Ingen billigferie i Hellas

Hellas-ferien blir ikke billigere på grunn av krisen i landet. (Foto: Colourbox.com)
Hellas-ferien blir ikke billigere på grunn av krisen i landet. (Foto: Colourbox.com)

Hverken finanskrise eller politisk krise gir turistene billigferie i Hellas. – Skatteøkningene spiser opp alle mulige prisnedganger, sier den svensk-greske dykkeinstruktøren Michael Sotiriou.

– Alle turistene kommer hit og forventer at alt har blitt billigere. I realiteten har alle våre kostnader økt. Egentlig burde jeg ha hevet prisene for å holde følge med utgiftsnivået, men det går selvsagt ikke, sier Sotiriou, som driver dykkesenteret Navys Waterworld på fjerde året.

Fire år inn i den greske tragedien har grekere på fastlandet opplevd massive inntektskutt, skatteøkninger og oppsigelser. De politiske og økonomiske tumultene merkes også på øyene ute i Egeerhavet, om enn langt ifra så kraftig, skriver Dagens Næringsliv.

Les også: - Usikkerhet fremover

Greske turister forsvinner

På øya Santorini risikerer du fortsatt å betale fire–fem euro for en kopp kaffe, fire euro for en colaboks. En nedgang i tilstrømningen av turister i år gjør likevel at turistnæring på øya måtte tenke seg om to ganger før de satte prisene for årets sesong.

– Det var flere som ønsket å øke prisene i år igjen, slik man har gjort det de siste årene. Men det er få som gjør det. Men noen prisnedgang er det nok heller ikke, sier daglig leder ved Mill Suites hotell Dimitris Mitsios.

Les også: Sommerens feriefavoritter

Samtidig som den greske regjeringen har senket merverdiavgiften på hotellovernattinger er avgiften økt på andre varer og produkter.

Ifjor fikk øyas 13.000 innbyggere besøk av nær en halv million turister, en oppgang på ti prosent fra året før. I år føler næringene at krisen er i ferd med å innhente også dem. Den greske turistforeningen spår en nedgang på 15 prosent i besøkende til landet i år, noe den mener vil fjerne 100.000 arbeidsplasser i turistnæringen.

Først og fremst har greske turister i eget land forsvunnet i hopetall. Også fra Italia, Tyskland og Storbritannia er det færre besøkende.

Les også: Slik velger du riktig gresk øy

Kan ikke senke prisene

Michael Sotiriou forklarer hvorfor en prisnedgang er umulig for hans dykkersenter.

– Vår største utgiftspost er bensin til båtene vi bruker. For halvannet år siden kostet bensinen 90 cent literen. Nå betaler vi nesten to euro per liter. Samtidig har skattenivået generelt økt fra 13 til 25 prosent. Selv om jeg har fryst lønningene er det umulig å senke prisene. Jeg holder prisene konstant og reduserer egne marginer, sier han.

Les også:

Her drukner nesten 700 mennesker hvert år

Gresk økonomi gjør det verre enn ventet

- Hellas´ medlemskap i eurosonen er ikke garantert

Les mer om reise i ABC Nyheter

Personvernpolicy