjon for å ta opp lån for å fullfinansiere boligutbygging, og det hender entreprenører støter på andre byråkratiske problemer. Man kan flere steder se ferdigstilte førsteetasjer som siden bygges på etterhvert som pengene kommer inn.

- Det finnes en internasjonal interesse for utvikling av områdene, men en del steder er det problemer med eierskap til grunnen, der tidligere jordeiere krever sin rett til den. Den albanske regjeringen har imidlertid lovet å beskytte utenlandske investorer, sier Allijaj.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Turistene svikter Kanariøyene

Hovedgruppen av turister per i dag er albanere. Men landet er i ferd med å bli utforsket av mange forskjellige grupper. Mange fra Nord-Albania, samt Kosovo og Montenegro kommer til området på ferie for kystens del. I tillegg reiser mange italienere og grekere hit på ferie, lokket av det lave prisnivået.

- I Italia og Hellas har man blitt offer for en uorganisert og utbanisert uvikling, og de kommer hit for å søke fred og ro, sier Allijaj.

- Vi håper å kunne unngå feilene andre har gjort i fortiden, som i disse to landene.

Billig

Mektig fjellandsskap ved Llogorajapasset. Foto: Ole Peder Giæver/ABC Nyheter.Mektig fjellandsskap ved Llogorajapasset. Foto: Ole Peder Giæver/ABC Nyheter.

Prisnivået i Albania sammenlignet med Hellas og Italia ligger på omlag halvparten. Maten er god og rimelig, det er mindre mas enn i mer etablerte turistdestinasjoner, vannet er klart og rent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Langs rivieraen finnes det ruiner fra både romersk og førromersk tid, og gamle kommunistiske minnesmerker for dem som er interessert i den delen av historien. Det er greit å komme seg utenfor allfarvei og oppsøke slike destinasjoner. Man kan leie en drosje for en hel dag for omkring 30 euro.

Les også: Krever slutt på taxfree-tobakk

Foreløpig er ikke den albanske kysten slik at man kan finne VG og Dagbladet på hvert gatehjørne og menyer på skandinaviske språk. Den helt store turistinvasjonen har med andre ord ikke begynt. Kanskje et spennende alternativ for en blasert sydenfarer med sans for budsjett?

Les mer reisestoff

Les flere nyheter